2018-05-03

#1689: Nejmocnější hrdinové Marvelu 44: Star-Lord - 50 %


Nejmocnější hrdinové Marvelu 44: Star-Lord (Star-Lord)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 4 a 11 série "Marvel Preview" a jako čísla 1 až 4 minisérie "Annihilation: Conquest - Star-Lord" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Chris Claremont, Steve Englehart, Keith Giffen
Kresba: John Byrne, Steve Gan, Michael Golden, Timothy Green II.

Star-Lord nebo Starlord je postava, která se v posledních letech stala velmi oblíbenou, a co si budeme povídat, za celosvětový úspěch mohou hlavně dva filmy Jamese Gunna, kde se představují Strážci Galaxie, v jejichž čele Peter Quill stanul. Anebo je tak nějak teoreticky možné ho brát za velitele týmu, i když hledat někdy nějakou hierarchii v tomhle týmu, kde je každý tak specifickou osobností, skutečně není tak jednoduché. A vzhledem k tomu že už se jedná o postavu celkem profláklou, bylo možné - a bylo to i záhodno - s ní vytvořit knihu, kde se nepředstaví jen ve své moderní podobě, ale i ve svých začátcích. A myslím, že tohle je na sbírce "Nejmocnější hrdinové Marvelu 44: Star-Lord" to nejlepší. Jsou zde první dva komiksy se Star-Lordem, které vyšly jako "Marvel Preview 4" a "Marvel Preview 11".

S postavou přišel Steve Englehart, který ji v "Marvel Preview 4" rozepsal jako klackovitého fracka, který měl být svým otcem, i když ne biologickým, zabit po porodu, ale nakonec měl štěstí a místo toho žil se svou matkou ale ne tak dlouho, jak by chtěl, protože ji sejmuli mimozemšťané. S tím se těžko žije, když víte, kdo to byl, ale nikdo vám nevěří. A tak se Peter Quill rozhodl, že se za každou cenu dostane do vesmíru. Pomohli mu jeho schopnosti, zarputilost, ale také ochota jít skoro přes mrtvoly. Ale opravdu jen skoro. Prostě se nebál odstrčit ostatní, když došlo na lámání chleba a někdo ze Země se měl stát Star-Lordem. Jeho zrod je spojen s tajemnou vesmírnou bytostí, což je celkem nuda. Co ale nuda není, to je skutečnost, že obě čísla "Marvel Preview" byla pouze v černobílé kresbě. Sedlo jim to parádně.

Steve Englehart ale od Marvelu odešel, a tak se dalšího příběhu se Star-Lordem ujali až v "Marvel Preview 11" Chris Claremont a John Byrne. Ti postavu přetvořili a udělali z ní vlastně vesmírného cestovatele, který má schopnosti a jednu hodně speciální loď. Pomáhá těm, kdo to potřebují. Není na něm nic až tak extra, ale příběh sám o sobě má správný retro sci-fi nádech. Po něm ale následuje modernější komiks, kterým je "Anihilace: Dobytí Haly - Star-Lord". Tady už sledujeme Star-Lorda jako člověka, který dostává do rukou tým - zatím jsou to jen postradatelní, ale s některými se dobře známe - Rocket a Groot jsou už mezinárodně známé postavy, i když Groot je zde až příliš ukecaný, což k jeho současnému profilu moc nesedí. Ale všechno se vyvíjelo a postavy v rámci "Strážců galaxie" rozhodně.

Komiks "Anihilace: Dobytí Haly - Star-Lord" je docela fajn sci-fi, kde jsou zajímavé postavy, ale nejedná se o příběh, který by vás nějak výrazně oslovil. Není špatně napsaný, ale není ani výjimečný. Skupina podceňovaných je vyslána na hodně nebezpečnou misi, která je tentokrát spojena s Kree a Phalanxi. Zuří válka a vypadá to, že by Phalanxové mohli mít něco navrch. Je potřeba zjistit, co to je a zabránit tom, aby se to použilo. A proto je vyslán tým, který hláškuje, který má sem tam docela dobré momenty, ale to je tak nějak všechno. Čtenář se asi bude bavit, ale nemyslím si, že tohle v něm mnoho zanechá. Na příběh se dá celkem snadno zapomenout, a to i proto, že postava Star-Lorda zde není více vyvíjena, to hlavní je řečeno spíše v retrospektivě, případně v textu v závěru. Lépe je postava představena ve starých komiksech, kterým sedí černobílá kresba, bohužel na nich se zase ukazuje, že dnes už je Star-Lord úplně jinde.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 12: X-Men"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 13: Black Widow"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 14: Strážci galaxie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 28: Iron Fist"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 29: Blade"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 30: Inhumans"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 31: Beast"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 32: Thor"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 33: Shang-Chi"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 34: Warlock"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 35: Hank Pym"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 36: Herkules"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 37: Wasp"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 38: Ghost Rider"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 39: Wonder Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 40: Silver Surfer"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 41: Elektra"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 42: Black Knight"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 43: Moon Knight"

Žádné komentáře:

Okomentovat