2017-07-07

#1475: Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man - 90 %

Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man (Spider-Man)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako "Amazing Fantasy 15", "Amazing Spider-Man Annual 1" a jako čísla 57 a 58 série "Amazing Spider-Man" (vol. 2) a 500 až 502 série "Amazing Spider-Man" (vol. 1) v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 99 Kč na stáncích.

Scénář: Stan Lee a J. Michael Straczynski
Kresba: Steve Ditko a John Romita Jr.

Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man" obsahuje z velké části příběh "Šťastné narozeniny", jehož recenzi si můžete přečíst v článku "Amazing Spider-Man 5: Šťastné narozeniny". Jeden sešit z knihy "Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man" se ale ještě dostal do českého vydání knihy "Amazing Spider-Man 6: Ezekielův návrat". K tomu kniha "Amazing Spider-Man 5: Šťastné narozeniny" obsahuje dva sešity navíc než "Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man", což je možná škoda, protože by se skoro jednalo o lepší příběh, než je ten poslední, který se ve vydání v rámci série "Nejmocnější hrdinové Marvelu" objevuje. Ale zůstaňme u knihy "Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man" a u toho, proč obsahuje zrovna ty sešity, které obsahuje.

První příběh, který je v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man" obsažen, je příběh z "Amazing Fantasy 15", což je příběh úplně první, kde se Spider-Man vyskytuje. Byl to komiks, který se vydal jen proto, že se série "Amazing Fantasy" uzavírala a vydavatel Martin Goodman rozhodně nechtěl, aby se nějaký chlapík, co vypadá jako pavouk, dostal do vlastní série. Série "Amazing Fantasy" skončila, po pavoukovi se slehla zem, ale za pár měsíců Martin Goodman dostal čísla o prodejích komiksu s pavoučím mužem a zjistil, že lidé možná nemají z pavouků takový strach, jak si myslel. A tak mohli Stan Lee a Steve Ditko pokračovat v příbězích o tomhle již legendárním hrdinovi a zároveň mladíkovi s problémy.

Je jasné, že tenhle příběh nesměl chybět. Jako další kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man" obsahuje sešit "Amazing Spidr-Man Annual 1", který je v rámci série také důležitý, a to hlavně proto, že se zde poprvé dává dohromady Sinister Six, tedy rovnou šestice velkých záporáků Marvelu, která se spojí, aby se vypořádala se Spider-Manem, když to sami jednotlivě nedokážou. Příběh má v sobě určitou naivitu a má hloupé, možná i nelogické momenty, ale je dobře koncipovaný a hlavně ukazuje, kde je Spider-Manova síla, že je sice částečně dána jeho schopnostmi, ale primárně vychází z něho a z toho, jak miluje své blízké, jak miluje život a jak chce lidem pomáhat, když tu možnost má. Ale tohle už Stan Lee skvěle ukázal prvním dílem se Spider-Manem, kde ho skvěle definoval. A myslím, že to navždy zůstane jím nejlépe stvořená postava.

Pak už přichází na řadu J. Michael Straczynski a jeho pojetí Spider-Mana, které je dle mého jedno z nejlepších a já k němu mám asi nejblíže, protože se mi líbí, jak se příběh vyvíjel a jak se vyvíjel Spider-Manův vztah s Mary Jane. Díky tomu pro mě byl J. Michael Straczynski frajer a jeho pojetí jsem zbožňoval, alespoň do chvíle, než přišel event "One More Day" a všechno to šlo do kopru. I v současnosti je Spider-Man zajímavý, má pořádné zvraty, ale už mě nezajímá tolik, jako v době Straczynského runu. A jeho určitým vrcholem byly právě "Šťastné narozeniny". I když se nejedná o nejlepší příběh a z hlediska fantastického je neskutečně přeplácaný. Podivně se zde hraje s časem, aby Spider-Man prožíval důležité momenty své kariéry znovu spolu s fanoušky, znovu si prožíval utrpení, aby pak našel alespoň dočasný klid a dostal ten skutečně nejlepší dárek.

I když je to z hlediska akce neskutečně přeplácané, tak je to právě ta lidská rovina, která dělá z tohoto příběhu tak dobrý kus. A je to také skutečnost, že to je napsáno fanouškem pro fanoušky, kdy si J. Michael Straczynski plně uvědomoval, že chce fanouškům dát, co si zaslouží. A to se mu povedlo. Dostali dárek podobně jako Spider-Man. Má to v sobě emoce, v tomhle je to prostě silné. Ten návrat ke Spider-Manovi tímhle příběhem mi jen připomněl, jak mám Spideyho rád a proč. I když má Straczynski lepší příběhy, myslím, že zrovna tohle je příběh, kterým je možné se Spider-Manem začít, přečíst si s ním další příběhy, pak se k tomuhle vrátit a uvědomit si, jak je to citově silné. Spider-Man mě neskutečně baví a já se sám divím, jak moc mě to pořád drží.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"

Žádné komentáře:

Okomentovat