2013-12-12

#418: Zámek a klíč 2: Hlavohrátky - 100 %


Zámek a klíč 2: Hlavohrátky (Locke & Key: Head Games)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě a v limitované edici (100 kusů) v roce 2013. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 (tvoří uzavřený příběh) v minisérii "Head Games" od ledna do července 2009 u IDW Publishing. Souborně v originále komiks vyšel jako "Head Games" v roce 2009. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč (pevná vazba) nebo 999 Kč (limitovaná edice).

Scénář: Joe Hill
Kresba: Gabriel Rodriguez

Comics Centrum si ten nejlepší komiks nechalo na konec roku. Ano, logicky z toho vyplývá, že z toho, co Comics Centrum v roce 2013 vydalo, je nejlepší právě "Zámek a klíč". A co si budeme povídat, těch dobrých komiksů jsme se od Comics Centra dočkali celkem dost. Ať už to byl dotisk druhého "Hellboye", anebo třeba "Drsná škola", pro mě všechny ty komiksy blednou právě ve stínu "Hlavohrátek". A to jsem oběma uvedeným knihám dal také plné hodnocení. "Zámek a klíč 2: Hlavohrátky" je komiks, na který jsem se neskutečně těšil a nechápal jsem, jak je možné, že Comics Centrum s vydáním druhého dílu tak váhá. Teď zase nechápu, jak je možné, že se limitovaná edice tohoto komiksu ještě nevyprodala, když jsem i sám zaznamenal, že lidé komiks chtějí. Asi je něco špatně, ale to už je na někom jiném, aby to rozebral, anebo na jiném článku.

Nyní ke komiksu samotnému. Asi by se chtělo říct, že Joe Hill je syn Stephena Kinga. Ano, ale to už všichni víme. Nemá smysl to zmiňovat, protože Joe Hill je skvělý autor sám o sobě. Má to v sobě možná dáno geny, možná do něj tatík hustil svoje knihy, ale Joe v sobě má talent, a to prostě nemohl Stephen nijak vědomě ovlivnit. Pokud ano, jeho metoda by mě docela zajímala. Joe Hill nám druhým dílem předvádí to, co naznačil už díl první. Joe Hill je schopný vytvářet neskutečně bohaté, fantaskní světy, které mají svoje jedinečná pravidla, ale zároveň v něm vystupují uvěřitelné postavy, které ani trochu nešustí papírem. Vracíme se do Lovecraftu, na Klíčov, dům, kde se skrývá ještě mnoho tajemství.

V prvním díle jsme se seznámili s rodinou Zámkových, která se po tragické události přestěhovala právě do Klíčova. Tragickou událostí byla smrt hlavy rodiny. Matka se dvěma syna a jednou dcerou žije ve společnosti manželova bratra. Jenže klid nenajdou ani poté, co je vrah otce mrtvý. Bóďa - nejmladší Zámek - totiž v prvním dílu něco vypustil ze studny. Něco, co je až příliš staré a příliš temné. Tohle je předobraz zla, je to démon, je to ďábel v lidské podobě. A my se díky němu seznamujeme s dalšími klíči, které je možné na Klíčově nalézt. Po klíči Zjevném, Ozvěnném a Obojetném se nám více představují klíče Lebeční a Tudytam. A ten lebeční skutečně stojí za to. Tohle je klíč, ke kterému nemohu nic prozradit. Prostě si kupte knihu, čtěte a až ji otevřete na jedné z dvojstránek (v komiksu jsou celkem tři, já mám na mysli tu druhou), tak jen žasněte. Já jsem s knihou chodil po bytě a musel tu dvoustránku každému ukázat. Jedna z nejkrásnějších dvojstránek, jaké jsem kdy mohl v komiksu vidět.

O co vlastně jde ve druhém díle? Trochu jsem to zakecal krátkou rekapitulací dosavadního dění. Zámkovi si myslí, že mohou na Klíčově žít v klidu, ale začínají se dít divné věci. Lidé umírají. Odhaluje se minulost, která měla zůstat zapomenuta. Dveřmi - odkudkoli a kamkoli - prochází zlo a za všechno může až příliš zvědavý Bóďa, který otevřel něco, co mělo zůstat navždy skryto. Děti jsou takové. Očividně se nejedná o jeho vinu, ale o následky něčeho, k čemu došlo v minulosti. Jasně, že Joe Hill nerozdá všechny karty, ale ještě mnoho si jich nechává v ruce. Závěr vás praští do tlamy jako Tyson v nejlepší formě a vy nevíte, jestli kupovat originální třetí díl, anebo se smát a pak jít ten třetí díl koupit. Trochu se bojím toho, že české vydání se zase pozdrží, ale snad nikoli a my se dočkáme dalšího děje, protože tohle je neskutečná studnice fantazie. Může se stát opravdu cokoli. Jenže nejkrásnější na tom je, že i když se stane cokoli, bude to do příběhu dokonale pasovat a bude vás to bavit.

Joe Hill je kvalitní autor, a i když vás bude některými postavami štvát, je to jen proto, že ty postavy se bohužel chovají celkem reálně. Jenže "Zámek a klíč" by nikdy nebyl tak skvělý komiks, kdyby ho nekreslil Gabriel Rodriguez. Gabriel je chilský autor, který toho kromě "Zámku a klíče" moc neudělal. Jsem docela zvědavý, na co se vrhne příště. Jeho téměř až pohádkově laděná, dětská kresba, která má tak ladné linky, je neskutečným přínosem, protože podtrhává vyznění celého příběhu. Kresba ve vás vyvolá dojem, že tohle bude pohádka, a ona to pohádka skutečně je, ale pohádka pořádně drsná, krvavá a místy opravdu hnusná. Gabriel s ladností zvládá každou scénu, každý panel, i když pravdou je, že bez barev Jaye Fotose, by to také nebylo úplně ono. Většina komiksu je ve vybledlých, temnějších barvách, ale hraje si i s velmi jásavými, stejně jako pouze s odstíny šedi, což s Gabrielovou přesnou černou linkou vyznívá dokonale.

"Zámek a klíč", a je celkem jedno, jestli mluvím o prvním nebo druhém díle, je nádhernou ukázkou toho, proč je komiks tak jedinečné médium. Spisovatel a kreslíř se zde dostávají do naprosto unikátního propojení. "Zámek a klíč" by byl skvělý román, vlastně asi série románů, ale díky kresbě Gabriela Rodrigueze je z toho naprosto úchvatný komiks, který okouzluje svou fantazií, svými postavami a jejich osudy, svým světem, napětím i dalšími emocemi. Baví i děsí zároveň. Přál bych si, aby těch knih bylo co nejvíce, ale budu rád za to, když vyjde česky hlavně ten další, třetí díl. Myslím, že nás čekají docela velké věci. A tentokrát bych to bral celkem doslovně.

Komiks "Zámek a klíč 2: Hlavohrátky" si můžete zakoupit na stránkách Comics Centra.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Zámek a klíč 1: Vítejte v Lovecraftu".

17 komentářů:

  1. K tomu uvodu... Ze sa limitovana edicia este nerozobrala... Comicscentrum ma vo vseobecnosti nekrestanske ceny. Nic v zlom ale dat 999kc za 160 strankovy komiks? Za to ze dostanem k tomu klucik? Zda sa mi to naozaj prehnane vela. Uz za tych 599 sa mi to zda vela. Komiks moze byt kvalitny ako len chcete, ale nie su predca len ceny prehnane!? Chapem cenu 899kc za Omnibusy od bbartu, ktore ale maju 480 stran... Samozrejme hovorim o plnej cene, omnibusy sa daju kupit aj za 300kc... Cenova politika je zle nastavena a preto je v sraxxx cele comicscentrum.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím celkem souhlasím, ale na druhou stranu si říkám, že člověk aspoň dostane něco navíc. BB/art taky vydává limitky, prodává je myslím taky za 1 000 Kč a tam je navíc vlastně jen jiná obálka. Je pravda, že těch stran je více, ale zase ne o tolik... Jinak je ale pravda, že ta cena je prostě vysoko. To, že je vydání parádní, papír skvělý, možná lidi tolik neocení, nevím. Je pravda, že mě nevadilo, když se vydávali paperbacky.

      Vymazat
    2. Ano ovorim ale teraz o Omnobusoch ktore su naozaj tucne komiksove knizky... Ako UKK maju tiez nejakych 160 stran a spraovanie ok, ano nemaju prebal atd ale zas stoja 199 kc..

      Udivuje ma len ze co s tyka prve dielu stal 250 kc a co do roszahu druhy orvanky stoji 600kc????????? WTF? ComicsCentrum sa vyjadrilo raz kdesi ze vydava komiksy pre fajnsmekrov. Nech sa nedivia ze ludia potom ich 160 strankove komiksove knihy za 599korun nekupuju...

