2018-05-17

#1699: Nejmocnější hrdinové Marvelu 45: Mýval Rocket - 60 %


Nejmocnější hrdinové Marvelu 45: Mýval Rocket (Rocket Raccoon)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Marvel Preview 7", "Incredible Hulk 271" a jako čísla 1 až 4 série "Rocket Raccoon" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Bill Mantlo
Kresba: Sal Buscema, Keith Giffen, Mike Mignola

Rocket je mýval, který je v současné době velmi dobře známý. Je to postava, která má svoje fanoušky a co si budeme povídat, může za to hlavně povedená dvojice filmů "Strážci galaxie" v režii Jamese Gunna. Jasně, i v komiksu už si vydobyl své postavení, ale myslím si, že nebýt filmů, na takové výsluní se nedostane. A filmy jsou i příčinou toho, proč si můžeme v rámci "Nejmocnějších hrdinů Marvelu" přečíst origin této postavy, a to skutečně od jeho začátků. Ve všech případech se jedná o komiksy, které vyšly ještě před rokem 1990 a navíc jsou to vlastně tři první příběhy, které se s Rocketem objevily, a v knize jsou seřazeny tak, jak vycházely. A myslím, že vás dovede překvapit, jak Rocket před těmi čtyřiceti lety, kdy se poprvé objevil, vypadal.

Jasně, co se týká vizuální stránky, na tom není nic tak odlišného. Pořád je to mýval a v podstatě jen v sešite "Incredible Hulk 271" vypadá Rocket trochu zvláštně, ale to je spíše kolorováním, než samotnou kresbou. Stejně ale poznáte, že to je on. Spíše vás ale překvapí, kde se postava nachází a jaká jsou její specifika. V podání Billa Mantla, který, napsal všechny tři příběhy, se jedná hlavně o ukecanou postavu, to drsnější v sobě měl teprve získat postupem času. A i přesto, že Bill Mantlo psal všechny tři příběhy, jsou vidět rozdíly i zde. A je to tím, že byl Rocket původně postavou na jedno použití, až v "Inredible Hulk 271" se mu začala psát nějaká ta bohatší historie. Ale v sešitě "Marvel Preview 7" je to jen postavička, která se náhodou objevuje na scéně, trochu si zahláškuje a ani netuší, že hlavní postavu tohoto komiksu přežije o hodně let.

"Marvel Preview " byl opět kreslen černobíle, a co si budeme povídat, slučí mu to. Mýval černobíle vypadá jednoduše dobře. Ale tady měl jen cameo, které nemělo mít většího trvání, o to více překvapí, jak se jeho příběh nakonec vyvinul. "Inredible Hulk 271" nám více představuje svět, kde Rocket s ostatními zvířaty žije, představují se nové postavy a určuje se, jak bizarní Půlsvět je. A je skutečně krásně bizarní, což se ještě více projevuje v minisérii "Rocket Raccoon", kterou kreslil Mike Mignola, tehdy teprve vycházející hvězda, a který má celkem čtyři sešity. Tady se Mantlo i Mignola krásně vyřádili a vytvořili skutečně bizarní svět, který má v sobě krásné hororové prvky, jako jsou pekelně vypadající místa, nepříjemní záporáci, ale hlavně vraždící klauni.

Právě díky tomu, jak je příběh, který Mantlo a Mignola stvořili, krásně bizarní, si myslím, že si kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 45: Mýval Rocket" zaslouží pozornost. Není to jen origin jedné postavy, ale je to šíleně zvláštní origin, který se po svém konci mohl začít vyvíjet směrem, který nakonec vedl k vytvoření Strážců galaxie, jak je známe. Díky knize lépe pochopíme návaznost s knihou "Nejmocnější hrdinové Marvelu 44: Star-Lord", kde jsme Rocket spolu s Grootem našli ve vězení. Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 45: Mýval Rocket" nám dá alespoň trochu tušit, jak k tomu vlastně došlo. Díky tomu se nám spojují některé prvky Marvel Universe do většího celku, což je fajn. Jsem si ale jistý, že kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 45: Mýval Rocket" rozhodně nesedne každému. Ty příběhy jsou zvláštní. Alespoň měl Rocket specifický origin.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 12: X-Men"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 13: Black Widow"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 14: Strážci galaxie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 28: Iron Fist"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 29: Blade"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 30: Inhumans"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 31: Beast"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 32: Thor"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 33: Shang-Chi"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 34: Warlock"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 35: Hank Pym"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 36: Herkules"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 37: Wasp"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 38: Ghost Rider"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 39: Wonder Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 40: Silver Surfer"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 41: Elektra"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 42: Black Knight"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 43: Moon Knight"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 44: Star-Lord"

Žádné komentáře:

Okomentovat