2017-04-12

#1413: Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision - 50 %

Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision (Vision)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 57 a 58 série "Avengers" (vol.1) a čísla 1 až 4 minisérie "Avengers Icons: Vision" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Roy Thomas a Geoff Johns
Kresba: John Buscema, Marie Severin a Ivan Reis

Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision" má jeden takový menší problém. První dva sešity, které jsou v ní obsaženy, již česky vyšly, a to konkrétně v knize "Ultimátní komiksový komplet 96: Avengers - Zrození Ultrona". Chápu, že představení hrdiny je důležité, a v tomhle případě rozhodně, ale je prostě škoda, že už jsme tohle česky četli a nic navíc k tomu v retro podání nedostaneme. Sešity "Avengers 57" a "Avengers 58" jsou jediné dva retro sešity obsažené v této knize, následuje příběh novější, konkrétně příběh "Ikony Avengers: Vision", který napsal známý Geoff Johns, o jehož schopnostech můžete mít různé smýšlení, a nakreslil Ivan Reis, o jehož schopnostech se moc pochybovat nedá.

Vision je velmi specifickou postavou, která se objevuje v Marvel Universe. Nikoli vyloženě jedinečnou, protože Marvel má další androidy, syntezoidy a roboty, ale specifikum Visiona je v tom, že se jedná o poměrně zásadního a dlouhodobého člena Avengers. A nejzajímavější je možná jeho vztah se Scarlet Witch, který je v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision" celkově spíše upozaděn, protože pro prezentované příběhy není tak důležitý, o to více prostoru je mu pak věnováno na závěrečných textových stránkách, kde je to základní shrnuto. Nutno ale přiznat, že je zde druhý zajímavý aspekt, který je s Visionem spojený - to je aspekt jeho duše nebo lidství, chcete-li. A to je právě důvod toho, proč kniha obsahuje zrovna jeho první dva sešity a také příběh "Ikony Avengers: Vision".

První dva sešity proto, že jsou zde emoce, které jsou s Visionem spojené. Je robotem, nebo je člověkem? Kde je ta skutečná hranice? Můžeme považovat za člověka něco, co vzniklo synteticky? Tohle už je na vašem přesvědčení, ale příběh tomu dal docela dobrý základ. "Ikony Avengers: Vision" se dívají na Visiona trochu jinak a v podstatě v něm jde o to, aby byl vytvořen takový ten klasický origin příběh, abychom věděli, kde v historii Marvel Universe se Vision skutečně vzal, kde jsou jeho základy, a to bohužel na pozadí příběhu, který je celkem snadno zapomenutelný, který má hodně zbytečných postav a který má nadchnout vlastně jen tím, co Johns prezentuje jako onu hlavní bombu - původ Visiona a jeho hluboké kořeny ve světě Marvelu.

V ostatních ohledech příběh nedokáže nadchnout a spíše se veze na vlně klasického mainstreamu - příběh navíc, který jde mimo hlavní série, ale který si fanoušci koupí, protože je to o jejich oblíbené postavě a je zde řečeno něco navíc, co by je mohlo potěšit. Jiný důvod vytvoření tohoto komiksu nemělo a je to také důvod, proč se ocitl v knize, kde by měl být Vision představen. Tohle je jeho původ, tohle je jeho historie. Anebo alespoň taková, jak ji prezentoval Johns. Ne, Johns a jeho tvorba mi nesedí a celkově je kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision" spíše zklamáním, které je způsobeno i tím, že tohle není celkově novinka na trhu, ale je zde obsaženo něco, co už u nás vyšlo. Vision je zajímavou postavou, ale její plný potenciál tahle kniha rozhodně neodhaluje.

Na Comics Blogu najdete:

8 komentářů:

  1. Mě nepřestává fascinovat ten kosočtverec na Visionově hrudi. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vida, ani bych si nevšiml :-D

      Vymazat
    2. Anonymní16/4/17 09:54

      Lepší ho mít na hrudi než jako Mr. Sinister na čele... x)

      Vymazat
  2. Anonymní22/4/17 09:15

    Hele neporadí te mi scháním deadpool a stále nic :( nevíte kde bych ho mohl sehnat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je nakupuji v Globusu, tam ho většinou mají.

      Vymazat
  3. Anonymní23/4/17 11:53

    Dobrý den chtěl bych poděkovat za tuto stránku a zeptat se za jak dlouho se vyprodáno třeba nejake NHM třeba Falcon nebo deadpool

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tuto informaci bohužel nemám, ale vzhledem k tomu, že v obchodech jako Arkham nebo Comics Point jsou dostupná i stará čísla, hned tak vyprodané to není

      Vymazat
  4. také mě to zklamalo, první komiks má zajímavé nápady, ale je ukecaný a starý, druhý příběh je ok mainstream

    OdpovědětVymazat