2023-06-23

#2153: The New 52 - The Edge

Další díl série o New 52 je tady! Tentokrát se Martin věnoval komiksům spadajícím do kategorie The Edge. Stojí za pozornost, nebo byste se jim měli vyhnout? Čtěte dál a dozvíte se více.

- Dan 

„The New 52: The Edge“ to jsou komiksy, které jsou na hraně, což je v podstatě doslovný překlad. Důvod je jednoduchý. Povětšinou se jedná o komiksy, které jsou něco mezi mainstreamem a hororem. Kupodivu není rozdíl mezi některými komiksy, které patří do „The Edge“ a do „The Dark“, jež budou představeny v posledním díle seriálu. Do „The Edge“ se řadí celkem devět komiksů, které jsou místy docela drsné, což skutečně není pro mainstream klasické. Přece jen se objevuje jeden nešvar: v některých komiksech je rudá krev nahrazována například černou barvou, apod. To je šílenost největší a jen snaha zpřístupnit komiksy mase, což znamená jediné – vyšší výdělky.

Dnes začneme tím skutečně špatným. Tím nejhorším je komiks „Voodoo“, což je něco jako „Men in Black“ bez mužů v černém, ale s mimozemšťankou, která na sebe bere sexy ženskou podobu, aby na planetě Zemi splnila nějakou misi. Komiks je naprosto dějově prázdný, nezajímavý a soustředí se pouze na zajímavou vizuální stránku. Ale myslím si, že prsatá hrdinka, která je vlastně zápornou postavou, není všechno. Mám rád záporné postavy, ale to musejí mít nějakou hloubku. „Voodoo“ nic takového nemá.

Naopak takový „Deathstroke“ je ukázkou toho, jak by mohl vypadat správně drsný, trochu béčkový akční komiks. V hlavní roli stárnoucí mašina na zabíjení, která to má pořád v sobě, ale už se přece jen projevuje něco, co se takovému zabijákovi nemůže ani trochu líbit – stáří. Komiks je akční podívanou, ale přece jen se v něm poslední dobou objevuje nějaká ta hloubka. Velmi podobným stylem je pak řešen komiks „Blackhawks“, který je s „Deathstrokem“ i dějově propojen. Jedná se o bandu lepších vojáků, kdy sledujeme nejen jejich akce, ale i nějaké ty osobní problémy. Ve chvíli, kdy ale budete číst nějaké další komiksy z „The New 52“, časem budete mít pocit, že vám některé příběhy splývají s ostatními. A jedním z takových je i „Blackhawks“.

Další sérií, která není právě něčím, co vás vytrhne, je „Stormwatch“. Příběh o dalším týmu, který není tak úplně klaďácký, ale docela temný. Zatím se dávají dohromady členové, kteří musí čelit vesmírnému zlu. Osobně bych raději volil jiný tým, například „Justice League“, kde aspoň znáte hrdiny, a budou vám blízcí. Hrdinové „Stormwatch“, s těmi se moc nesblížíte. Abychom zůstali u těch supertýmů, tak součástí skupiny komiksů „The Edge“ je i série „Suicide Squad“, která je něčím jako odpovědí na marvelovské „Thunderbolts“. Ze zločinců nejtěžšího kalibru – včetně Harley Quinn – je vytvořen tým, který má pomáhat. A když náhodou pomáhat nebude, všichni budou zabiti. Vláda je využívá ke svým cílům. Tenhle komiks je napínavý, drsný a spojení různých padouchů do jedné skupiny funguje. Pro mě osobně je Harley Quinn jedním z nejlepších záporáků, takže je radost její šílenství sledovat v akci.

Od týmů se ale zase vraťme k jednotlivcům, jimiž jsou „Grifter“ a „O.M.A.C“. „Grifter“ je druhým nejslabším komiksem z „The Edge“, hned za „Voodoo“. Grifter je sice postavou, která vyhodí ženskou z letadla a vůbec paranoidně napadá neznámé lidi, ale my víme, že vlastně vůbec není paranoidní, a tak se z toho celé kouzlo vytrácí. Komiks je nezajímavý, nudný, a to si myslím, že je u akčního komiksu to nejhorší. Někteří hrdinové prostě nemají na to, aby měli vlastní sérii. Jistý si nejsem ani o „O.M.A.C.“, což je podobně jako „Blue Beetle“ komiks o člověku, který je ovládán mimozemskou technologií. V tomhle případě skutečně ovládán, protože ve chvíli, kdy se stává O.M.A.C.em, mění se v cosi obrovského a neandrtálského, co není nepodobné Hulkovi.

Na závěr si nechávám dvě žánrovky. První je „Men of War“, což není nic jiného než komiks válečný. Prostě vojáci, bitvy, střílení, a tak podobně. Příběhově to není až tak špatné, ale osobně podobný žánr zrovna moc nemusím. Ale druhá žánrovka – série nese jméno „All Star Western“ – to už je něco jiného. Western jsem si docela oblíbil, alespoň v poslední době, takže tohle mě baví. Navíc srdcem série je Jonah Hex. Navíc se příběhy odehrávají ve westernovém Gothamu, objevují se zde známá jména, a to je něco, co komiksu hodně pomáhá.

„The Edge“ komiksy jsou skutečně na hraně, na hraně dobrého a špatného. Některé přes hranu přepadávají a ostatní se drží nahoře, rozhodně se ale nejedná o komiksy, které by vás v každém případě nadchly. Vyzkoušejte a uvidíte, ale ze všech jmenovaných vás většinou zaujme tak jeden, maximálně dva.

Žádné komentáře:

Okomentovat