2014-07-21

#701: Ultimátní komiksový komplet 26: Fantastic Four - Rozhodná akce - 40 %

Ultimátní komiksový komplet 26: Fantastic Four - Rozhodná akce (Fantastic Four: Authoritative Action)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2014 jako čtyřicátou první knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "Fantastic Four: Rozhodná akce" ponese č. 26. Původně vyšlo jako čísla 503 až 511 série "Fantastic Four" nakladatelství Marvel. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v červenci 2013. České vydání se prodává v plné ceně za 219 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Mark Waid
Kresba: Howard Porter a Mike Wieringo

Knihou "Ultimátní komiksový komplet 25: Fantastic Four - Nemyslitelné" jsme se konečně i v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" trochu seznámili s nejznámější superhrdinskou rodinou. Pro mě to nebylo setkání, které bych si dvakrát užíval. Nastoupili jsme do rychlíku, protože před námi se toho stalo strašně moc. Ale dobře, byl tu úvod, který nás stručně seznámil s alespoň tím základním děním, a pak jsme se rovnou mohli pustit do děje prezentovaného Markem Waidem a jeho kreslíři. První sešit příběhu "Nemyslitelné" dokázal navnadit, ale to, co bylo dál, bylo už moc natahované. A s natahováním pokračuje Mark Waid i v příběhu "Rozhodná akce".

"Rozhodná akce" přímo navazuje na "Nemyslitelné". Je tak trochu výjimka, že se nám v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" dostává trochu rozsáhlejší příběh ve dvou knihách. Ač pravda, zas taková výjimka to není, protože "Hulkova planeta" nebo "Tajné války superhrdinů Marvelu" také zabraly dvě knihy. Přiznám se ale, že mě překvapilo, že zrovna tenhle příběh v "Ultimátním komiksovém kompletu" pokračuje. Tam by se klidně předchozí knihou skončit dalo. Když už se Fantastic Four konečně postarali o Dooma, tak proč se v tom ještě dál pitvat? Stejně je každému fanouškovi od začátku jasné, že se Marvel nikdy nezbaví tak výborného padoucha napořád.

Svět Fantastic Four se změnil téměř k nepoznání. Reedův obličej nese výrazné popáleniny, nemluvě pak o traumatu, které si všechny postavy nesou v sobě. Tohle je mimochodem dobře napsané. Tedy v rámci některých sekvencí. Jsou tu výborné momenty, které ale celkově jednoduše nesedí a je pouze dosaženo klasického efektu "tohle bude něco". A samozřejmě, že z toho nic není. Já prostě nechci akceptovat pravidlo, že příběhy, které se v mainstreamu dějí, nemají následky. To, co se stalo v příběhu "Nemyslitelné", vypadá, že bude mít následky obrovské, ale v konečném důsledku se tak neděje. Ty důsledky jsou jen pro několik málo sešitů, ale pak naprosto mizí. Jako v tomhle případě.

V "Rozhodné akci" se čeká na něco neskutečného. Reed Richards by mohl být zhoubou pro celou rodinu. Dokonce to vede tak daleko, že jeden z členů by mohl zemřít. Fantastic Four se vydávají do Latverie, aby zabránili komukoli jinému dostat se ke zbraním a technologiím, které zde Doom měl. Je jasné, že světu se tohle dvakrát líbit nebude, protože ty zbraně by chtěl každý národ. Ano, tohle je i celkem politický komiks. Co je ale nejzajímavější, to je postava Reeda a její chování. Je moc vidět, jak se změnil, jak ho události knihy "Nemyslitelné" rozhodili na takovou úroveň, že není cesty zpátky. Jenže bum! Ono je to všechno pořád v pohodě. Místy budete mít pocit, že Reed trpí hitlerovským komplexem, že by mohl přejít na druhou stranu, ale to jsou jen náznaky, které jsou následně naprosto zabity a ta postava se stává opět jen klasickou, milovanou. Tak moc adorovaná postava by se přece nemohla až tak změnit. Co by na ní pak kdo mohl milovat?

Na tomhle případě se ukazuje neskutečná nehybnost mainstreamu, anebo alespoň některých jeho příběhů. Já bych si přál, aby postavy umíraly. Nemusí umírat ty nejvýznamnější, ale také nemusí umírat jen ty nevýznamné. Chtěl bych, aby změny byly trvalé. Třeba jizvy. Ale ne, ono je to v pohodě. V daném příběhu, i třeba trochu delším, bude spousta zvratů, spousta nečekaného, ale klid, ono se to pak všechno vrátí do starých kolejí a může se jet znova a čtenář to bude znova kupovat, protože je to skvělé. Není! Je to jen pořád dokola, příběhy, které se mohou prodávat dalších 50 let, protože se toho může stát tolik... A tolik toho bude mít minimální vliv na jakoukoli rozsáhlejší mytologii. Tahle nehybnost, která je relativně kamuflovaná jako změna příběhu, mě ničí.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 1: Iron Man - Démon v lahvi"
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 3: Thor - Poslední Viking"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 6: Tajné války superhrdinů Marvelu část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The Amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 13: The Mighty Thor - Hledání bohů"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 19: New X-Men - Impérium"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 22: Spider-Man - Smutek"
"Ultimátní komiksový komplet 23: Wolverine - Zrození"
"Ultimátní komiksový komplet 25: Fantastic Four - Nemyslitelné"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 31: New Avengers - Útěk"
"Ultimátní komiksový komplet 32: Klan M"
"Ultimátní komiksový komplet 33: Ultimate Spider-Man - Moc a odpovědnost"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 40: Astonishing X-Men - Boj"
"Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu"
"Ultimátní komiksový komplet 42: Občanská válka"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 48: Captain America - Vyvolení"
"Ultimátní komiksový komplet 49: The Incresible Hulk - Hulkova planeta část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 50: The Incredible Hulk - Hulkova planeta část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"

6 komentářů:

  1. Výborně napsané,naprostý souhlas. Chápu Marvel,že prostě velký změny nedělá,ale taky to pro mě ubírá na napětí a zajímavosti. Když to srovnám třeba a Walking dead,kde prostě každý zvrat má následky na celý další příběh,mrzí to o to víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, že jsou tací, kteří sdílí podobný názor :-) Srovnání s Walking Dead je výborné. I když tam postavy odpadají jako na běžícím páse, lidé to pořád čtou.

      Vymazat
  2. Souhlasím pánové, tento názor nás bude mít asi více :) Když už čtu něco od Marvelu beru to jako oddechovku kde se nemůže nic stát, případně to další série vymaže. Ale pozor, Marvel usoudil že pro přilákání nových čtenářů bude nejlepší měnit pohlaví hrdinů nebo barvu pleti :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle změny např. Ultimate vůči klasickým sériím jsou skutečně někdy ujeté, ale aspoň to má trochu jiný náboj, když už nic jiného. Čert aby se v tom ale pak pořádně vyznal.

      Vymazat
  3. Kľudne môže Marvel urobiť zásadné zmeny, keď toho bude už príliš spraví sa reštart ako pri New 52.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak on tenhle obrovský restart je stejně jenom o tom, že se to všechno bude vyprávět znova (a ani to ne) a co se týká kvality příběhů, zase se tolik nemění. Navíc v mnoha případech u The New 52 ani nedošlo k nějakému zásadnímu restartu, ale prostě se začaly psát nové příběhy... Takže kdyby Marvel s něčím "větším" přišel, což se děje skoro každý rok, zase taková obrovská změna to nebude.

      Vymazat