2017-05-25

#1444: Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie - 60 %

Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie (Valkyrie)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 "Fearless Defenders" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Cullen Bunn
Kresba: Will Sliney

Valkyrie rozhodně není postava, která by u nás byla nějak kovaná, a pokud jsme se s ní v komiksu setkali, tak spíše jako s postavou vedlejší, která přicmrndává. Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie" tohle mění a představuje nám Valkyrii, i když nikoli prostřednictvím nějakého jejího původního příběhu, ale rovnou prostřednictvím příběhu, který je moderní a který byl poprvé vydán v roce 2013. Komiks vycházel jako "Fearless Defenders" a šlo v něm o to, aby se daly dohromady Marvel hrdinky a ukázalo, že i ženská síla má v Marvelu svoje místo. Série vydržela jen během roku 2013 a měla celkem 13 čísel. Vlastně to není vůbec špatné, i když by se dalo čekat, že humorný komiks vydrží o trochu déle.

Šlo o to, že se komiks prodával hodně blbě a po několika číslech byl jen na čtvrtině svých původních prodejů. Je jasné, že tohle nemohlo dlouho vydržet. Že by se čtenáři nechtěli dívat na pěkné ženy ve vypasovaných kostýmech? Tomu se mi skoro nechce věřit! Ale asi chtějí prostě více Deadpoola a jemu podobných. Deadpoola nezmiňuji náhodou, protože ze čtení komiksu "Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie" jsem měl pocit, že se tvůrci inspirovali právě u něj, protože toho humoru, kolik bylo do série vloženo, už skutečně inklinuje spíše k něčemu vyloženě vtipnějšímu, jako je Deadpool. Ale spíš je to jednoduše tím, že tvůrci věděli, že nemají až tak oblíbené postavy, tak to chtěli udělat aspoň zábavné.

Záměr dlouhodobě nevyšel, ale prodala se alespoň ta jedna sezóna. V knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie" se nám představuje polovina série, tu druhou nejspíš česky nikdy neuvidíme. Kromě Valkyrie, kolem níž se točí celý příběh, se zde představují i další hrdinky jako Misty Knight, Dani Moonstar, která bývala Valkyrie, přijde i Hela, Hippolyta, ale třeba i takové ženy jako Elektra, Tigra, Black Cat, Spider-Woman, She-Hulk, Storm nebo Black Widow. Většina se jich tedy objeví jen na chvíli, ale tohle je skutečně komiks, který má ukázat, že ta Women Power zde je, že je silná a že je také zábavná. A přesně tohle dostanete. Zábavný komiks, který nic moc neřeší, ale dovede vás třeba chvílemi rozesmát.

Ale ne, to bych zas nebyl přesný, kdybych řekl, že nic moc neřeší. Komiks "Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie" je přece jen důležitý proto, že se zde znovu buduje základ postavy, kdy se dozvídáme, kdo vlastně byla Valkyrie a proč byla původně stvořena. Není to zlé, ale ten origin je zde jen proto, aby se vybudovala současná zápletka a popravdě si ani nejsem jistý, jestli to pasuje se vším, co bylo o Valkyrie doposud napsáno. Ale jo, proč ne, stejně jejích verzí bylo několik, což je mimochodem věc, kterou také moc nemusím. Jinak ale komiks "Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie" na tu chvíli, co ho budete číst, funguje. Trochu se zasmějete, je zde akce, pořádné příšery, nějaké intriky, možná i zrada, překvapení, prostě takový klasický mix "nic proti ničemu" s určitými následky aspoň pro jednu postavu.

Na Comics Blogu najdete:

Žádné komentáře:

Okomentovat