2018-03-29

#1664: Nejmocnější hrdinové Marvelu 41: Elektra - 95 %


Nejmocnější hrdinové Marvelu 41: Elektra (Elektra)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 168 a 174 až 181 série "Daredevil" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Frank Miller
Kresba: Frank Miller

Elektra od Franka Millera je legendou. Ono je to nejen proto, že Frank Miller Elektru vymyslel, ale také proto, že jeho příběhy jsou jednoduše dobré. A konečně se s nimi můžeme seznámit od jejich začátků i v české podobě, protože kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 41: Elektra" nám představuje právě Elektru od Franka Millera, jak vycházela v sérii "Daredevil", kde se zrodila. A kde ji také Frank Miller nechal zemřít, ale jak dobře víme, v komiksu není nikdo mrtvý moc dlouho a Elektra rozhodně nepatří k těm postavám, které by měly zakázáno se znovuzrodit. Takže jsme se mohli dočkat i dalších příběhů s Elektrou, v současnosti se jedná o postavu, která má další pokračující dobrodružství, i když je otázkou, jak moc zůstalo zachováno z toho, co před třiceti sedmi lety Frank Miller vytvořil.

Elektra vznikala jako jednorázová postava, jenže to by Frank Miller nesměl udělat několik zásadních skutečností - vytvořil ji jako velmi sexy, vměstnal ji, a to velmi pevně do Daredevilovy minulosti, aniž by nějak narušil kontinuitu, a do toho jí dal charakter, který se prostě nezapomíná. Tohle je femme fatale, kterou by si přál každý hrdina. Krásná, sexy, nepřekonatelná v boji, smrtící. A přesto milující, přesto má v sobě něco, co z ní dělá ženu, která je schopná milovat. Anebo to v sobě měla alespoň na začátku, kdy byla ještě nevinná, kdy ještě nedošlo k náhodným událostem, které jí změnily život. Právě v té době se potkala s Daredevilem, právě v té době měla naději na to, že bude všechno dobré. A když tahle naděje existuje, je velká pravděpodobnost, že vás o ni život připraví.

V úvodu ke knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 41: Elektra" je řečeno, že sešit "Daredevil 168" toho odvypráví strašně moc, a to i přesto, že se jednalo o klasicky dlouhý sešit. Dvacet stránek, nic víc. Ale ono se toho odehraje opravdu hodně. A stojí to za to. Dvacet stránek, kde je skvělý flashback, kde to má místy tu správnou atmosféru staré detektivní školy, ale zároveň je to neskutečně emotivní, což se prezentuje na poslední stránce, která je úchvatná. Tady Frank Miller ukazuje, že není jen drsňák, ale že v sobě má i citlivou stránku. A kresbou ji dovede prezentovat skutečně skvěle. Kdyby na té poslední stránce sešitu "Daredevil 168" chyběl text, vůbec to nebude vadit. A tady měl příběh skončit. Jenže fanoušci chtěli, aby se Elektra vrátila. A já myslím, že sám Frank chtěl, aby nebyla jen na jedno použití. Protože pak s ní rozjel další skvělý příběh.

Elektra se v sešitech 174 až 181 série "Daredevil" stala hostující postavou, která více či méně zasahovala do Daredevilova života. Ale Frank se nesoustředil pouze na ni, věděl, čí je to série a nechal Matta Murdocka zase pořádně trpět, nechal ho projít pořádnými překážkami, ale zase ho nechal zvednout a jít dál. A Elektra je jednou z postav, které ho srážejí, stejně jako mu pomáhají se zvednout. Sama má svoje problémy a sama se dostává na místa, kde jí nechceme vidět. Jako kdyby se propadala hlouběji a hlouběji, což může mít v konečném důsledku jen jedno možné východisko. Frank Miller věděl, co dělá. A jeto na komiksu vidět. Jediné co mi vadilo, je místy určitá naivita v ději, která se sem tam promítne, ale to jen proto, že se Frank ještě dostatečně nevypsal. Ale ani to nijak nekalí tenhle skvělý komiksový zážitek.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 12: X-Men"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 13: Black Widow"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 14: Strážci galaxie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 28: Iron Fist"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 29: Blade"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 30: Inhumans"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 31: Beast"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 32: Thor"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 33: Shang-Chi"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 34: Warlock"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 35: Hank Pym"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 36: Herkules"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 37: Wasp"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 38: Ghost Rider"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 39: Wonder Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 40: Silver Surfer"

Žádné komentáře:

Okomentovat