2017-09-01

#1515: Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel - 30 %

Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel (The Avengers)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 17 až 23 série "Captain Marvel" (vol. 1) a jako čísla 1 a 2 minisérie "Marvel Spotlight: Captain Marvel" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Roy Thomas, Gerry Conway, Marv Wolfman a Doug Moench
Kresba: Gil Kane, John Buscema, John Romita, Wayne Boring a Pat Broderick

Je to škoda, protože do komiksu "Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel" jsem vkládal docela velké naděje, ale je celkem jedno, jestli to je komiks ze série "Captain Marvel" anebo lehce novější "Marvel Spotlight: Captain Marvel", na všech je možné najít pořádné mouchy, které vám hodně čtení znepříjemní. Najdete v knize sice celkem 9 sešitů, ale pochybuji, že budete jeden jediný považovat za skutečně dobrý, že vás bude opravdu bavit. Mnohem lepší jsou pro představení této postavy komiksy "Ultimátní komiksový komplet 108: Captain Marvel - Život a smrt Captaina Marvela, první část" a "Ultimátní komiksový komplet 109: Captain Marvel - Život a smrt Captaina Marvela, druhá část", kde je sice jasné, jaká je pointa, ale Captain Marvel se nám tak představuje mnohem zajímavějším a silnějším způsobem.

Hned od začátku trpí většina komiksů, které jsou v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel", obsaženy, jedním pořádným nešvarem. Opakují se zde scény z předchozího dění anebo z posledního sešitu. Jako fajn, třeba u čísla "Captain Marvel 22" je to opodstatnitelné, protože toto číslo vyšlo dva roky po předchozím čísle 21, ale bohužel tohle platí jenom pro dvě výjimky, kdy ještě před číslem "Marvel Spotlight: Captain Marvel 1" bylo potřeba shrnutí, ale když to máte i v sešitě, kde to není třeba a to zopakování událostí je v třetině tohoto sešitu, je jasné, že je něco špatně. Tvůrci prostě nevěděli, kam příběh a postavy posunout. A tak natahovali stránky a čtenářům dávali nudné příběhy a podivné záporné postavy.

Jasně, velký potenciál tu má vztah Marvela a Ricka Jonese, ale tohle je jen tápání ohledně toho, že Rick neví, co s životem, tohle několikrát zopakuje, a za těch několik sešitů, které zde čteme, se prostě nikam neposune. Je to jen opakování a stagnace, do toho jsou blbé příběhy o tom, jak se Rick někam nachomýtne, Marvel to vyřeší, a autor se nám do toho snaží narvat nějaké morální ponaučení. Samozřejmě, že to nefunguje. V komiksu "Marvel Spotlight: Captain Marvel" už je trochu jiný děj, už jsme někde jinde, ale tam jsem zase měl pocit, že scenárista Doug Moench měl co dělat, aby zvládnul jednotlivé panely nějak smysluplně propojit. Jako kdyby mezi nimi dělal špatné střihy. Po přečtení těchto komiksů se moc není čemu divit, že se Jim Starlin rozhodl postavu zabít. Její smrt dává větší smysl než její život a dokáže vás víc zasáhnout.

Takže i když má komiks "Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel" sloužit jako představení této postavy, skutečně raději sáhněte po knihách "Ultimátní komiksový komplet 108: Captain Marvel - Život a smrt Captaina Marvela, první část" a "Ultimátní komiksový komplet 109: Captain Marvel - Život a smrt Captaina Marvela, druhá část". "Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel" jsou ukázkou toho, že se některé série udržovaly i přesto, že se příběh nikam neposouval, i když byly jednotlivé epizody jen takovým plácáním se na místě. Popravdě si myslím, že kdyby Captain Marvel nezemřel, nakonec by se jednalo o postavu, která hodně zapadne. Takhle po sobě zanechal alespoň nějaký dobrý odkaz.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange"

Žádné komentáře:

Okomentovat