2018-01-17

#1613: Nejmocnější hrdinové Marvelu 36: Herkules - 55 %


Nejmocnější hrdinové Marvelu 36: Herkules (Hercules)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "Journey into Mystery Annual 1" a jako čísla 1 až 6 série "Herc" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Stan Lee, Greg Pak, Fred Van Lente
Kresba: Jack Kirby, Neil Edwards, Scott Hanna

Herkules v Marvel Universe zní prostě divně, ale co si budeme povídat, divně tam zní i Thor a ten patří k nejoblíbenějším superhrdinům Marvel, za což může celkem vydatně i filmové zpracování jednotlivých komiksových postav. Herkules se rozhodně nedostal tak daleko, abychom ho mohli vidět na filmovém plátně - na mysli mám samozřejmě toho Herkula z Marvel stáje, protože jiných verzí Herkulů, televizních i filmových, je docela dost. Jedná se o jednu z nejikoničtějších postav, nikoli komiksu, ale vůbec světa. Ano, Herkules je předobrazem síly, jeho skutky jsou superhrdinské, protože takovou silou jako on nevládl nikdo jiný, úkoly, které měl plnit, jsou skutečnými legendami a bylo jasné, že z nich bude Stan Lee a jeho následovníci čerpat. Stan Lee měl v tomhle případě celkem jednoduchou roli. Měl pozadí postavy kompletní, už šlo jen o to, jak se ji podaří zakomponovat do Marvel Universe. A to se nakonec povedlo způsobem šalamounským, kdy nechali Lee a Kirby Herkula bojovat hned v jeho prvním příběhu s Thorem, aby bylo naprosto zřejmé, že jsou si oba díky svému božskému - anebo alespoň částečně božskému původu - blízcí a budou se potkávat i v budoucnu.

Hlavní příběh knihy "Nejmocnější hrdinové Marvelu 36: Herkules" nás ale posouvá mnohem dál. Herkules se zatím stal členem Avengers, aby od nich odešel, přišel o svou moc, aby ji znovu získal a aby ji pak znovu ztratil. A právě v takové fázi ho nacházíme. Herkules je smrtelný, a i když vládne obrovskou silou, může kdykoli zemřít. Jeho božská podstata ho částečně opustila a on si hledá nový život. Zatím to vypadá, že by ho mohl najít v Brooklynu, kam se vydal a kde ho pronásledují hlasy jeho uctívačů, které mu neustále zní v hlavě. Aby toho nebylo málo, tak ve městě - a vlastně všude ve světě vypukla událost, kterou dobře známe z knih "Ultimátní komiksový komplet 74: Samotný strach, část první" a "Ultimátní komiksový komplet 75: Samotný strach, část druhá". Herc není přímo v centru dění, ale události se ho dotýkají, protože je to strach, který ovládá i lidi v jeho nejbližším okolí, kteří se pro něj stali dočasnou rodinou a přáteli.

Příběh "Bohové Brooklynu" má své chyby, ale musí se mu nechat, že celkem funguje i bez znalosti eventu, i když ta samozřejmě pomůže. V první řadě jde ale o to, že se jedná o příběh, který se primárně dotýká postavy Herkula a jako takový ji docela dobře představuje, i když rozhodně nebudeme na základě knihy schopni docenit, kam všude postava zasáhla. Ale právě skutečnost, že se nejedná o až tak zásadní postavu celého Marvel Universe, není její hluboká znalost až tak nutná. V podání Paka a Van Lenteho se jedná o celkem zábavnou postavu, která se sice tváří, že má ještě něco z řeckých mýtů, ale to je použito spíše proto, aby bylo jasné, že se pořád jedná o Herkula z řeckých bájí a ne o naprosto novou postavu. Ale je fajn, že má některé svoje legendární propriety, díky kterým budete mít pocit, že je v postavě z těch bájí víc, než by se na první pohled zdálo. Jinak je to ale pořád celkem velký, trochu hloupý bodrý chlapík, který rád do všeho mlátí. A víc asi nemá smysl v něm hledat.

Asi se může celkem snadno stát, že vás kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 36: Herkules" nebude bavit. Není to nijak zásadní komiks, jenom se nám prostřednictví něj představuje postava, která je důležitá z hlediska literatury, z hlediska Marvelu je spíše podružná, i když zde svoje příběhy má, jak sami můžeme vidět. Herkules je v první řadě postavou, která má bavit, a tak ani její příběhy nejsou v zásadě vážné, ale berou se spíše nevážně, i když jde o strach. Pořád jsou zde vtípky, kterými tvůrci zlehčují děj, a proto je vám od začátku jasné, že tohle nemá bořit nějaká zažitá tabu. Je to fajn mainstreamový komiks, který má ve svém středu postavu, jež je možné si oblíbit, protože ji tak nějak znáte. Herkules je moc archetypální postavou na to, abyste se s ním nedokázali sžít, a nakonec se tvůrcům daří do toho tu návaznost na božství a báje vložit víc, než byste čekali. Za mě lehký nadprůměr, ale opravdu jen lehký, protože ta postava se mi líbí.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 12: X-Men"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 13: Black Widow"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 14: Strážci galaxie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 28: Iron Fist"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 29: Blade"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 30: Inhumans"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 31: Beast"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 32: Thor"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 33: Shang-Chi"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 34: Warlock"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 35: Hank Pym"

Žádné komentáře:

Okomentovat