      Vymazat
    3. To souhlasím, omnibusy jsou také specifikum... Já se jen vracel k té limitce a k tomu, proč ta se nevyprodala. U ní prostě mám pocit, že člověk dostane něco navíc. UKK jsou prostě unikát, na takovou cenu se žádný český vydavatel nedostane.
      Jinak máš pravdu. Pokud bude CC dělat komiksy za tuhle cenu, lidé je kupovat nebudou. CC se s trhem prostě nedokáže shodnout. Což je bohužel vidět i teď na jejich vánoční akci... Za 700 Kč je možné koupit Drsnou školu i s pouzdrem a plakátem, což byl vlastně hlavní obsah limitované edice, která stála 1 500. Ta politika CC je prostě... zvláštní.

      Vymazat
    4. Jasne... Nechcel som porovnavat UKK, Omnibusy, limitovane edicie a podobne, zrovnaval som proste mnozstvo obsahu, ktore neodpoveda cene. 160 stran, je 160 stran ktore precitam za jeden zimny vecer... a stoji rovnako ako obsah ktory citam cele vianocne sviatky (Omnibus). Hovorim nehovorim o kvalite obsahu len o mnozstve. Preto sa mi zda cena neadekvatna. a aj to ze prvy diel stal polovicu a pritom sa jedna mnozstve...

      Samozrejme ta ich vianocna akcia je bomba urcite ju idem vyuzit.. prave rozmyslam co od nich vziat.. ale vobec neviem, od nich nic nemam :(

      Vymazat
    5. Když vyšel Darebák, který má opravdu jen pár stran, a já jsem zjistil, že jeho limitka bude stát 2 000 Kč, málem mě omylo. Taky dost koukám na to, kolik to má stran a jaká je cena. Každý na to kouká.
      No, ani nevím, co bych ti poradil. Je škoda, že první díly některých komiksů jsou vyprodané... Ale když zkusíš nějakou tu známější sérii nebo knihu, asi neprohloupíš.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) Já jsem prostě unešen tou fantazií a potenciál, kam se může příběh vyvinout.

      Vymazat
    2. Sorry, ale nevedel som, ako tu funguje zmazanie komentárov, nuž som opravený zaslal nižšie. S fantáziou sa to má všelijako, moc originálnych vízií som zatiaľ v komikse neobjavil. To je však subjektívne hľadisko, takže ti rozumiem. Keby som takýto príbeh videl prvý raz, tiež by som bol asi úplne nadšený.

      Vymazat
    3. Já si myslím, že to pojetí klíčů je samo o sobě celkem originální. Ta myšlenka se nezdá tak geniální, ale propojení hororu s pohádkou je jedinečné. Vždycky jsem miloval pohádky chápané jako horory, což tady dostávám. Možná i proto to nadšení.

      Vymazat
    4. Hej, má to v sebe náznak sviežosti, mám však pocit, že Hill je ešte nevypísaný a nevie, čo s tým.

      Vymazat
    5. Nic... prostě to tak cítíš a tak to je. Proč ne. Některé fáze příběhu mě samotnému připadají celkem schematické, ale jako celek to na mě působí dobře.

      Vymazat
    6. Rozhodne sa nechcem hádať, nedajbože presadzovať jedinú pravdu. Aj na mňa to pôsobí dobre, ale mohlo aj lepšie. Možno sa ti tu vyjadria aj ďalší, nech nakopnú stojaté vody. Zdravím.

      Vymazat
    7. Trochu jsem v to doufal, že se rozvíří diskuse a že se objeví i ti, co nevidí ten komiks až tak pozitivně. Jsem si jistý, že tam ty chyby jsou, jen mě to tak nadchlo, že některé nechci vidět. A i kdyby ses hádal, budu rád :-) Aspoň se tu něco děje. Když už, svoje názory prezentuješ slušně a toho si strašně vážím.

      Vymazat
  3. Najlepšie od Comics Centra na konci roka? Ja by som sa v roku 2013 rozhodne rozhodoval medzi Ragemoorom a Darebákom. Ostatné zaostáva, menej (Drsná škola, Zámek a klíč 2, Goon 2), či viac (U.P.V.J. 2, Vrana). Ale chápem, že tento komiks má potenciál na nekritické obdivovanie a rešpektujem toto videnie.

    OdpovědětVymazat
  4. jsem rád,že nejsem sám,kdo byl nadšenej z výše zmiňované dvoustránky, já se s níšel "pochlubit" manželce,ta řekla:"hmm,dobrý a co jako?", následně jsem s ukazováním přestal,ale nadšení nevyprchalo.Jinak u mě oba díly ZaK za plnej počet bodů.Mají pro mě takovou těžko posatelnou poetiku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem měl hodně podobně :-) Přítelkyně moje nadšení z té dvojstránky také nesdílela.

      Vymazat