2017-07-04

#1472: Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther - 40 %

Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther (Black Panther)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 52 a 53 série "Fantastic Four" a jako čísla 39 až 41 série "Black Panther" (vol. 4) v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Stan Lee a Jason Aaron
Kresba: Jack Kirby a Jefte Palo

Na první pohled je zřejmé, že je kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther" docela tenká. Fajn, to by samo o sobě zase tolik nevadilo. Ale tady je mnohem větší průšvih, a to je skutečnost, že kniha obsahuje sešity "Fantastic Four 52" a "Fantastic Four 53". Jasně, retro je super a tohle jsou první sešity s tímto hrdinou, ale ten problém je v tom, že právě tyhle sešity už vyšly v knize "Ultimátní komiksový komplet 89: Fantastic Four - Soudný den", kde se nám Black Panther představil. Sbírka "Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther" obsahuje celkem pět sešitů a z toho hned dva už česky vyšly, a to v poměrně nedávné době a od stejné společnosti. Pardon, ale i když je série pořád celkem levná, tak tohle není ke čtenářům pěkné.

Proč mi to ještě vadí? V knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther" se píše, jak byl Black Panther pro svou generaci, v době svého vzniku, zásadní. Jak byl důležitý proto, že se jednalo o prvního skutečně významného černošského superhrdinu. Prý se jim inspirovala spousta slavných osob, navíc měl dopad i na rasové hnutí 60. a 70. let. Když budete číst komiksy v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther", nebudete chápat proč. Jediné pojítko je doba a situace v ní, nikoli samotná kvalita příběhů. Ty staré příběhy od Leeho a Kiryho jsou jen takovou hloupou zkouškou a popravě divným úvodem pro kladného hrdinu. Ale už zde je jasné, že je to hrdina schopný a drsný.

Budiž, opravdu to do jisto míry odráží dobu a bylo potřeba zdůraznit to, že bílí a černí spolu mohou spolupracovat, i když si nejprve neporozumí. Proč ale byl následně vložen příběh "Vidět Wakandu a zemřít", to nechápu. Jasně, celá série nám má představit superhrdiny, ale proč nám je nechce představit těmi nejlepšími příběhy? Dokonce jsou některé zmíněny i v závěru knihy a ne všechny vyšly česky. V poslední době vyšel komiks "Ultimátní komiksový komplet 111: Black Panther - Pantherův hněv", jehož zásadní význam je opravdu možné pochopit jen ve spojitosti s dobou. To už pak Black Panther - tak zásadní a vyzdvihovaná postava Marvel Universe - nemá lepší příběh než je "Vidět Wakandu a zemřít"?

Já nechci tvrdit, že Jason Aaron napsal vyloženě pitomý scénář, to zase ne, už jsem někde napsal, že i když napíše blbost, tak vypravěčsky to bude zvládnuté, což platí i v tomhle případě, ale tohle je jen komiks, který chce ukázat jednu invazi a to, jaké to je mít schopného vládce. Když plány vycházejí, je to dobré. A o ničem jiném to moc není. Možná ještě o tom, kdo je vlastně zlý, a kdo ne. Komiks uběhne nesmírně rychle a moc stop ve vás nezanechá, dovede ale zaujmout kresba, kterou má na svědomí Jefte Palo, jenž se nám česky představuje poprvé. Je moderní a jeho kresbě hodně pomáhá kolorování. Ale ten příběh sám o sobě má jen ukázat sílu jednoho smyšleného národa a jedné nesmyšlené rasy. Fajn v tom případě to vyšlo, ale celkově mě tahle kniha nezaujala.

Na Comics Blogu najdete:

1 komentář:

  1. Postava s ohromným potenciálem, no, není to poprvé, co mi v rámci kompletu celou knihu kazí koncept "big eventu", ať už jsou to naprosto nezajímaví Skrullové nebo Občanská válka nebo co to bylo tajné války. Dal bych tomu osm čísel a konec. Příběhy soustředěné na postavy, ať už hlavní nebo konfrontaci se záporáky mi přijdou mnohem kvalitnější a zajímavější.

    OdpovědětVymazat