2018-01-16

#1612: DC komiksový komplet 27: Wonder Woman - Ztracený ráj - 45 %


DC komiksový komplet 27: Wonder Woman - Ztracený ráj (Wonder Woman: Paradise Lost)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 164 až 170 série "Wonder Woman" a jako "New Teen Titans 38" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Phil Jimenez, J. M. DeMatteis, Joe Kelly, George Pérez, Devin Grayson
Kresba: Phil Jimenez

Skoro to vypadalo, že by mohl být komiks "DC komiksový komplet 27: Wonder Woman - Ztracený ráj" zajímavým příběhem, dalším nahlédnutím do světa Wonder Woman. Nakonec se ale ukázalo, že taková naděje byla skutečně lichá a že zde prezentovaný příběh jen ukazuje, že tvůrci někdy vůbec nekoukají na to, jak příběh vyprávět, ale prostě to dělají způsobem, který je zrovna napadne a který je v tu chvíli zrovna špatný. Právě komiks "Ztracený ráj" je toho nejlepším důkazem. O Jimenezovi a dalších se může mluvit jako o těch, kdo pozvedli Wonder Woman do výšin, ale kniha "DC komiksový komplet 27: Wonder Woman - Ztracený ráj" toho rozhodně není důkazem. Dostáváte komiks, který vás neoslní ani kresbou a ani příběhem, který je jednoduše o ničem. Jasně, nějaké následky má, ale to, co sledujete, je v první části hodně hloupoučké. A také hlavně hodně ukecané, což je asi největší kámen úrazu. Až ve chvíli, kdy se děj pořádně dostane na Themysciru, začíná to být zajímavé.

Příběh se v první řadě točí kolem toho, že do Gothamu přicházejí temné časy. Ano, už zase. A ano, překvapivě se velká část příběhu točí kolem Gothamu, i když hlavní postavou by tu měla být Wonder Woman. Jenže tvůrci se rozhodli, že tu chtějí mít mnohem více postav, hlavně i Batmana a jeho rodinu, což je asi důvod, proč byl tenhle příběh do "DC komiksového kompletu" vybrán, protože Batman je přece jenom stále silnější marketingová značka než Wonder Woman, a to asi nejen na našem trhu. Wonder Woman je v tom příběhu proto, že do Gothamu přicházejí řečtí bohové, kteří jsou právě doménou nejmocnější DC hrdinky. A pokud ne nejmocnější, tak alespoň nejznámější a v poslední době nejskloňovanější. Spolu s Batmanem a jeho lidmi se Wonder Woman musí postavit strachu, který se převleče za některé Batmanovy záporáky. A tohle má čtyři díly, je to neskutečně ukecané a je to hrozná nuda.

Po tomhle příběhu se dění dostává na Themysciru, kde se dovídáme o problémech, které tenhle ostrov má. Popravdě, kdyby Wonder Woman fungovala mimo DC Universe, možná by to bylo lepší, protože jako mytologický příběh nejsou následující dva sešity vůbec špatné. Je to o zradě, o tom, jak utopie nemůže fungovat, jak každé zřízení má své chyby a že je většinou rozežíráno zevnitř. Najednou je ten komiks chytřejší a je trochu lépe psaný než doposud. Jako kdyby ten příběh s uctívači byl jen takovou zbytečně dlouhou vložkou se spoustou textu, aby mohlo dojít k událostem, k nimž došlo v následujícím dění. Ty události jsou mnohem zásadnější a lepší. A aby těch vylepšení na konec nebylo málo, následuje ještě retro sešit, tentokrát "New Teen Titans 38", který nese název "Kdo je Donna Troyová?". Dobře napsaný detektivní příběh, který byste si ještě o něco více užili, kdybyste DC Universe znali lépe. Ale i tak je patrné, že to je trochu jiná liga.

A tak postupem čtení se kniha "DC komiksový komplet 27: Wonder Woman - Ztracený ráj" zlepšuje, ale pořád ne dost na to, abyste z jejího přečtení měli skutečně příjemný zážitek. Více než polovina knihy je špatný příběh, hodně špatný, u něhož  nechápu, proč musel česky vyjít. Ale i to je pohled na to, jak DC příběhy vypadají, že ani ony nejsou vždy skvělé, a to i přesto, že by se mělo jednat o příběhy, které budou součástí výběrové série, kde by se mělo objevovat spíše to lepší, případně to, co nějak postavy představí. Tohle ale není zrovna lichotivý pohled na Wonder Woman. A co si budeme povídat, ono to vlastně ani tak moc o Wonder Woman není, spíše se to soustředí na Donnu a případně různé členy Batmanovy rodiny. Anebo na Themysciru. Tak alespoň to lepší seznámení se s amazonkami je fajn. I tak se za mě kniha "DC komiksový komplet 27: Wonder Woman - Ztracený ráj" zatím řadí k tomu horšímu, co bylo v rámci "DC komiksového kompletu" prozatím vydáno.

Na Comics Blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Lantern - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"
"DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž"
"DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu"
"DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu"
"DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první"
"DC komiksový komplet 15: JLA - Rok jedna, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa"
"DC komiksový komplet 17: Superman - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 18: Batman - Smrt v rodině"
"DC komiksový komplet 19: Lex Luthor - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 20: JLA - Země 2"
"DC komiksový komplet 21: The Brave and the Bold - Vládci štěstí"
"DC komiksový komplet 22: Superman - Supermanova smrt"
"DC komiksový komplet 23: Flash - Zrozen k běhu"
"DC komiksový komplet 24: Robin - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 25: Superman/Batman - Supergirl"
"DC komiksový komplet 26: Triumvirát"
"DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí"

Žádné komentáře:

Okomentovat