2018-05-16

#1698: All Star Western 3: Černý diamant - 65 %


All Star Western 3: Černý diamant (All-Star Western Vol. 3: The Black Diamond Probability)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě a v pevné vazbě a v limitované edici (52 kusů) v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 0 a 13 až 16 série "All-Star Western" v rámci restartu "The New 52" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2013. České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč (brožovaná vazba), 699 Kč (pevná vazba) a 999 Kč (limitovaná edice).
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Justin Gray a Jimmy Palmiotti
Kresba: Moritat a Phil Winslade

Už je to docela dlouho, co vyšla kniha "All Star Western 2: Válka vládců noci" - uběhly dva roky, ale jsem docela rád, že to nakladatelství BB/art se sérií "All Star Western" ještě nevzdalo, protože osobně jsem rád, že se k nám komiksový western nějakou cestou dostává. A i když je tohle součást DC Universe, i když v jiném období než superhrdinové, které známe, docela to právě díky tomu propojení s Gothamem funguje. Dívat se na základy Gothamu, na to, jak město rostlo, jak bylo před sto lety jiné, to je samo o sobě docela zajímavé a jen to prohlubuje základy, na kterých stojí nejen Gotham, ale vlastně i Batman a jeho různé prvky. Teď nám ale nejde o Batmana, jde nám o Jonaha Hexe.

Jonah Hex je zajímavou postavou, minimálně vizuálně, ale on toho v sobě má dost i díky své povaze. A tak jsem docela rád, že součástí knihy "All Star Western 3: Černý diamant" je i sešit "All Star Western 0", kde je trochu v rychlíku a epizodicky řečeno to základní a důležité, co formovalo jeho charakter, ale i to, jak vypadá. A že to docela dobře graduje a jsou zde zajímavé scény ze života tohoto skutečně netradičního hrdiny. V knize "All Star Western 3: Černý diamant" na něj ale čeká jiný, větší příběh, který zabírá většinu knihy. Jedná se v podstatě jen o další variaci na "Podivuhodný případ doktora Jekylla a pana Hyda". Ale není to jen variace, je to svého druhu navázání, pokračování, protože doktor Jekyll i pan Hyde v komiksu vystupují.

Trochu mě mrzí, že Palmiotti a Gray nepřišli s něčím originálnějším a že museli sáhnout po něčem, co už tu bylo, ale musí se nechat, že Jekyll a Hyde do prostředí Hexova Gothamu prostě sedí a navíc je jeho provedení, hlavně tedy provedení pana Hyda, skutečně skvělé. A když už dojde k činu, stojí to za to. Pan Hyde rozhodně není nějak mírumilovný chlapík, spíše se jedná o pořádné monstrum, ale to je na něm právě zajímavé. Jedna scéna zde skutečně stojí za to, to vám dokáže i vyrazit dech, jak moc je krvavá. "All Star Western 3: Černý diamant" je i dostatečně akční, kdy právě souboj Hyda s Hexem je vrcholem celé knihy a stojí rozhodně za to, i proto, že má docela vážné následky na Jonahovo zdraví.

Kromě toho pak kniha "All Star Western 3: Černý diamant" obsahuje ještě bonusový příběh "Tomahawk", který se prolínal čísly 13 až 16 série "All Star Western", ale pro knihu "All Star Western 3: Černý diamant" ho daly až nakonec a dohromady, což je fajn. To je western bez superhrdinů, příběh o indiánech, kteří se rozhodně nehodlají vzdát, i když je bílý muž utlačuje a chce se jich za každou cenu zbavit. Jiný kreslíř se pro tento příběh hodil, má to zase trochu jiný nádech a trochu mi to připomínalo "Posledního Mohykána". Ani ne tak dějem, jako spíš zaměřením na indiány a celkově takovou specifickou vizuální stránkou. Kniha "All Star Western 3: Černý diamant" neobsahuje nutně originální příběhy, ale drží si to určitý standard a baví. Za žánr westernu dávám ještě pár bodů navíc.

Komiks "All Star Western 3: Černý diamant" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou v pevné vazbě i v brožované vazbě.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"All Star Western 1: Pistolníci z Gothamu"
"All Star Western 2: Válka vládců noci"

Žádné komentáře:

Okomentovat