2017-06-22

#1464: Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury - 65 %


Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury (Nick Fury)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "Sgt. Fury & His Howling Commandos 1" a jako čísla 1 až 6 série "Secret Warriors" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Stan Lee a Jonathan Hickman
Kresba: Jack Kirby a Stefano Caselli

Nick Fury je ikona, a i když ho mnoho fanoušků bude znát hlavně jako Samuela L. Jacksona z filmového Marvel Universe, tak začínal jako drsňák za druhé světové války a rozhodně neměl tak snědou pleť, tu dostal až v Ultimate vesmíru. A dokonce, když začínal, měl i obě oči. Díky knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury", respektive hlavně díky její textové části pak i zjistíme, jak to vlastně všechno bylo a kde přišel Nick Fury o zrak. Ale v prvním příběhu, který se nám zde objevuje, se Nick Fury na svět ještě kouká oběma očima, a je to v komiksu "Furyho sedmička proti nacistům", což je příběh ze sešitu "Sgt. Fury & His Howling Commandos 1", kde se Vyjící komando objevilo vůbec poprvé.

Lee je v tomhle příběhu klasicky ukecaný, ale bohužel s tím, že ty hlášky mu tady prostě moc nejdou. Kirby ale předvádí dobrou kresbu, akční a jeho chlapácké pojetí příběhům sedí. Popravdě Fury a jeho Vyjící komando by mě asi zajímali víc než příběhy aktuální, kde je Nick Fury nejlepším agentem na Zemi. To má prezentovat příběh "Nick Fury: Agent ničeho", jenž je rozprostřen přes velkou část knihy - původně vyšel v sešitech 1 až 6 ze série "Secret Warriors", která byla delší sérií a na ukončení příběhu je to přece jen znát. Byli byste docela rádi, pokud by toho vyšlo víc a vy jste věděli, jak se děj dál vyvine.

"Nick Fury: Agent ničeho" zastihne titulní postavu v době, kdy už není velitelem S.H.I.E.L.D.u, protože ten už fakticky neexistuje a jeho roli převzal H.A.M.M.E.R., organizace, kterou založil Norman Osborn, který je v téhle době zrovna v pozici, kdy ho skoro celý národ miluje, a tak si dělá s vládou ve Spojených státech a tím i na celém světe v podstatě, co chce. Nick Fury to ale nechce nechat tak, jak to je. Hlavně ve chvíli, kdy zjistí, že všechno je jinak, než si dokonce i on sám myslel. Ale je stratégem, který se postará o to, aby se zase všechno dostalo do stavu, který se jemu osobně bude líbit. A o tomhle komiks je. O tom, že je potřeba vzít nový tým, starý tým a ještě starší tým a konečně udělat pořádek, protože jedině Nick Fury ví, jak to má vypadat.

"Nick Fury: Agent ničeho" je špionským komiksem, kde je důležitá politika, ale ještě důležitější jsou intriky a skutečnost, že nikdy nevíte, kdo je na jaké straně. Má to nádech šedesátkových a sedmdesátkových seriálů, z kterých samotný S.H.I.E.L.D. vychází. Sbírka "Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury" ukazuje Nicka Furyho jako drsného chlápka, ale především jako chlapa, který ví, co má přesně udělat. A pokud zná všechny informace, nikdy se mu nebude nikdo rovnat. Je to akční, je to bombastické, je to velké a je to otevřené. Takhle samostatně bez toho, aby tu vyšla další kniha, to prostě tak dobře fungovat nebude. Pro seznámení s Nickem Furym je to ale dobré.

Na Comics Blogu najdete:

Žádné komentáře:

Okomentovat