2017-09-08

#1520: Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four - 40 %

Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four (Fantastic Four)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 192 a 200 série "Fantastic Four" (vol. 1) v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Len Wein, Roger Slfer, Keith Pollard, Bill Mantlo a Marv Wolfman
Kresba: George Pérez a Keith Pollard

Nemůžu si pomoct, ale ať už se jedná o příběhy v rámci "Ultimátního komiksového kompletu", které se věnují téhle superhrdinské rodině, anebo o komiks "Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four", vždycky tomu něco chybí. Komiks "Ultimátní komiksový komplet 25: Fantastic Four - Nemyslitelné" je ještě alespoň průměrný, stejně tak i "Ultimátní komiksový komplet 88: Fantastic Four - Příchod Galactuse", ale s knihou "Ultimátní komiksový komplet 89: Fantastic Four - Soudný den" už to jde do háje, a stejně jsou na tom i komiksy "Ultimátní komiksový komplet 26: Fantastic Four - Rozhodná akce" a "Ultimátní komiksový komplet 46: Fantastic Four - Konec". Ani v jednom případě se nejedná o komiks, který vás oslní. A nejinak je tomu i v případě komiksu "Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four".

Je vidět, že se na knize vystřídalo celkem dost autorů, kteří hledali směr. Fantastic Four se rozpadli a hledali k sobě znovu cestu. Ze začátku se jednotlivé komiksy zaměřují na jednotlivé postavy, některé mají minimum prostoru, některé více. Každá z nich se ale snaží vyrovnat s tím, že s Fantastic Four je konec. A každý ze čtveřice se s tím vyrovnává v podstatě útěkem, kdy si mají postupně uvědomit, že Fantastic Four bylo to nejlepší v jejich životě a že s rodinou není možné se rozloučit. To vše má směřovat k velkému finále, kde se dá rodina opět dohromady a za jejím spojením nebude stát žádná menší hrozba než samotný Doctor Doom. Jasně, kdo jiný než jejich největší nepřítel?

Vzhledem k tomu, že se kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four" v podstatě jen připravuje na spojení čtveřice v jednom týmu, je jasné, že začátek bude trochu slabší. A je slabý hodně. Sue zde má prostor, ale ten je v podstatě zbytečný, protože její linie nemá žádné pořádné směrování, alespoň ne v rámci této knihy. S Reedem je to podobné, jeho dějová linka je uspěchaná, i když je zásadní. Johnny a Ben mají více prostoru, ale to vede jen k tomu, že se setkávají s celkem nudnými záporáky, kteří ničím neoslní. Ve Fantastic Four mi každý záporák přijde stejný, každý je namachrovaný, egoistický zmetek, a tak všichni splývají, i když vypadají vizuálně jinak. Tohle začne být za chvíli celkem nuda, bohužel vrcholem všeho je pak samotný Doom, který je v tomhle směru největší klišé.

"Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four" je celkem zásadním příběhem v tom směru, že se čtveřice zase dává dohromady, že zjišťuje, jak jsou pouta mezi nimi silná, ale na druhou stranu je to příběh, který obsahuje spoustu nudných, otřepaných scén konfrontace s padouchy. Mnohé jsou pak v podstatě jen náhodné, aby se zapatlalo místo v jednotlivých sešitech. Finále je pak přece jen celkem podařené, akční, ale stejně je to všechno ve stylu, kdy Doom už je jasným vítězem, ale pak Reed, případně někdo jiný z týmu, přijde s něčím, co jazýčky vah zhoupne na druhou stranu. A tohle se pro jistotu několikrát zopakuje, aby se neřeklo. Kresba je fajn, má správný retro look, dá se místy ocenit i detailnost, ale nějak moc vás nevytrhne. Keith Pollard, který kreslil většinu sešitů, je dobrým řemeslníkem, pro Fantastic Four se hodil, ale jeho kresba pro mě v tomhle případě výrazně nevybočuje ze standardu. Komiksy v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four" obsažené celkově nevybočují vůbec.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch"

Žádné komentáře:

Okomentovat