2017-08-29

#1512: Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange - 60 %

Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange (Doctor Strange)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "Strange Tales 110" a jako čísla 68 až 74 druhé řady série "Doctor Strange" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Stan Lee, Roger Stern a Peter B. Gills
Kresba: Steve Ditko, Paul Smith, Bret Blevins a Mark Badger

V knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange" se nám představuje Doctor Strange, hlavní magický superhrdina marvelovského světa. Ale my už jsme se přece jen s tímhle hrdinou mohli setkat prostřednictvím komiksů "Ultimátní komiksový komplet 47: Doctor Strange - Přísaha" a "Ultimátní komiksový komplet 87: Doctor Strange - Bezejmenná země, bezbřehý čas", nemluvě o tom, že se postava sem tam objeví i v dalších komiksech, protože její význam pro celý Marvel Universe je přece jen docela zásadní. Největší kouzelník na Zemi musí mít v takovém světě svoje důležité postavení. Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange" nám hned na začátku česky představuje úplně první příběh se Strangem, který napsal Stan Lee a nakreslil Steve Ditko. Pouhých pět stránek ze sešitu "Strange Tales 110", kde zaujme hlavně Ditkova kresba.

Hlavní linii tvoří sešity přímo ze série "Doctor Strange", konkrétně se jedná o sešity 68 až 74, kdy většinu z nich napsal Roger Stern a nakreslil Paul Smith. Až poslední sešit už má na svědomí jiná dvojice - scénáře se ujal Peter B. Gills a kresby Mark Badger. V čísle 70 pak ještě jako kreslíř hostoval Bret Blevins. Dostáváme tak poměrně bohatou plejádu tvůrců, kteří tvořili Strangovy příběhy. Ten Leeho je moc krátký na to, aby se docenil potenciál postavy, ale rozhodně v ní nějaký byl. To se ukázalo v příbězích dalších. I když vám nejspíš nezůstanou v paměti nějak extra dlouho, rozhodně to není špatné čtení. Jen by se asi dalo říct, že je to místy lehce tuctové a tvůrci nevěděli, kde pořádně hledat nápady.

Na Strangovi se mi nelíbí jedna věc - jako kdyby ta postava neměla vývoj. Všechno kolem něj se mění, ale jako kdyby on zůstával neměnný. I když jsou zde náznaky nějakých romancí, jsou to skutečně jen náznaky a vám je jasné, že budou v krátké době utnuty. A také že jsou. On se jako postava nikam neposouvá, jako kdyby už zvládnul všechno magické umění, prostě jde jen o to přijít s nějakým dalším kouzlem, které bude proneseno básničkou. Magie je v tomhle trochu berlička - když nevíte, jak hrdinu dostat z pořádného průseru, prostě mu vymyslíte skvělé nové kouzlo, které zafunguje. Takový jsem měl pocit i v kapitolách knihy "Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange". Někdy je to prostě zakončeno tak, že vítězí magie, protože potřebujeme, aby hrdina dál pokračoval ve své cestě.

Nejlepším příběhem je delší komiks, který je rozdělen do tří čísel (konkrétně 71 až 73) a který se zaměřuje na temnou dimenzi, do níž se dostává Strange proto, aby pomohl své učednici Clee, která se již osamostatnila a vede v temné dimenzi rebelii proti Umar, místní vládkyni a sestře Dormammua. Umar tady není zrovna jako skvělý padouch, ale není ani vyloženě špatná. Prostě jen taková egoistická mrcha. Strange zde má dobrou sekvenci, když se i změní, aby nebyl tak snadno poznat. Tenhle příběh je následován ještě číslem 74, které překvapí tím, jak je pojato. Skoro jako kdyby to bylo něco, co vypadlo ze "Sandmana" (samozřejmě ještě před samotným "Sandmanem"), a to i lehce odlišnou kresbou. Ač se nejedná o akční příběh, zaujal mě svým pojetím a hlubším smyslem. Komiks "Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange" není skvělá kniha, ale je dobrá.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"

1 komentář: