2017-07-21

#1485: Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye - 55 %

Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye (Hawkeye)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla "Tales of Suspense 57", "Avengers 16" a jako čísla 1 až 4 série "Hawkeye" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Stan Lee a Mark Gruenwald
Kresba: Don Heck, Jack Kirby a Mark Gruenwald

Hawkeye není hrdina, který by byl u nás příliš známý, alespoň do chvíle, kdy se objevil s tváří Jeremyho Rennera ve filmové podobě. Od té chvíle už je přece jen trochu známější a oblíbenější i tam, kde nemá tak silnou komiksovou základnu. Jasně, i u nás se v komiksech objevil, ale nikdy jako hlavní sólo postava, vždycky jako součást týmu. S knihou "Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye" se tohle mění a Hawkeye u nás dostává svou první samostatnou knihu, kde se nám představuje především ve svých počátcích, protože nejstarší komiks, který je zde publikován, je z roku 1983, kdy vznikla první minisérie "Hawkeye". Je v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye" obsažena spolu s dalšími dvěma sešity. Konkrétně to jsou "Tales of Suspense 57" a "Avengers 16". Minisérie pak zabírá čtyři sešity.

Hawkeye se poprvé objevil v "Tales of Suspense 57", což je vlastně Iron Manův příběh a Hawkeye je zde jako taková zvláštně ambivalentní postava. Na jednu stranu máte chvíli pocit, že vlastně chce být zloduchem, na druhou stranu je spíše takovou smutnou postavou, které nevychází nic, co by chtěla. Jeho začátek není nijak velký, prostě se jen dostane do špatné společnosti. Aspoň víme, kde se vzal jeho blízký vztah k Black Widow. Sešit "Avengers 16" už představuje superhrdinu na straně, kde ho chceme mít, protože v tomhle sešitě se poprvé přidává na stranu Avengers a stává se jeho součástí poté, co se několik členů, v podstatě z nudy, rozhodne, že je potřeba tým opustit. Tvůrci tak měli prostor hrát si na Avengers s jinými postavami. Hawkeye se ale stal Avengerem z nejoddanějších.

Hlavním příběhem knihy "Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye" je pak čtyřdílná minisérie "Hawkeye", kterou má na svědomí Mark Gruenwald a který tak vytvořil první delší příběh s tímto hrdinou v hlavní roli. Do té doby se postava vyskytovala hlavně v sérii "Avengers". Nutno říct, že Gruenwald nevytvořil vyloženě skvělý komiks, spíš takové celkem příjemné béčko, které má hlavu a patu a které celkem rychle uplyne. Hawkeye pracuje jako velitel ostrahy v laboratořích Cross Technological Enterprises (CTE), má přítelkyni a všechno vypadá v pohodě, než se to všechno podělá. CTE možná nejsou takovou společností, jakou se zdají, a tak musí Hawkeye najednou bojovat o svůj život proti vlastnímu zaměstnavateli. Ale získává díky tomu nového parťáka.

Kromě Hawkeye se v této knize totiž představuje i Mockingbird, jejíž vztah s titulním superhrdinou je tu sice proběhnut celkem z rychlíku, ale je vidět, že se tvůrci snažili o romantické roviny už trochu jinak. Pořád to ale není ono, pořád to dokonale nefunguje. Společně se ale postaví nepříteli, který není ničím zajímavý, což je škoda, ale aspoň se ocitají v nezáviděníhodných situacích a sem tam je to i trochu zábava. Není to ničím převratný příběh, prostě se jen představuje hrdina takový, jaký je, se všemi svými vychytávkami. A i díky úplnému závěru je to docela pěkně béčkové, což se mi líbí. Z tohohle komiksu si na zadek nejspíš nesednete. Svůj účel ale plní.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"

Žádné komentáře:

Okomentovat