2017-08-04

#1495: Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America - 55 %

Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America (Captain America)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla  247 až 255 série "Captain America" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Roger Stern a John Byrne
Kresba: John Byrne

Captain America nesmí chybět mezi superhrdiny, kteří budou v rámci série "Nemocnější hrdinové Marvelu" představeni, i když se přiznám, že bych čekal, že už bude tak v druhém dílu, ale to asi spíš jen proto, že se jedná o jednu z nejstarších postav. Na druhou stranu, Namora jsme se také ještě nedočkali a Human Torch, ten původní se nám představil až v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch". Ale Captain na sebe nenechal dlouho čekat a objevil se v šestém dílu série, a to v knize, která představuje rovnou devět původních sešitů série "Captain America". Konkrétně se jedná o sešity 247 až 255. Zajímavé může být to, že série se "Captain America" jmenuje až od čísla 100, předtím nesla název "Tales of Suspense", ale Captain si ji postupně ukradl pro sebe.

Nabízí se otázka, proč jsou v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America" vybrány zrovna sešity 247 až 255. Zaprvé je zde několik uzavřených příběhů, takže nebudeme ochuzeni o jejich finále, zadruhé je to i proto, že se zde v několika příbězích zmiňuje origin Captaina Americy, ať už to, odkud pochází, jak se dostal do armády, až po to, jak začal spolupracovat s Invaders a jak to s ním bylo později. V čísle 255 se pak kompletně převypráví to, jak se neduživý Steve Rogers stal Captainem Americou. Právě proto byly vybrány tyto sešity a ne jiné. Captain America se nám zde představuje v akci z přelomu 70. a 80. let, ale také v akci válečné, s kterou ho mám já osobně spojeného nejvíce.

První tři příběhy jsou o tom, že se Captain America snaží zjistit, jak je to vlastně s jeho vzpomínkami, protože má v hlavě velké mezery a mísí se mu tam věci, které jsou na první pohled protikladné. Proto se musí spojit s Nickem Fury a zjistit, jaká je pravda. Do toho ještě bojuje proti tajnému nepříteli, který proti němu neustále vysílá nějaké dvojníky-roboty. Tenhle příběh je takový standardně akční, ale svým finále mě dokázal překvapit. Je to hlubší, než by jeden na první pohled řekl. Příběh z čísla 250, kde je Capovi nabídnuto, aby se stal prezidentem, je takový divně naivní. Následuje dvojice opět akčních sešitů, kde má Cap nepřítele, proti kterému musí bojovat, aby nedošlo ke zničení celého New Yorku. Klasické schéma nějaké možné velké tragédie, kterou ale hrdina, i kdyby se měl spojit s jiným nepřítelem, prostě nedopustí.

Nejlepší příběh je ale obsažen v sešitech 253 a 254, a to i přesto, že se jedná o příběh nejpodivnější, protože ke Capovi moc nesedí. Musí se přesunout do Velké Británie, aby se mohl vrátit ke starým válečným přátelům a řešit s nimi jeden upírský problém. Jasně, tohle celé je variace na "Draculu", ale očividně i na Capovu minulost. A ono to funguje. Má to v sobě ten správný nádech strašidelných historek, do toho je to příjemně nostalgické, a nakonec i dojemné, přičemž je zde prostor pro rozvoj dalších postav. Tohle je příjemné finále celé knihy, kdy příběh z čísla 255 je sice fajn, že shrnuje Capovu minulost, ale ke konci už mi přišel moc patetický, což se mi nelíbilo. Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America" je zajímavá tím, že obsahuje různorodé příběhy, různé žánry a překvapivě ukazuje, že nejlepší je příběh, který se ke Capovi moc nehodí. Tahle patriotická postava nesedne každému.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"

Žádné komentáře:

Okomentovat