2017-05-08

#1431: Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool - 75 %

Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool (Deadpool)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "New Mutants 98" a čísla 1 až 5 minisérie "Deadpool: Suicide Kings" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Rob Liefeld, Fabian Nicieza, Mike Benson a Adam Glass
Kresba: Rob Liefeld a Carlo Barberi

Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool" nám představuje "hrdinu", kterého už asi není třeba představovat, protože díky loňskému roku se dostal do podvědomí těch, kteří do té doby komiks ani moc nemuseli, a pak zjistili, že i v komiksu mohou být skutečně zábavné postavy. Deadpool je zábavný a má hodně komiksů, z kterých je možné vybírat pro publikaci i v češtině. Můžeme být celkem rádi, že tohle vyšlo a že se nám Deadpool nepředstavuje něčím, co už na českém trhu je. Na druhou stranu je pravda, že zase tolik těch příběhů ještě česky nevyšlo. Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool" má navíc výhodu, představuje nám úplně první příběh, který by česky asi jinak těžko vyšel.

Deadpool se poprvé objevil v sešitu "New Mutants 98" a mělo se jednat o záporáka, který se už moc víc neobjeví. Tohle je celkem dobře popsáno v textové části, kde se tentokrát podařilo i v rámečcích vychytat diakritiku, která v předchozích číslech mizela. Deadpool zde rozhodně není tak skvělou postavou, v jakou se vyvinul. V podstatě je zde načrtnut jen jako hláškující zabiják, což není zrovna nic originálního. Ale čtenáře zaujal a ti si přáli, aby se objevil i v dalších příbězích. Na svět přišel v roce 1991 a od té doby se Deadpool pravidelně objevuje ve svých sériích (ve vlastních sériích od roku 1993), sem tam hostuje v jiných a jednoduše baví své čtenáře a dokazuje, že i superhrdinský komiks má hranice, které je možné překročit. A to doslova, protože Deadpool je jeden z mála, kdo si uvědomuje svou komiksovou podobu a sem tam lehce - nebo i těžce - mrkne na čtenáře.

Příběh "Sázka na nejistotu", který tvoří většinu knihy, je parádní ukázkou toho, co Deadpool představuje. Hrdinu, který jde proti všem ostatním, nesere se s nimi, oni se neserou s ním. Sem tam jde mimo svoje panely a mluví o sobě jako o komiksové postavě, ale hlavně co nejvíce hláškuje a dostává se do situací, které by pro ostatní hrdiny nebyly vhodné, anebo by nebylo možné je pojmout s takovou dávkou nadsázky. Přece jen, kdyby měl Spider-Man - který mimochodem v téhle knize také vystupuje - co dělat s domem, který vybouchl, a zemřelo v něm mnoho lidí, bude z toho mít traumata na několik dílů dopředu. Deadpool tohle neřeší, snadno se nad podobné problémy povznese a prostě jde řešit to, co je skutečný průser. Někdo se ho snaží zabít. Což je docela ironie u člověka, který zabit nejde. Alespoň podle všeho.

Pokud máte rádi černý humor a brutalitu, bude vás "Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool" bavit. Vlastě pokud tohle máte rádi, bude vás Deadpool bavit celkově. Jasně, ne vždy je skutečně vtipný, ale tady se vám postava představuje tak, jak je nejlepší. Nemá zábrany, neřeší morálku, ale stejně má nějaké hodnoty, které na něm budete obdivovat. Jako třeba to, že je ochotný nakopat prdel i Punisherovi. Závěrečný text ukazuje, jak jsou Deadpoolovy příběhy bizarní a divné a popravdě jsem celkem rád, že se k nám dostávají jen vybrané kousky, protože někdy je to prostě ujeté až moc a je v tom příliš znát, jak se to snaží být součástí Marvel Universe. Celková zápletka v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool" je jednoduchá, ale zábavné pojetí, násilí a černý humor, navíc v konfrontaci s ostatními postavami Marvel Universe prostě fungují.

Na Comics Blogu najdete:

Žádné komentáře:

Okomentovat