2017-09-25

#1531: Nejmocnější hrdinové Marvelu 28: Iron Fist - 65 %

Nejmocnější hrdinové Marvelu 28: Iron Fist (Iron Fist)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla "Marvel Premiere 15" a jako čísla 1 až 6 série "The Immortal Iron Fist" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Roy Thomas, Ed Brubaker a Matt Fraction
Kresba: Různí

Iron Fist je jednou z těch postav, které mají spíše charakter žánrový a které na první pohled nezapadají do světa Marvel Universe. Když se ale podíváte na jednotlivé postavy, které Marvel Universe má, bylo by možné je rozdělit na tři skupiny. První jsou hrdinové, kteří bojují na úrovní celého vesmíru, kam patří třeba Strážci galaxie, ale také Fantastic Four. Následně jsou to mezinárodní hrdinové, kam by se daly zařadit postavy jako Captain America nebo Iron Man, Black Widow či Thor. A pak je zde skupina městských superhrdinů, kteří se primárně soustředí na svoje město, převážně New York. A tam by se dal zařadit třeba Spider-Man, Luke Cage, Daredevil anebo právě Iron Fist. Když se ale na ten výčet podíváte, je vám jasné, že jednotlivé postavy se nemusí soustředit jen na město, nebo jiné naopak nebojují jen ve vesmíru. Každá má však nějakou svou podstatu.

Iron Fist patří do New Yorku, patří k Luku Cageovi, a to i přesto, že se jedná o postavy, jež jsou na první pohled hodně odlišné. Ale spojuje je způsob jejich vzniku. Oba mají své kořeny ve filmové tvorbě. Luke Cage v blaxploitation filmech, tedy černošských žánrových snímcích, Iron Fist se zase zrodil z obliby filmů s kung fu tematikou, které v sedmdesátých letech v Americe docela letěly. Je vidět vliv seriálu "Kung Fu" s Davidem Carradinem, zmiňován je i vliv Bruce Leeho, který ale v komiksech s Iron Fistem moc nevidím. Přesvědčit se o tom můžete v příběhu "Iron Fistův hněv", který vyšel původně jako "Marvel Premiere 15", ale vy už ho můžete česky znát proto, že byl obsažen v knize "Ultimátní komiksový komplet 102: Marvel počátky - 70. léta". Takže v tomhle případě to není něco, co by bylo česky úplně nové.

Pak ale následuje první část série, která vycházela jako "The Immortal Iron Fist" a kterou začali společně psát Ed Brubaker a Matt Fraction, přičemž o kresbu se postarali různí kreslíři, díky čemuž je komiksový příběh hodně živý. Trochu problém je ten, že kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 28: Iron Fist" obsahuje jenom prvních šest sešitů této série, která jich dohromady měla dvacet sedm. Problém je to hlavně v tom, že příběh je utnut ve chvíli, kdy chcete vědět ještě víc, ale tak nějak je vám jasné, že máte smůlu, že tohle česky nevyjde. A je to docela škoda, protože moderní podoba Iron Fista není špatná. Je akční, má epický nádech, ale přitom stále zůstává lokální a je dále kladen důraz na kung fu. Budete mít pocit, že je za tím ještě víc, že je tam pořádná mytologie, která je až možná moc rozsáhlá a moc popisná, ale nemusí vám to vadit. Stejně jako to každému nesedne.

Iron Fist se nám zde představuje jako postava, která jako kdyby patřila do jiného světa, jako kdyby skutečně měla málo společného s ostatními postavami Marvel Universe, což se projevuje i ve finále knihy "Nejmocnější hrdinové Marvelu 28: Iron Fist". Autoři ho vykořenili, vytvořili mu jeho vlastní svět, kde není místo pro ostatní. Tím se ale pro čtenáře může stát Iron Fist zajímavým. Právě v tu chvíli ale příběh končí. Je nám představeno dost postav, k nimž nemáme vztah, a pokud si ho vytvoříme, budeme zklamáni z toho, že už je konec. Tohle je ale takový celkem standardní problém, který je s "Nejmocnějšími hrdiny Marvelu" spojen. Můžeme být rádi alespoň za tuhle ochutnávku, která nám dává vědět, že i takto podivní, žánroví hrdinové, mají v současném superhrdinském komiksu místo a mohou čtenáře bavit. Iron Fist je akční, dravý, zábavný a jeho příběhy mají kam postupovat. Není ale vyloženě nový a v rámci žánru bojových umění nepřekvapí.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 12: X-Men"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 13: Black Widow"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch"

Žádné komentáře:

Okomentovat