2018-03-13

#1652: Nejmocnější hrdinové Marvelu 40: Silver Surfer - 60 %


Nejmocnější hrdinové Marvelu 40: Silver Surfer (Silver Surfer)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Silver Surfer 1" a jako čísla 70 až 75 třetí řady série "Silver Surfer" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Stan Lee, Ron Marz
Kresba: John Buscema, M. C. Wyman, Ron Lim

Silver Surfer je oblíbenou postavou, ale nejsem si jistý, že zrovna kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 40: Silver Surfer" dokáže docenit, jak zajímavá postava to ve skutečnosti je. Nemluvě o tom, že kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 40: Silver Surfer" obsahuje i příběh, který už známe, a to je první číslo samostatné série "Silver Surfer", které vyšlo poprvé v roce 1968. Česky poprvé tenhle sešit vyšel v rámci knihy "Ultimátní komiksový komplet 98: Silver Surfer - Zrození", takže už jej budete dobře znát a Silver Surfer a jeho origin pro vás nejsou neznámé. Větší očekávání jsou pak vkládána do do příběhu "Heroldův úděl", který vycházel v číslech 70 až 75 třetí řady série "Silver Surfer". Dostává se nám tedy celkem uzavřený příběh, kde ani není nutné znát tolik minulost, protože vše základní je nám řečeno.

Příběh "Heroldův úděl" vznikl vlastně jenom proto, aby bylo možné na jednu hromadu nasypat všechny bývalé heroldy, které kdy Galactus měl. Jak dobře víme, Silver Surfer byl tím prvním, ale následovali další. I když prvním... ono je to trochu komplikovanější, ale tak zjednodušeně řečeno, Silver Surfer byl první, pak následoval robot Air Walker, po něm Firelord, Terrax a také Nova, u které se zasekneme, protože na začátku příběhu je právě ona Galactusovým heroldem a ona prozkoumává vesmír, aby našla planety vhodné ke konzumaci. Jenže tady právě narazí. Podobně jako u Silver Surfera se i u ní projeví soucit, který Galactus s nestrpí. Nova chce zachránit planetu, kterou chce Galactus sežrat. On má větší moc, a tak je jasné, jak to dopadne. Nova je vykázána a Galactus si bere nového herolda, Morga, skutečně nebezpečné stvoření, který býval katem a katem chce být i nyní.

Právě ve chvíli, kdy se Morg stává heroldem, se se svým bývalým pánem střetává i Silver Surfer, který už se naštěstí může volně pohybovat po vesmíru. Morg se ukáže jako velmi velké nebezpečí, a tak se Silver Surfer rozhodne, že je potřeba se mu postavit. Ale nejprve chce najít Novu a další, s nimiž by se mohl spojit, aby Morga porazil, protože sám na to očividně nemá. Všimli jste si, jak je v superhrdinské komiksu normální, že ti dobří jsou většinou v přesile?  Co to o nás říká? Že vlastně přesila není špatná, když to myslí dobře? Ale co rozhodne, že to myslí dobře? Ta přesila? Někdy mám pocit, že ta přesila je nezbytná, jinak by ti dobří museli umírat. Ale budiž. Příběh "Heroldův úděl" spojuje jednotlivé heroldy celkem zajímavým způsobem, kdy finále musí být souboj s Morgem, potažmo Galactusem. A na to skutečně dojde, protože o tom vlastně příběh je. Ale víc než akce se mi na tomhle příběhu líbí, že má lidskou a emocionální rovinu. A docela fungují.

Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 40: Silver Surfer" představuje Galactuse jako sice jednoho z nejmocnějších tvorů, ale zároveň tvora, který je jaksi starým unavený, i když si to sám neuvědomuje, a tím je velmi ovlivnitelný. Vlastně je sám jen takovou loutkou, ať už Surferovou anebo scenáristickou. Takový zvláštní záporák, u kterého si nejsem jistý, jestli ho Jack Kirby takhle skutečně zamýšlel, protože když se na něj podívám, designově je to prostě čistý Kirby. Jinak ale musím ocenit, že i když se v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 40: Silver Surfer" setkávají různorodí heroldi, dává jejich spojení smysl, stejně jako jejich rozdělení. Příběh zde nutně nekončí, může pokrčovat a nejspíš i pokračoval, ale zase tolik nemrzí, že nevíme, co bylo dál. Tohle jedno nahlédnutí bylo fajn, i když o samotném Surferovi se kromě jeho originu zase tolik nedovíme.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 12: X-Men"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 13: Black Widow"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 14: Strážci galaxie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 28: Iron Fist"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 29: Blade"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 30: Inhumans"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 31: Beast"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 32: Thor"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 33: Shang-Chi"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 34: Warlock"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 35: Hank Pym"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 36: Herkules"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 37: Wasp"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 38: Ghost Rider"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 39: Wonder Man"

Žádné komentáře:

Okomentovat