2017-12-25

#1596: Nejmocnější hrdinové Marvelu 34: Warlock - 50 %


Nejmocnější hrdinové Marvelu 34: Warlock (Warlock)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 1 a 2 série "Marvel Premiere" a jako čísla 1 až 6 série "Warlock and the Infinity Watch" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Roy Thomas, Jim Starlin
Kresba: Gil Kane, Angel Medina, Rick Leonardi

Adam Warlock rozhodně není postavou, kterou bychom znali nějak moc dobře, ale setkali jsme se s ní v nové podobě v komiksu "Nejmocnější hrdinové Marvelu 14: Strážci galaxie", kde se Adam představil jako součást Strážců galaxie, týmu, který také prošel za svou životnost různými změnami. A prošel jimi i Adam Warlock samotný. Na začátku se zrodil jen jako Ten, v podstatě figurka, která byla stvořena jako určitý mesiáš a experiment zároveň, aby se z něj postupem času stal mesiáš skutečný a tvůrci na něm experimentovaly tak moc, že získal velké množství podob, verzí, rozštěpení, apod. Nejprve ho poznáváme v příběhu jeho příchodu do "Marvel Premiere", kde už je prezentován jako Adam Warlock, a to hned ve dvou sešitech. Ten první z nich již česky vyšel jako součást knih "Ultimátní komiksový komplet 102: Marvel počátky - 70. léta".

Adam Warlock v komiksech "Marvel Premiere 1" a "Marvel Premiere 2" je postavou, která byla oživena Mistrem evoluce jako ten, kdo by měl být strážcem tzv. Proti-Země. To se také stane, ale my vidíme opravdu jen úvod příběhu, který zůstane nedokončen a přečíst si o něm můžeme až v textovém závěru. Ale dobře, tenhle dvousešitový náhled do minulosti je možné brát jako origin postavy, která nese jméno Adam Warlock. I když se objevil v Marvel Universe už dříve, tak je to zde poprvé, co je označen jako Adam Warlock. V sešitu "Marvel Premiere 2" je dokonce i zachyceno to, jak své jméno získal. Nic světoborného ani zvláštního za tím není a přiznám se, že to "Warlock" mi k němu prostě nějak nesedí. Budiž, je to už nějaký ten pátek zavedeno. A abychom viděli, kam se postava dostala později, podíváme se na Adama Warlocka ještě prostřednictvím Jima Starlina a jeho příběhu ze série "Warlock and the Infinity Watch".

Na scénáři Jima Starlina je vidět, že se snažil Adamovi Warlockovi dát skutečně nějaký pořádný příběh, velkolepý, což je dáno i jeho začátkem, kde je souzen všemocnými bytostmi ohledně toho, jestli je sám hoden mít moc, kterou získal díky Rukavici nekonečna, kterou má na své ruce. Honosí se celkem šesti kameny, které mu dávají v podstatě neomezenou moc. Je na všemocných bytostech, aby rozhodly, jestli je jeho tělesná schránka na takovou moc připravena. Podle Věčnosti nikoli a je to právě on podal žalobu na Adama Warlocka a na to, že je to vlastně šílenec, který by neměl velkou mocí disponovat. Celý úvod série okolo Stráže nekonečna vede k tomu, aby došlo k rozdělení jednotlivých kamenů mezi pět dalších postav. Tady mi to popravdě přijde spíše trochu směšné, ale je vidět, že Starlin chce udržet vztahy, které se kolem Warlocka budovaly dříve a které znát nemůžeme.

Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 34: Warlock" plní to, co by měla primárně plnit. Představuje nám postavu, která je podle všeho důležitá pro Marvel Universe. Osobně kosmické superhrdiny moc nemusím a Adam Warlock mi k srdci rozhodně nikdy nepřiroste, ale třeba na druhé části knihy, té delší, mě velmi zaujala kresba, která byla taková krásně rozevlátá a to kosmické sci-fi v tom nevypadalo vyloženě zle. Jen ten příběh se chce tvářit jako něco víc, ale nakonec je to stejně jen taková blbiny se zbytečnými vtípky, která má celkem standardní vývoj. Postava Adama Warlocka je navíc taková podivně nejednoznačná, jak kdyby ani tvůrci pořádně nevěděli, jaké vlastnosti mu vlastně dát, a tak mu jich daly co nejvíce. Tahle postava prošla tolika změnami, že prostě ani dobrá být nemůže. Ale zrovna zde prezentované příběhy nejsou vyloženě odpadové, jen jsou takové celkem průměrné.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 12: X-Men"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 13: Black Widow"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 14: Strážci galaxie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 28: Iron Fist"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 29: Blade"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 30: Inhumans"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 31: Beast"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 32: Thor"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 33: Shang-Chi"

Žádné komentáře:

Okomentovat