2017-09-15

#1525: Nejmocnější hrdinové Marvelu 12: X-Men - 90 %

Nejmocnější hrdinové Marvelu 12: X-Men (X-Men)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2017. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Dennis Hopeless a Chris Claremont
Kresba: Jamie McKelvie, Mike Norton a Brent Anderson

S knihou "Nejmocnější hrdinové Marvelu 12: X-Men" se vám do rukou dostávají hned dva příběhy s X-Meny. První se jmenuje "X-Men: Premiéra" a druhý "Co bůh miloval, člověk zabil". Třeba se to tak ani na první pohled nezdá, ale je to jedna z nejlepších - alespoň prozatím - knih, které v rámci "Nejmocnějších hrdinů Marvelu" vyšly. Na druhou stranu, až tak překvapivé to zase není, protože X-Meni jsou dobrou značkou a Chris Claremont je veličinou v jejich universu. Muž, který X-Meny psal šestnáct let. A právě on je podepsaný pod komiksem "Co bůh miloval, člověk zabil", což je důvod, proč má kniha takové hodnocení. Kdyby kniha obsahovala jen příběh "Co bůh miloval, člověk zabil", nebojím se jí dát i plné hodnocení, protože se zde naplno ukazuje síla mutantů v marvelovském provedení.

První je ale příběh "X-Men: Premiéra", což je návrat k původnímu týmu, který vede profesor Xavier a součástí týmu jsou Cyclops, Iceman, Beast a Angel. A samozřejmě nově příchozí Jean Grey alias Marvel Girl. Právě jejíma očima sledujeme dění a vyrovnávání se s nástupem do mutantské školy, což zrovna není situace, s kterou se teenager dobře popasuje. Mužské osazenstvo školy už je s jejím fungováním smířeno, jsou zde déle, ale Jean nastupuje jako nováček a je trochu jako Alenka v říši divů. Všechno je nové, všechno je divné a nejhorší je, že si pořád uvědomuje, jak je divná sama a není si jistá, jaké by mělo být její místo na světě. Škola, kde jsou jí podobní, Jean její nezařazenost překvapivě neusnadňuje. Lidský příběh o tom, jak se naučit žít s tím, že jste jiní, odlišní. Ale je to spíše hezký návrat než skutečně silný příběh.

Skutečně silný příběh přichází ve chvíli, kdy se začtete do komiksu "Co bůh miloval, člověk zabil", který původně vyšel jako "Marvel Graphic Novel 5", tedy jako grafický román. Jednorázový příběh, kde jsou zajímavě definovány některé postavy - například na Magneta je zde pohlíženo trochu jinak - ale především je jasně ukázáno, co je lidem jako skupině tak blízké. Nenávist ke všemu cizímu, jinému, zvláštnímu. Anebo je to jen strach z odlišného? Ať jen strach, ta nenávist se z toho nakonec stejně vyklube. Chris Claremont a Brent Anderson tohle ukazují skvělým, ač temným způsobem. A i když byste měli pocit, že nakonec musí zvítězit ti dobří, respektive ti, které budete jako dobré vnímat, jako kdyby bylo vítězství kaleno, jako kdyby Claremont do děje mnohem více zanášel temnotu každodenní reality a lidského chování.

Pokud si nekupujete každý díl "Nejmocnějších hrdinů Marvelu" tak, jak vycházejí, ale raději se spokojíte s těmi nejlepšími, které zde jsou, tak si knihu "Nejmocnější hrdinové Marvelu 12: X-Men" rozhodně kupte. Jsou zde dva příběhy a ani jeden není špatný. Každý je jiný. Jeden ukazuje X-Meny jako zajímavý tým, jeho začátky, druhý se více zaměřuje na temnou stránku života mutantů. A ta je prostě dobrá. Myslím ze čtenářského hlediska. Nebudete ochuzeni o humor, ale ani o skutečně nepříjemné, zlé scény, kdy si budete říkat, že tohle by přece lidé neudělali, ale pak si uvědomíte, že to zase tak nemožné není, že podobná zvěrstva se děla, a je jedno, jestli to je prezentováno postavami mutantů, anebo zástupci jiných ras, jiných vyznání, apod. Příběh "Co bůh miloval, člověk zabil" je nepříjemně univerzální a aktuální.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch"

Žádné komentáře:

Okomentovat