2017-07-14

#1480: Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine - 65 %

 
Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine (Wolverine)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla "The Incredible Hulk 181" a jako čísla 62 až 65 série "Wolverine" (vol. 3) v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Len Wein a Jason Aaron
Kresba: Herb Trimple a Ron Garney

Hned na začátku knihy "Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine" mě docela zamrzelo, že je zde obsažen sešit "Incredible Hulk 181". Jasně, jedná se o první sešit s Wolverinem, tedy vlastně druhý, protože už se objevil na panelu v předchozím čísle série "Incredible Hulk", ale tenhle komiks už česky vyšel, a to konkrétně v knize "Ultimátní komiksový komplet 102: Marvel počátky - 70. léta". A vzhledem k tomu, že vydavatel je ten samý... no budiž, je to jen jeden sešit a očividně šlo o to, aby se kniha trochu více naplnila, protože hlavní příběh nazvaný "Hon na Mystique" má původně jen čtyři sešity, a tak by byla kniha docela úzká. Takhle je to pořád rychlé čtení a sbírka se dá snadno přelouskat, ale je tam i něco navíc.

V sešitě "Incredible Hulk 181" se Wolverine představuje jako onen skrček z Kanady, který se snaží nakopat prdel každému, v tomhle případě Hulkovi. Ten je sice větší a sakra silnější, ale pořád se jedná o tvora méně inteligentního, a tak nad ním Wolverine může trochu vyzrát a pohrát si s ním pro svoje záměry. Není to špatné a je vidět, že postava Wolverina byla dobře navržena už od začátku, i když ten háv tajemství se kolem něj objevil až postupně s tím, jak se o něm psaly další příběhy a jak jeho popularita rostla. A není divu, že se z něj stala tak oblíbená postava. On už jen navržený je dobrý. Ty drápy z rukou, regenerační schopnost, těžko ovladatelná zuřivost, to je potenciál jako blázen. A v některých příbězích byl využit.

"Hon na Mystique" pak dává tušit, o čem vlastně příběh bude a rozhodně je to v zajímavém kontrastu s origin příběhem na začátku knihy. Kresba je modernější, styl vyprávění je mnohem vytříbenější, ale to je holt Jason Aaron. I kdyby napsal blbý příběh, tak mu asi nikdo nemůže vytknout, že neumí vyprávět. "Hon na Mystique" se vyznačuje tím, že jsou zde provázány dvě roviny. V současnosti jde Wolverine po Mystique a ne proto, aby si zašli na pivo. Po její další zradě, možná poslední, se Wolverine se Cyclopsem rozhodnou, že je potřeba ji odstranit. A dohodnou se, že je možné jen jedno řešení. V minulosti se pak řeší to, že Wolverine a Mystique mají společného mnohé a že zažili již dost. Díky propojování minulosti a současnosti pak příběh dobře a drsně graduje.

"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine" rozhodně není špatným představením postavy Wolverina, i když rozhodně nejsou doceněny jeho dopady na celý Marvel Universe, které jsou ale shrnuty v textové části, která je docela rozsáhlá a řekne toho o Wolverinovi skutečně hodně. Prim v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine" rozhodně hraje "Hon na Mystique", už třeba jen v tom, jak jsou zde následky, jak je to dobře napsáno, jak je to akční. Stejně ale budete mít pocit, že v konečném důsledku je to dobře napsaná jednohubka, kterou si sice užijete, ale bez znalosti dalšího dění to není úplně ono. Ale to je celkově problém nekončících sérií. Wolverine má ale grády a vyloženě svým pojetím od Aarona a Garneyho nezklame.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"

2 komentáře:

  1. Opravím tě s jednou věcí. Sešit Incredible Hulk číslo 181 poprvé vyšel v recenzované knize. V Marvel: Počátky - 70. léta sice vyšel, ale až po jeho vydání v NHM. Takže trochu jsi popletl informace. Mimochodem, i přesto, že tento sešit u nás vyšel dvakrát (poprvé v NHM, posléze v Počátcích), tak má vždy jiný překlad. Jestliže tedy máš náladu, můžeš si oba dva překlady porovnat a popřípadě napsat, který se ti líbil více.

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní14/7/17 11:09

    Marvel: Počátky 70. léta skutečně vyšel někdy během začátku tohoto roku. Wolverinovo NHM v září 2016. Tudíž před UKK. Ale recenzent nejspíše četl první UKK tudíž bral NHM jako vedlejší řadu oproti UKK

    OdpovědětVymazat