2018-04-10

#1672: Nejmocnější hrdinové Marvelu 42: Black Knight - 40 %


Nejmocnější hrdinové Marvelu 42: Black Knight (Black Knight)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 47 a 48 série "Avengers", jako čísla 10 až 15 série "Captain Britain and MI-13" a jako "Captain Britain and MI-13 Special 1" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Roy Thomas, Paul Cornell
Kresba: Adrian Alphona, John Buscema, Mike Collins, Leonard Kirk, Ardian Syaf, George Tuska

Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 42: Black Knight" nám představuje postavu, která nám není příliš známá, ale která se už mihla některými příběhy, jež jste si mohli přečíst v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" anebo "Nejmocnějších hrdinů Marvelu", například se jedná o knihy "Ultimátní komiksový komplet 96: Avengers - Zrození Ultrona" nebo "Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange", ale setkáte se s nimi ještě v dalších. Celý přehled prezentovali například uživatelé na stránkách comicsDB v diskusi. I když se sem tam objevil, rozhodně se nejedná o postavu, která by byla skutečně známá. Trochu zajímavé na tom je, že ani kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 42: Black Knight" není úplně skvělý origin book, protože se jedná o příběhy, kde se Black Knight spíše jen vyskytuje, ne kde je nutně hlavní postavou.

První část knihy nám představuje sešity "Avengers 47" a "Avengers 48", což jsou dva sešity, kde se poprvé objevuje Black Knight v podobě Dana Whitmana, který transformoval postavu v kladného hrdinu, protože jeho strýc byl ve středověkém brnění postavou zápornou. To vedlo k podivnému střetu nového Black Knighta s Avengers, protože si mysleli, že je to starý Black Knight, a tak na něj okamžitě zaútočili, protože tohle se přece dělá. Zastavit záporáka ještě před tím, než něco provede. Mám pocit, že si Roy Thomas neuvědomoval, jak moc dysfunkční skupinou pod jeho vedení Avengers vlastně jsou. Asi by mě ani nebavilo moc o nich v takové podobě číst, ale ono se to v jejich příbězích, v těch starších, objevuje častěji. Navíc tyhle dva sešity prezentují příběh, kde je Black Knight jen vedlejší linií takže to hlavní ani nebudete mít dořešeno. Neříkám, že to je vyloženě škoda, ale je to takové redaktorsky divné.

Ale fajn, redaktoři nám chtěli prezentovat i další příběh, kde také Black Knight vystupoval. A tím je příběh, který byl roztažený do sešitů 10 až 15 série "Captain Britain and MI-13" a "Captain Britain and MI-13 Special 1". Jak je z názvu patrné. Ani v tomhle případě nebyl Black Knight hlavní postavou, ale byl jen jedním z členů týmu, kteří se shlukli kolem Captaina Britaina. A ano, tohle je příběh, který se odehrává ve Velké Británii, kde se zformoval speciální tým, jehož součástí byl třeba i Blade, což nám krásně doplňuje jeho historii, kterou jsme trochu nakousli v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 29: Blade". Hlavní postavou tohoto příběhu je ale Dracula, který chce ovládnout Británie. Zajímavý prostor pro pořádné souboje, ale celý příběh je dle mého neskutečně zabit scenáristicky, a to především tím, co se děje v sešitu "Captain Britain and MI-13 13", kdy po přechodu na číslo 14 jsem si říkal, že to snad ani není možné, jakou scenáristickou prasárnu tu prezentují.

Díky tomu, jak byla část příběhu pojata, mě tvůrci dokázali vytočit, a i když to jinak není špatné, a je to takový mainstreamový průměr, tak tenhle pitomý scenáristický trik pro mě příběh hodně srazil. A nepomohlo tomu ani dobré vložení sešitu "Captain Britain and MI-13 Special 1", který nám trochu pomůže se orientovat v pointě. Ale stejně zde zůstává trochu moc postav, k nimž nemáte skoro žádný vztah, a tak si je v dění ani moc neužijete. I s Bladem jsem měl chvíli problém, abych měl jistotu, že je to skutečně on. Nakonec ale příběh uplyne a vy máte za sebou něco, co ve vás asi moc nezanechá, tedy kromě nepříjemného pocitu, že to šlo sakra vést ještě trochu jinak. Dobře, seznámili jsme se s dalšími postavami ze světa Marvelu a můžeme se třeba těšit na další vystoupení Captaina Britaina, které by nás mělo čekat u čísla 46. Přenesení děje na britské ostrovy s novými postavami není špatné.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 12: X-Men"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 13: Black Widow"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 14: Strážci galaxie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 28: Iron Fist"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 29: Blade"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 30: Inhumans"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 31: Beast"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 32: Thor"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 33: Shang-Chi"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 34: Warlock"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 35: Hank Pym"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 36: Herkules"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 37: Wasp"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 38: Ghost Rider"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 39: Wonder Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 40: Silver Surfer"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 41: Elektra"

Žádné komentáře:

Okomentovat