2017-05-31

#1448: Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher - 70 %


Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher (Punisher)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla "The Amazing Spider-Man 129" a jako čísla 1 až 5 minisérie "Punisher: Circle of Blood" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Gerry Conway a Steven Grant
Kresba: Ross Andru a Jo Duffy

"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher" je dobrá kniha. To jen tak pro úvodní shrnutí. Obsahuje první příběh s Punisherem a následně i pětidílný komiks "Krvavý kruh", který je to hlavní, co v knize najdete. Přece jen, ten úvodní komiks je jen jeden sešit, který vyšel jako "The Amazing Spider-Man 129". Ano, poprvé se kat představil v sérii se Spideym a rozhodně ne vyloženě jako kladný hrdina. To je jen dobře, protože tím se definovala jeho podstata, a i když zde Punisher ještě není takový, jak ho známe hlavně od Ennise, ty základy jsou patrné. Není to vyloženě kladná postava, má nějaký základní kodex, který dodržuje, a je sakra nebezpečný. Zde hlavně proto, že se staví na stranu proti Spider-Manovi.

Punisher přichází na scénu v době, kdy to nemá Spider-Man v životě zrovna jednoduché. Gwen je po smrti a on sám je obviněn ze zabití Normana Osborna. Je proto psancem, tudíž je skutečnost, že po něm jde Punisher, opodstatněná. Punisher se totiž zavázal, že sprovodí ze světa všechny zločince. A tento cíl začíná naplňovat už od svého příchodu. Situace samozřejmě není pro Spider-Mana až tak tíživá, čímž se definuje postava Punishera dále. O něco více ji ale poznáme v komiksu "Krvavý kruh", který následuje a který zabírá většinu knihy "Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher". Jedná se o příběh dobrý, u něhož si řeknete, že na svůj věk vlastně není vůbec špatný. Poprvé vyšel v roce 1986.

Na komiksu je hodně vidět, že se snažil být trochu drsnější, akční, s humorem jedině ve chvíli, kdy to nic nenarušovalo a hlavně to nenarušovalo postavu Punishera. Punisher si zde bere pořádný úkol. Chce se vypořádat s co největším množstvím mafiánů. Překvapivě to vede k tomu, že se s některými musí spojit. V příběhu je to funkční a vy si říkáte, že tohle je docela dobrá ukázka toho, jak se v 80. letech začali psát komiksy, že to není jen veselé, vtipné a hloupé, ale že to má docela grády. Zajímavá je i skutečnost, že některé sešity nezačínají tam, kde předchozí skončily, tudíž si musíte chvíli domýšlet, co se asi stalo. Ale není to nijak zamotané, vše do sebe zapadne.

Příběh "Krvavý kruh" není vyloženě originální, protože u vývoje budete mít pocit, že už jste možná něco podobného četli nebo viděli, ale díky tomu, že se tvůrci snažili trochu navázat na pojetí komiksu Franka Millera, které prezentoval v Daredevilovi, napsali a nakreslili příběh, který není jen čajíček, má hlavu a patu a dává další možnosti pro následný vývoj. Mimochodem i na kresbě je vidět, že se Jo Duffy snažila o to, aby byla linka co nejtenčí, aby se využívala šrafura a textura, které strhávají pozornost na postavy, kdy v některých panelech vlastně ani pozadí neexistuje. Tady jsou důležité postavy a jsou dobré, mohou pak fungovat pro zajímavé zvraty, ač vás nemusí až tolik překvapit. Dobrý výběr pro příběh s Punisherem. Konečně zase něco jiného než Ennis.

Na Comics Blogu najdete:

Žádné komentáře:

Okomentovat