2017-08-25

#1510: Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani - 80 %

Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani (The Avengers)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 1 ařž 4 minisérie "Warriors Three" a jako čísla 34 až 37 série "Marvel Fanfare" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Alan Zelenetz a Bill Willingham
Kresba: Charles Vess a Neil Edwards

Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani" je pro mě velkým překvapením. Netušil jsem, že by mě mohla nějak moc bavit, i když jsem si říkal, že by mohla být alespoň vtipná, když už se sejde tahle trojice, jejíž součástí je Volstagg, který je přece jen ve většině komiksů zábavnou figurkou, která hodně remcá, ale přitom má srdce na správném místě. Jak se ukázalo, "Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani" dosahuje kvalit, které mě překvapily, a to jak z hlediska podávaného příběhu, tak i z hlediska kresby, která je v některých případech skutečně krásná. Tady se ale sluší říct, že kniha sestává ze dvou uzavřených příběhů, kdy každý byl kreslen jiným autorem, což je dobře, protože každý přináší jiný, osobitý a netradiční styl.

První příběh se jmenuje "Odpoledne pod psa" a vycházel v samostatné minisérii "Warriors Three". Tento příběh nepsal nikdo menší než Bill Willingham, což je autor oslavované série "Mýty". Dá se očekávat, že tento autor přijde s příběhem, který bude lehce pohádkový, ale popravdě, kdybych nevěděl, který příběh Willingham psal, tipnul bych spíše ten druhý. I když ještě spíše bych na druhý příběh tipnul Gaimana nebo Careyho. Má to jejich styl. Bill Willingham ale místo toho napsal "Odpoledne pod psa", kde je schopen celkem umně spojovat mýty se současností a navíc i superhrdinským žánrem, minimálně se záporáky. Vlastně udělal to, co u "Mýtů" (tím myslím modernizaci klasických příběhů), jen do toho přidal A.I.M.

Druhý příběh je z jiného těsta. Tohle je mytologický příběh, který je šmrncnutý Shakespearem, a to jak přímými, tak nepřímými odkazy na něj a především na jeho "Sen noci svatojánské". Tomu je přizpůsobena i kresba, jíž má na svědomí Charles Vess, který dal příběhu správný pohádkový nádech. Jeho kresba je tenoučká, silně šrafovaná, mnohdy zjednodušovaná, aby zdůraznil výrazy. K příběhu o tom, jak Loki lhal třem hrdinům, aby se jich zbavil, to krásně sedí, především pak ve chvíli, kdy Vess kreslí nějaké hradby anebo monstra. Díky tomu, že tu jsou dva příběhy, uvidíte, jak je každý jiný, stejně jako uvidíte, jak jsou i jiné postavy. Autoři je pojali po svém, kdy Willingham je realističtější a hrdinštější, kdežto Zelenetz má postavy jednodušší, skoro jako karikatury, naivnější.

Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani" rozhodně nesedne každému, ale díky tomu, že obsahuje dva výrazně odlišné příběhy, je zde pravděpodobnost, že alespoň jeden čtenáři sedne. Pokud ne, holt to není pro vás. Já jsem ale spokojený s oběma příběhy, protože oba mě dokázaly něčím nadchnout. První tím, jak jsou bratři ve zbrani dobře zpracováni jako postavy, druhý zase stylem vyprávění, který je jednoduše krásně pohádkový. Za mě velké překvapení a potěšení, že tenhle komiks u nás vyšel, protože díky tomu, že vybočuje z klasického hrdinského schématu, kdy ani Thor zde dvakrát moc není, si mě získal. Volstagg, Hogun i Fandral jsou postavy, které jsem si teď oblíbil naplno.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"

Žádné komentáře:

Okomentovat