2018-05-18

#1700: Život a doba Skrblíka McKváka - 80 %


Život a doba Skrblíka McKváka (The Life and Times of Scrooge McDuck )
Vydalo nakladatelství Egmont v pevné vazbě v roce 2018. Původně v tomto vydání vyšlo jako "The Life and Times of Scrooge McDuck" v roce 2003. České vydání má 264 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Scénář: Don Rosa
Kresba: Don Rosa

Vydání knihy "Život a doba Skrblíka McKváka" je jednoduše událost. Je to jedna z nejdůležitějších knih, které o Skrblíkovi vyšly, ale nejen o něm, vlastně o celém Kačerově a o většině postav, které máte rádi a které se v rozsáhlém světě vyskytují. Přesto se kniha "Život a doba Skrblíka McKváka" soustředí především na Skrblíka a na to, jak se stal tím, kým je, tedy mrzoutskou držgrešlí, která má ale dobré srdce, a i když pořád remcá, nikdy by se nevykašlal na svoje příbuzné. Anebo by alespoň neudělal nic skutečně zlého, i když svoje peníze miluje nade vše. A je to skutečně parádní kniha, protože příběh, který Don Rosa napsal a nakreslil - mimochodem jeho jméno se na obálce ani neobjeví! - je skutečně skvěle vystavěný. Nejen proto, že jsou ve Skrblíkově životě zajímavé události, ale také proto, že se zde jeho osobnost skutečně vyvíjí a to, co ho ovlivňovalo, na něj skutečně dopadá.

"Život a doba Skrblíka McKváka" je kniha, která má celkem dvanáct kapitol, v tomto vydání je navíc kniha uvozena předmluvou a každá kapitola má navíc ještě komentář samotného Dona Rosy, kde vysvětluje, jak každou kapitolu psal, co ho ovlivňovalo, nemluvě o tom, že před každou kapitolou jsou zde zdroje, z kterých se čerpalo. Těmi zdroji se myslí především příběhy Carla Barkse, které má Don Rosa jako kánon, z kterého je nutné vycházet, i když sám uznává, že někdy si musel příběh trochu poupravit, aby to dávalo smysl a aby byla postava skrblíka skutečně komplexní a soudržnou. A to se mu podařilo. "Život a doba Skrblíka McKváka" je skutečně dílo člověka, který miluje to, o čem píše, a do tvorby se to promítá jen pozitivně, stejně jako další vlivy, které měly na Rosu vliv a které se zde objevují, ať už si jich všimnete sami, anebo proto, že na ně autor upozorní v komentářích.

Kniha je rozdělena do celkem dvanácti kapitol, které mapují život Skrblíka McKváka od roku 1877, kdy ještě žije na skotské vysočině a teprve se chystá k tomu, aby se podíval do světa. On vlastně ještě ani neví o tom, že se někam podívá, protože je to jen malý kluk, který si začne vydělávat tím, že leští boty těm, kdo zaplatí. A právě v tu chvíli si vydělá svůj první pětník, který je navíc americký, takže mu ve Skotsku k ničemu není. Od té chvíle se však začíná psát jeho příběh, který vede až k onomu známému trezoru, který shlíží na Kačerov. Takhle je to strašně zjednodušené a rozhodně to nedokáže docenit, kam se se Skrblíkem všude podíváte, protože to skutečně bude celý svět. Ocitnete se na každém kontinentu, budete hledat zlato, budete si osedlávat různá zvířata, budete se divit tomu, co všechno se stane a kdo všechno má na skrblíka spadeno a proč. Tohle je skutečně jízda, kterou chcete prožít až do konce. Komentáře Dona Rosy jsou super, ale když to dáte bez nich, je to ještě skvělejší jízda.

I když není příběhu co vytknout, i když je to skutečně parádní čtení a i když české vydání na první pohled vypadá skvěle - vazba je parádní, materiál obálky výtečný - tak jsou zde opět chyby, které české vydání lehce shazují. V první řadě je to skutečnost, že korektury nevyšly tak, jak by měly. Nejsou zde desítky chyb, ale přece jen jich je docela dost na to, abyste to mohli přehlédnout. A jsou to i písmenka navíc, která ve slově nedávají smysl. Tohle je velká škoda, protože vychytat tyhle chyby zase není až tak těžké. Sem tam jsou zde i problémy v českých přepisech přímo v kresbě, které prostě nevypadají tak, že tam zapadají. Sem tam mi i přišlo, že překlad není úplně dokonalý. Co mělo znamenat to "Ach, bráško" na konci druhé kapitoly? Jsou zde chyby a je to prostě škoda. Ale ani ty chyby vám nedovedou zhatit zážitek, který z knihy "Život a doba Skrblíka McKváka" budete mít. A je to zážitek skvělý!

Komiks "Život a doba Skrblíka McKváka" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat