2017-12-06

#1583: Nejmocnější hrdinové Marvelu 33: Shang-Chi - 50 %


Nejmocnější hrdinové Marvelu 33: Shang-Chi (Shang-Chi)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 1 až 4 série "Deadly Hands of Kung-Fu" (vol. 2) a jako čísla 1 až 3 série "Spider-Island: Deadly Hands of Kung-Fu #1-3" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Anthony Johnston, Mike Benson
Kresba: Sebastian Fiumara, Leandro Fernández, Tan Eng Huat

Mám rád akční filmy, mám rád kung fu filmy a myslím, že by se mi to mělo líbit i v komiksovém provedení, ale nějak se stalo, že mi komiks "Nejmocnější hrdinové Marvelu 33: Shang-Chi" až tak nesednul. Ne, že by to bylo vyloženě špatné, ale je to takové nějak obyčejně průměrné, jako kdyby v tom nebylo nic navíc, než byste od komiksu o kung fu bojovníkovi očekávali. Samozřejmě za předpokladu, že k tomu přidáte ještě nějaké ty superhrdiny a podivné postavy, které se k tomu nějak nehodí. Ale je fakt, že zrovna ve spojení se Spider-Manem a jeho "Pavoučím ostrovem" to spojení docela funguje. Jen se do toho kung fu přináší fantaskní prvek, který tam až tak nutný není. Ta filosofie to tolik nepotřebuje.

V knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 33: Shang-Chi" najdete celkem dva příběhy: "Pavoučí ostrov: Smrtící pěst kung-fu" a "Smrtící pěst kung-fu: Přízrak minulosti". První příběh se vztahuje k eventu, který dobře známe díky knihám "Ultimátní komiksový komplet 80: Amazing Spider-Man: Pavoučí ostrov, část první" a "Ultimátní komiksový komplet 81: Amazing Spider-Man: Pavoučí ostrov, část druhá". Shang-Chi a jeho příběh jen lehce doplňuje dění, nijak zásadně do něj nezasahuje a jedná se spíše o akční jízdu než o cokoli jiného. Se Shang-Chim se zde seznamuje v plné parádě, což je doplněno i skutečností, že jsou zde popisovány jednotlivé útoky, které Shang-Chi provádí. Prostě pár pořádných bitek, které jsou kořeněny nějakým tím pavoučím záporákem. A to je všechno. Akorát se deklaruje, že je Shang-Chi mistrem kung fu.

Trochu lepší seznámení s postavou přináší příběh "Smrtící pěst kung-fu: Přízrak minulosti", který je úvodem vlastní série s názvem "Deadly Hands of Kung-Fu", tedy "Smrtící pěst kung-fu", jak je to přeloženo v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 33: Shang-Chi". Přesto se ale nejedná o origin, který by sahal do 70. let, kdy se postava objevila poprvé. Tentokrát jsme ale vrženi do světa, kde jsou postavy, které bychom měli znát, ale to se bohužel neděje, protože pro mě je Shang-Chi velkou neznámou a znám ho opravdu jen okrajově, a to ani nemluvím o jeho příbězích a postavách, s nimiž se střetává, ať už v dobrém, nebo zlém. Naštěstí tohle dobře prezentuje textový bonus na konci knihy. Tam se dovíme, že jeho pouť od obyčejného mistra kung fu k agentovi a jednomu z Avengerů byla docela spletitá a jen takhle z textového popisu celkem ujetá.

Shang-Chi se v příběhu "Smrtící pěst kung-fu: Přízrak minulosti" vydává po stopách své kamarádky a bývalé přítelkyně, která je v úvodní scéně zabita. Je to tak detektivní příběh, který v sobě má hodně fantaskního a dokonce dojde i na magii. Tohle mi prostě moc nesedlo, což se mi v poslední době stává častěji, a to mi přijde docela divné, protože něco takové by se mi od podstaty líbit mělo. Ale postava Shang-Chiho mě prostě nedokázala zaujmout. Je to prostě jen další frajer, který umí kung fu. Ale je asi fajn, že nám byla postava představena moderními komiksy, trochu se bojím toho, jak vypadaly ty původní. Na druhou stranu, třeba v sobě měli víc z bojového umění a asijských filosofií. "Nejmocnější hrdinové Marvelu 33: Shang-Chi" je akční komiks, což asi tak nějak očekáváte. A nic moc na víc nečekejte. Pro seznámení to stačí.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 12: X-Men"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 13: Black Widow"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 14: Strážci galaxie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 28: Iron Fist"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 29: Blade"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 30: Inhumans"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 31: Beast"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 32: Thor"

Žádné komentáře:

Okomentovat