2017-08-17

#1504: Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil - 80 %

Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil (Daredevil)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "Dardevil 1" a jako čísla 1 až 5 série "Daredevil: The Man Without Fear" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Stan Lee a Frank Miller
Kresba: Bill Everett a John Romita Jr.

Když jsem psal recenzi na knihu "Daredevil: Rok jedna", mám pocit, že jsem hodnocení docela podcenil. Ale můžete si recenzi sami přečíst a říct si, jestli jsem měl v něčem pravdu, nebo nikoli. Po nějaké době, co jsem příběh četl znovu, musím uznat, že je scenáristicky přece jen vypilovanější, než jsem si myslel, a že se John Romita Jr. sice sem tam snaží moc napodobit Millerovu kresbu, ale vůbec to nevadí, protože postavy vypadají jednoduše skvěle. Hlavně Elektra je úchvatná. Proč vlastně mluvím o komiksu "Daredevil: Rok jedna", který v roce 2011 vydalo nakladatelství Crew? Jednoduše proto, že celá kniha "Daredevil: Rok jedna" je ve sbírce "Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil" obsažena. Na trh se u nás tedy nedostal vyloženě nový příběh s Daredevilem, ale je fakt, že zrovna tenhle si připomenout můžeme a na seznámení s postavou je skvělý.

Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil" není ale v konečném důsledku vůbec novinkou na českém trhu, protože ve skutečnosti neobsahuje ani jeden příběh, který by už česky nevyšel. A to je trochu škoda. Kromě toho, že je ve sbírce celý příběh "Daredevil: Rok jedna", je zde ještě sešit "Daredevil 1", tedy první číslo, které se s Daredevilem objevilo. Jasně, je super, že to česky vychází, až na to, že tenhle sešit už se v českém vydání jednou objevil, a to konkrétně v knize "Ultimátní komiksový komplet 85: Marvel počátky - 60. léta". Takže úplnou novinku opravdu nedostáváte, což může být pro ty, co mají načteno více, lehké zklamání. Hlavně mě mrzí skutečnost, že je zde znovu ten původní sešit "Daredevil 1", když už jednou česky vyšel. Redaktoři obou sérií u tohohle mohli být k fanouškům trochu vstřícnější a mohli jim nabídnout raději něco dalšího, ne jen opakování toho samého. Jasně, ne každý však bude kupovat všechny díly.


Pozitivní je na vydání zrovna těchto příběhů skutečnost, že je možné je srovnat. Na jedné straně je křečovitý Stan Lee, na druhé místy namachrovaný a skvělý Frank Miller. Tam, kde Frank Miller přesně vystihl podstatu postavy, kde se dokázal ponořit do její hloubky, tam je Stan Lee jenom ukecaný a nedovede pořádně vytvořit dramatický moment. Kresba je v případě prvního dílu fajn, ale problém je v celkové kompozici, která je rozvržena tak, že ani nedovoluje pořádně ty dramatické momenty vytvářet. Stanovi se musí nechat, že navrhl postavu dobře. To, co vymyslel v první díle, je dobré, má to skvělé základy, ale prostě je to napsané tak, že to nemůže moc bavit. Je to strašně strnulé a nemá to správný náboj. Frank dovedl z postavy vytěžit všechno důležité a podat to spolu s Romitou strhujícím způsobem.
Na Millerův a Romitův příběh, který byl pro toto vydání přeložen jako "Muž beze strachu", se dá dívat jako na takové ultimátní shrnutí toho, jaké byly počátky Matta Murdocka, jak se stal Daredevilem. Jsou zde všechny důležité prvky - jeho otec, jeho matka, slepota, zbystření smyslů, dokonce i učitel, který mu dal dovednosti, jež může používat, a samozřejmě nechybí Foggy a úchvatná Elektra. Přemýšlím o tom, jestli mě jiná ženská hrdinka dostává jako tahle šílená vražedkyně. Úchvatná postava, která zde má jen vedlejší působnost, přesto si v danou chvíli dovede ukrást příběh jen pro sebe. Pro seznámení se s Daredevilem je kniha skvělá, navíc uvidíte, jak skvěle uměl Frank Miller superhrdiny psát. Osobně jsem pak trochu zklamaný z politiky vydavatelství Hachette, i když je jasné, že přítomnost sešitu "Daredevil 1" jak v "Ultimátním komiksovém kompletu", tak v "Nejmocnějších hrdinech Marvelu" se dá ospravedlnit, protože kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil" nám přece hrdinu má představit.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"

Žádné komentáře:

Okomentovat