2017-11-22

#1573: Nejmocnější hrdinové Marvelu 32: Thor - 60 %


Nejmocnější hrdinové Marvelu 32: Thor (Thor)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "Journey Into Mystery 83" a jako čísla 80 až 85 série "Thor" (vol. 2) v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Larry Lieber, Michael Avon Oeming, Daniel Berman
Kresba: Jack Kirby, Andrea Di Vito

V první řadě je docela fajn, že se nám zde představuje Thor ve svém úplně prvním příběhu, který se objevil v komiksu "Journey Into Mystery 83", což na první pohled není série, která by byla primárně věnována jen jemu, i když si ji se svým světem pro sebe nakonec uzurpoval. Na jednu stranu je to fajn, na druhou stranu zde hned u vidíte, jak byla postava Thora celkem špatně navržena. Jednalo se o klasický model, kdy sledujeme obyčejného člověka, tím je Donald Blake, doktor, který má svoje vlastní zdravotní problémy. Rozhodně není pohyblivý jako nějaký superhrdina. Ale má to štěstí, že najde tajemný předmět - náhodou a v divném příběhu - který mu umožňuje se proměnit v Thora. V "Journey Into Mystery 83" není jasné, jestli se jedná o jeho druhou identitu, proč na sebe bere podobu Thora, jestli je Thorem, nebo co. Stan Lee dal klasický námět a jeho bratr Larry Lieber napsal standardní příběh.

"Journey Into Mystery 83" zachraňuje vlastně jen kresba Jacka Kirbyho, která je překvapivě nejzajímavější tím, že dostala moderní kolorování, které jí sakra sluší. Osobně Thora jako komiksovou postavu moc nemusím, protože prznění mýtů mi zde přijde až neúměrné. Ale fajn, do Marvel Universe patří, má zde svoje místo. Navíc jsem byl docela zvědaví na to, jak se tvůrcům podařilo napsat příběh "Thor: Ragnarök", který v současné době běží i v kinech a rozhodně se jedná o podívanou, která je zábavná a překvapivě docela chytrá. Mezi komiksem a filmem je možné hledat určité spojitosti, ale přece jen se jedná o dva dost různé příběhy. A nemyslím si, že by to bylo k neprospěchu věci, jen ten filmový zážitek bude o něco větší. Hlavně proto, že v komiksu bylo možné otevřít dveře pro další velký příběh s různými následky. Ten filmový přece jen bylo nutné uzavřít trochu víc.

Na hlavním příběhu knihy "Nejmocnější hrdinové Marvelu 32: Thor" mi vadilo především to, že se jedná o příběh, který je vyprávěn místy hodně skokově, kdy skoro máte pocit, že vám něco uniklo. Ty skoky jsou zde někdy takové, že si prostě nejste jistí, jestli se mezitím nestalo něco, co bylo pro příběh docela důležité. Nejspíš ne, protože celkový smysl vám nějak moc neunikne, ale stejně jsem měl pocit, že plynulost vyprávění rozhodně není taková, jak bych si představoval. Na druhou stranu se příběhu "Ragnarök" musí nechat, že se mu daří zachovat onen mytologický ráz a místy máte skutečně pocit, že by se mohlo jednat o příběh, který vychází z tradic nordických kultur. Tohle se třeba do prvního příběhu s Thorem v takovém míře přenést nepodařilo, i když to byli stále Lee a Kirby, kdo dali ten správný mytologický základ Thorovu působení v Marvel Universe, jak jsme se mohli přesvědčit v knize "Ultimátní komiksový komplet 86: Thor - Příběhy z Asgardu".

Na jednu stranu se mi hlavní příběh v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 32: Thor" líbil právě v tom, jak je mytologicky pojatý a jak má fatální následky, které jsou ale relativně domnělé. Na druhou stranu se mi nelíbí, že je to vyprávěno s menším citem pro příběh, spíše šlo o to zaznamenat epochální události, ke kterým v Asgardu došlo. Kdyby to byl skutečně příběh, kterým všechno končí, nebylo by to až tak zlé, navíc je zde - stejně jako v Ragnaröku podle severských bájí - určení toho, že ani s koncem nic nekončí, ale nejsem si jistý, jestli by tak obrovská událost jako Ragnarök měla pokračovat tím, že se vše vrátí vlastně do starých kolejí a k vyloženě zásadním následkům nedojde. Jasně, chce to čas, až se všechno vrátí, ale v komiksech to tak funguje. Alespoň v těch od Marvelu a DC. Ale na to jste si nejspíš už zvykli. Já pořád nějak ne...

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 12: X-Men"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 13: Black Widow"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 14: Strážci galaxie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 28: Iron Fist"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 29: Blade"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 30: Inhumans"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 31: Beast"

Žádné komentáře:

Okomentovat