2018-02-22

#1639: Nejmocnější hrdinové Marvelu 38: Ghost Rider - 70 %


Nejmocnější hrdinové Marvelu 38: Ghost Rider (Ghost Rider)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Marvel Spotlight 5" a jako čísla 1 až 7 šesté řady série "Ghost Rider" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Roy Thomas, Gary Friedrich, Daniel Way
Kresba: Mike Ploog, Javier Saltares, Mark Texeira, Richard Corben

Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 38: Ghost Rider" nám představuje postavu, která není ani českému čtenáři, respektive divákovi neznámá. Ghost Rider se objevil ve dvou filmech s Nicolasem Cagem a jednalo se o filmy, které byly i v českých kinech. Netvrdím, že kvalita filmů byla nějaká velká, ale přece jen film je cestou, jak se seznámit s nějakými postavami, docela dobrou a hlavně masovou. Kolik lidí asi bude číst komiks a kolik půjde na film? Pořád mám pocit, že film vede. Ale je pravda, že Ghost Rider v komiksu a ve filmu je něco jiného. A je dobře, že se k nám dostal komiks "Nejmocnější hrdinové Marvelu 38: Ghost Rider", protože tohle je přece jen jiné a celkem zajímavější představení postavy, a to hlavně díky rozsáhlejšímu příběhu, který je zde prezentován. S počátky Ghost Ridera už jsme se i v komiksové podobě totiž mohli setkat, tak to úplně nové není.

Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 38: Ghost Rider" celkem klasicky obsahuje první příběh, kde se Ghost Rider objevil poprvé. Jedná se o příběh ze sešitu "Marvel Spotlight 5", který už jsme si česky mohli přečíst v knize "Ultimátní komiksový komplet 102: Marvel počátky - 70. léta". Příběh je celkem fajn, má to docela dobré hororové konotace a je to takový ten celkem známý příběh o tom, jak byl Johnny jezdcem na motorce, jak dělal představení pro lidi, jak toho nechal, jak chtěl zachránit svého nevlastního otce, který ho vychovával, a to tím, že uzavře pak s Luciferem. Nebo to si alespoň myslel. Ale ono to všechno dopadlo jinak. Ghost Rider byl stvořen, postava se vyvíjela různými směry a my se s ním setkáváme o desetiletí později, a to prostřednictvím příběhu, který byl nazván "Začarovaný kruh".

Jedná se o příběh, který se začal psát už v celkem šestou řadu, která nesla název "Ghost Rider" a začala se psát v roce 2006. Psal ji Daniel Way a vystřídali se na ní různí kreslíři, a to včetně takového, jakým je Richard Corben, o čemž se můžeme sami přesvědčit, protože kreslil čísla 6 a 7, která jsou v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 38: Ghost Rider" obsažena. Šestá řada série "Ghost Rider" měla celkem 35 sešitů, a my tak v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 38: Ghost Rider" dostáváme první pětinu celé série. To není špatné, ale popravdě je to škoda, skoro bych byl radši, kdyby tam těch sešitů bylo ještě víc. Ano, on je totiž Ghost Rider v tomhle podání celkem fajn. Nejen proto, že se docela dobře čte, ale i proto, že zde více vyvstávají jeho hororové kořeny a jsou zde skutečně výborné scény, které se vám dokážou vrt do paměti. A přitom je příběh celkem jednoduchý - Mephisto se lstí za Ghost Riderovy pomoci dostane na Zemi, kde potřebuje zkonsolidovat svou sílu a Ghost Rider mu v to má pomoci, stejně jako se Ghost Rider zařekne, že Mephista zničí.

Tenhle docela dobrý střet zájmů je zde výborně rozvinut a asi nejlépe je patrný právě na části, kterou kreslil Richard Corben, kde to dostává takové příjemně schizofrenní grády, protože už si nejsme jistí, jestli jsou Johnny Blaze a Ghost Riderův démon pořád jedno, anebo došlo k jejich rozdělení. A to vše je korunováno dobře promyšlenými dílčími příběhy, kdy ten z věznice se hodně vydařil. Jak ale říkám, je velká škoda, že se nejspíš těžko dočkáme pokračování, které by mě v tomhle případě velmi zajímalo. Ghost Rider není vyloženě hluboké čtení, ale není to ani obyčejný komiksový mainstream. A kdyby tam nevystupoval žádný superhrdina z Marvelu, bylo by to ještě o něco lepší. Ghost Rider má vlastní svět a ten mu sedí nejlépe. Tady se to krásně ukazuje. Svět na cestách, svět, kdy neví, co je lež, co je pravda, svět, kdy neví, na čem vlastně je.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 12: X-Men"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 13: Black Widow"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 14: Strážci galaxie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 28: Iron Fist"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 29: Blade"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 30: Inhumans"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 31: Beast"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 32: Thor"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 33: Shang-Chi"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 34: Warlock"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 35: Hank Pym"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 36: Herkules"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 37: Wasp"

Žádné komentáře:

Okomentovat