2017-08-18

#1505: Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man - 60 %

Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man (Power Man)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 1 až 3 minisérie "New Avengers: Luke Cage" a jako čísla 50 až 53 série "Power Man and Iron Fist" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Chris Claremont a John Arcudi
Kresba: John Byrne, Dan Green, Mike Zeck, Lee Elias, Eric Canete a Pepe Larraz

Power Man není postava, která by byla v České republice příliš známá. Pak ale přišel seriál "Luke Cage" a hned se z něj stala postava mnohem známější. Je to dobře, protože Luke Cage má zajímavou historii, o které jsme se něco málo dověděli už v komiksu "Ultimátní komiksový komplet 102: Marvel počátky - 70. léta", kde jsme sledovali jeho počátek. Editoři knihy "Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man" tentokrát zvolili dobrou cestu a prezentovali nám sešity nové, které u nás ještě nevyšly, přičemž události, na něž se odkazuje, pravděpodobně znát budeme právě díky knize "Ultimátní komiksový komplet 102: Marvel počátky - 70. léta". Luke Cage už je ven z vězení, už je hrdinou Harlemu.

První část knihy "Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man" obsahuje starší sešity 50 až 53 ze série "Power Man and Iron Fist", což je dvojka, která se právě číslem 50 společně objevila v názvu a až do čísla 152 tam vydrželi. S číslem 152 byla série zrušena, ale podařilo se díky ní vytvořit zajímavou, nesourodou, ale funkční dvojici. Musíte uznat, že dát dohromady bouchače z ulic a mistra kung fu, který většinu svého života strávil v mimodimenzionálním světě ve městě K'un-Lun, je prostě nápad krásně béčkový. Ale čtenáře to bavilo. V číslech 50 až 53 sledujeme, jak se postupně dostávali blíž k sobě, až se z nich od dalších čísel stal funkční tým. Přiznám se, že by mi mnohem více sedělo, kdyby ani jeden z nich neměl nadpřirozené schopnosti, ale jeden byl mlátička a druhý jen mistr bojových umění. Ta nadrealističnost mi k nim nesedí.

Starší příběh je přece jen lepší, ať už tím, jak jsou postavy retro, jak je příběh s roboty pěkně ujetý, anebo jakou to má atmosféru béčkových filmů, které se snaží zdůraznit i sociální situaci, v které postavy žijí. Tahle sociální situace je přítomna i ve druhém, novějším příběhu, který vyšel jako "New Avengers: Luke Cage" a měl tři čísla. Luke už je trochu někde jinde, nemá háro a ani kostým. Je to prostě chlap, co se snaží svoje svaly namačkat do upnutých triček. Je to otec od rodiny. Jeho manželkou je Jessica Jones a spolu mají malou Danielle, který má jméno po Iron Fistovi, tedy Danym Randovi. Jenže minulost se vrací a jeden z jeho známých z Harlemu, z dob, kdy ještě chodil místními ulicemi, je na tom hodně špatně. Přestěhoval se do Philadelphie, kde chtěl pomáhat jako Luke, zachránit ghetto, ale skončil skoro mrtvý v nemocnici. Luke musí zasáhnout.

Ve třech sešitech je prezentován příběh, jehož hlavní devizou je skutečnost, že celkem rychle plyne. Kresba je hodně specifická, skoro jako barevná skica, a je jasné, že nesedne každému, ale podle mého dobře slouží k podtrhnutí společenských problémů, na které komiks poukazuje. Dějově je to ale chabé. Luke přijede do Philly, kde zjistí, co se stalo. Chce situaci nějak napravit, ale čtvrť je moc hluboce poničená. Nevzdává se. Svede nějaký ten zbytečný souboj, představí se neznámý záporák, který má ale podle všeho historii, a to nejzajímavější, Lukův vztah s Jessicou, je spláchnut skoro až alibisticky. Rozhodně je lepší starší příběh, který má prostě cool atmosféru. Power Man se ale představuje jako zajímavá postava, která fungovala v 70. letech a funguje i dnes. Není to skvělý komiks, ale zaujal mě, což splnilo smysl série, tedy představení hrdinů, kteří stojí za to.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"

Žádné komentáře:

Okomentovat