2018-03-01

#1644: Nejmocnější hrdinové Marvelu 39: Wonder Man - 50 %


Nejmocnější hrdinové Marvelu 39: Wonder Man (Wonder Man)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 9 a 158 až 160 série "Avengers"a jako čísla 1 až 3 série "Avengers Two: Wonder Man and Beast" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Stan Lee, Jim Shooter, Roger Stern
Kresba: Mike Mark Bagley, Sal Buscema, Don Heck, George Pérez

Wonder Man nebyl postavou, která by byla v našich podmínkách dobře známá, ale přece jen se to v poslední době změnilo, a to hlavně díky projektu "Nejmocnější hrdinové Marvelu", kde třeba v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch" se nám představil o něco více. Konečně došlo i na jeho vlastní knihu, tedy na knihu "Nejmocnější hrdinové Marvelu 39: Wonder Man", kde se nám postava nepředstavuje zrovna nejlepších příbězích, ale nutno říct, že to hlavní se op ní v těchto komiksech dozvíte. Celkem jsou zde tři příběhy, kdy nejprve je zde jeho první sešit, kde se poprvé objevil, následují tři novější sešity ze série "Avengers" a nakonec trojice sešitů, která původně vyšla jako "Avengers Two: Wonder Man and Beast", Posouváme se tak v desetiletích a je to patrné. Bohužel ani jeden příběh není skutečně dobrý.

Prví sešit vyšel jako "Avengers 9" a Wonder Man se nám zde představuje jako člověk, který byl zneužit Baronem Zemem a jeho společníky Executionerem a Enchantress. Simon Williams, jak se Wonder Man původně jmenoval, vytuneloval svou společnost, aby mohl konkurovat Start Industries, což mu nakonec nevyšlo a on stanul před soudem. Právě trojice zloduchů ho vykoupila, aby na něj měli páku. A začali ho ostřelovat iontovým zářením, aby byl nejmocnější ze všech. Pak už stačí jen poslat Wonder Mana na Avengers a úspěch musí být zaručen. Avengers budou konečně poraženi. Příběh je nesmírně naivní a místy i nelogický a celkem hloupý, ale pokud dojde na finále, je to překvapivě docela dobře emotivní. Tady vyústění zafungovalo, což jen dokazuje, že Stan Lee uměl trochu psát.

Sešity ze série "Avengers", konkrétně čísla 158 až 160 jsou z hlediska Wonder Mana důležité proto, že se kolem něj skutečně točí, ale také proto, že se více odhaluje z jeho minulosti. Záporák, který zde vystupuje, je tradičně nudný, ale aspoň jeho machinace vedou k tomu, že se ukáže, že Wonder Man je na správné straně a že je pro Avengers důležitý, že není jen nějakým vedlejším členem. Navíc číslo "Avengers 160" dává trochu nahlédnout i do rodinných vztahů tohoto hrdiny, což je také celkem fajn, mimo jiné i proto, že to má důležitý vliv na postavu a její vývoj. To je ale nejlépe prezentováno ve třech sešitech "Avengers Two: Wonder Man and Beast", které mají dost flashbacků, abyste pochopili, jak je Wonder Man rozervanou postavou a že si potřebuje srovnat hodnoty, k čemuž právě příběh "Avengers Two: Wonder Man and Beast" slouží. Na tomto příběhu je docela zajímavé, že i když tu jsou flashbacky a máme zde i ostatní příběhy v knize, tak se pořád najdou nějaká odhalení a scény, v nichž se nejspíš budete trochu ztrácet.

Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 39: Wonder Man" je nevyrovnaná. Obsahuje hodně informací, které se v příbězích opakují, ale přitom příběhy tolik nového nenabídnou. To finální shrnutí je docela fajn a opět trochu pomůže se zorientovat. Kdybych měl vybrat nejlepší část, asi by to pořád byla ta s Beastem, ale to jen proto, že to je takový ten příjemný mainstream, který se msty nebere vážně. A podíváte se zde skutečně do trochu jiného světa, než jste zvyklí. Jen je vidět, že to je prostě krátký příběh, který o postavě něco řekne, ale rozhodně neprozradí všechno. Wonder Man je komplexní postavou a tady se nám takový ukazuje. Je docela zajímavé, že se svými schopnostmi se nikdy nestal tím, kdo by hrál první ligu. Ale možná se není moc čemu divit, alespoň vzhledem ke zde prezentovaným příběhům. Ani jeden z nich vyloženě nevyčnívá.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 12: X-Men"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 13: Black Widow"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 14: Strážci galaxie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 28: Iron Fist"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 29: Blade"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 30: Inhumans"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 31: Beast"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 32: Thor"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 33: Shang-Chi"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 34: Warlock"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 35: Hank Pym"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 36: Herkules"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 37: Wasp"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 38: Ghost Rider"

Žádné komentáře:

Okomentovat