2018-02-08

#1629: Nejmocnější hrdinové Marvelu 37: Wasp - 50 %


Nejmocnější hrdinové Marvelu 37: Wasp (Wasp)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Tales to Astonish 44" a jako čísla 271 a 273 až 278 série "Avengers" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: H. E. Huntley, Roger Stern
Kresba: Jack Kirby, John Buscema, Tom Palmer

Takhle si nějak dovedu představit, že mohl být psán komiks, který třeba i bavil čtenáře ve své době. Dnes už je ale přece jen patrné, že se tam zub času hodně podepsal a že to prostě není ono. A je to škoda, protože na první pohled je to celkem pěkně béčkové takže by si jeden myslel, že to bude pořád zábava, ale ono se to bere místy moc vážně, což je strašná škoda, takže to i celkově snižuje dojmy, které z komiksu budete mít. Ale tak holt v té době se nějak psalo, Stan Lee vytvořil nějaký standard, který se udržel až moc dlouho a tvůrci od něj strašně pomalu upouštěli. Ale postupně je tam vidět určitý vývoj k lepšímu, vývoj k něčemu, co se alespoň dobře četlo, pokud už nic jiného. To rozhodně neplatí o prvním příběhu s Wasp.

Janet Van Dyne alias Wasp se poprvé objevila v komiksu "Tales to Astonish 44", kde je jejím úkolem stát se parťákem Henryho Pyma alias Ant-Mana. Sice je vidět, že H. E. Huntley (vlastním jménem Ernie Hart) se snažil už tady naznačit, že by mezi Wasp a Ant-Manen mohla být i romance, ale je to prezentováno v přesně v tom špatném, křečovitém leeovském duchu, což v podstatě znamená, že on je nadřazený neandrtálec a ona je ovládána emocemi, ale vždy musí poslechnout jeho. Naštěstí je to jen jeden sešit jeden příběh, následují už sešity, které psal Roger Stern. K prvnímu příběhu s Wasp bych jen ještě podotknul, že by možná bylo trochu inteligentnější volit nějakou jinou zápletku a ne takovou, kde se musí dva prťaví hrdinové táhnout s obrovskou brokovnicí, kterou nakonec přenesou mravenci, což jsou sice siláci, ale nemohu si pomoct, pochybuji, že to je nejrychlejší dostupný dopravní prostředek.

V následujících sedmi sešitech, které jsou v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 37: Wasp" obsaženy, už přece jen následuje lepší příběh, i když i ten má divné dějové prvky, které logicky nefungují, nebo jsou prostě divné a je z nich patrné, že to byli scenáristické berličky, než snaha vytvořit nějaké plynulé vyprávění. Asi sama skutečnost, jak došlo k obležení budovy, kde Avengers sídlí, je největším problémem, protože to je jako jeden z pokusů Rafanů dostat se do trezoru strýčka Skrblíka, akorát s tím rozdílem, že tady to vyjde a je to navíc všechno myšleno hodně vážně. Kde byli všichni Avengers? Většina se jich někde fláká, především pak sama šéfka Wasp, která mi tu přišla hodně laxní, její odůvodnění, že neví, co se děje v budově, protože už tam pár dní nebyla, mi přijde jako hodně špatné, nemluvě o tom, že se v tu chvíli zrovna opalovala. To ji opravdu Roger Stern chtěl vykreslit jako nánu? No, povedlo se mu to. Pak se není čemu divit, že ji někteří jako velitelku podceňují.

Naštěstí místy je ten příběh dobře béčkový, navíc se daří docela dobře prezentovat motivace, které zde postavy mají, například Hercules nebo Black Knight, ale i Captain Marvel má pár dobrých momentů, a to hlavně proto, že se zde objevuje zajímavý sci-fi prvek v souvislosti s jejím příběhem. I záporáci mají dobré chvíle, ale většinou se jedná jen o namachrované mlátičky, kdy nejtrapnější je jejich velitel, jehož jméno samozřejmě nebudu prozrazovat, abych zbytečně nespoileroval. Díky tomu, že se zde mísí prvky, které mám rád (sci-fi, béčkovost, akce, vztahy) s těmi, které nemusím (trapné postavy, blbé kecy, nesmyslné zvraty v ději), tak dávám celé knize průměr, protože to dobré nad tím špatným výrazně nepřevažuje. První příběh by to navíc zabil spíše k negativním hodnotám, ale skutečnost, že kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 37: Wasp" opravdu funguje jako dobré představení Janet Van Dyne alias Wasp, zachovala hodnocení alespoň na tom průměru.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 12: X-Men"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 13: Black Widow"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 14: Strážci galaxie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 28: Iron Fist"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 29: Blade"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 30: Inhumans"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 31: Beast"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 32: Thor"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 33: Shang-Chi"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 34: Warlock"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 35: Hank Pym"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 36: Herkules"

Žádné komentáře:

Okomentovat