2017-09-29

#1535: Nejmocnější hrdinové Marvelu 14: Strážci galaxie - 70 %

Nejmocnější hrdinové Marvelu 14: Strážci galaxie (Guardians of the Galaxy)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla "Thor Annual 6" a jako čísla 1 až 6 série "Guardians of the Galaxy" (vol. 2) v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Roger Stern, Len Wein, Dan Abnett a Andy Lanning
Kresba: Sal Buscema a Paul Pelletier

Strážci galaxie jsou týmem, který mě zajímá. A jasně, je to kvůli filmům, které jsem viděl a zamiloval jsem si je, protože jsou to pořádná sci-fi ve stylu "Star Wars" a "Star Treku", ale přitom mají retro rockový a sprostý styl, který tomu skvěle sedí. A samozřejmě skvěle vybrané herce. Až poté jsem se dostal ke komiksům, a to i proto, že až po uvedení prvního filmu začaly vycházet i v České republice, kde byl tento tým do té doby v podstatě neznámý, a to i proto, že se trochu míjel s těmi největšími superhrdiny. Ale i s nimi má spojitost, což se nám snaží komiks "Nejmocnější hrdinové Marvelu 14: Strážci galaxie" ukázat. Především se nám snaží představit Strážce galaxie jako tým, a to jako tým původní, který byl vytvořen na konci 60. let, ale i jako tým moderní, který baví současnou generaci.

První tým, kde je třeba i Yondu, kterého budete z filmů dobře znát, se nám představuje prostřednictvím komiksu ze sešitu "Thor Special 6", kde se objevuje - podle názvu celkem logicky - Thor. Ten se spíš jen takovou klasickou rádoby sci-fi náhodou dostává ke Strážcům galaxie, s nimiž má vyřešit problém, jenž je spojen s postavou Korvaca. Je to takové třeštění, kdy se postavy dostávají z místa na místo, aby se tam vrátily a zase se pokusily o porážku nepřítele. Jsou zde podivní záporáci, postavy, které jsou mnohdy spíše směšné, podobně jako je to s některými místy zápletky. Ale tým Strážců galaxie jako takový špatně nevypadá.

Dan Abnett a Andy Lanning v kresbě Paula Pelletiera předvádějí, že tým Strážců galaxie je bez problémů vhodný pro současnou generaci čtenářů, i když jejich příběhy jsou trochu odlišné a hlavně složení je odlišné od toho původního. Autoři nám předvádějí tým, který je velmi podobný tomu filmovému, a ukazují nám jejich sílu v sérii, která je tak trochu tradičně v rámci "Nejmocnějších hrdinů Marvelu" neukončena. V textové části ale dostanete dost informací, které vám podají potřebný vhled do existence celého týmu. A ano, podobně jako u jiných postav a příběhů i v jejich případě je hodně toho, co se děje, jen zdánlivé. Abnett a Lanning představují postavy v dobré mozaice, kdy se hodně skáče v čase, ale i v příběhu, který souvisí s událostmi klasického Marvel Universe - konkrétně Tajná invaze.

Komiks "Odkaz Strážců galaxie", který tvoří hlavní část knihy "Nejmocnější hrdinové Marvelu 14: Strážci galaxie" je moderní, akční příběh, který se snaží být zábavný - a docela mu to vychází - a hlavně se nechce zastavit, pořád se zde musí něco dít, a to i na vnitřní rovině, tedy v rovině fungování týmu, které rozhodně není bezproblémové. A jsou zde dobré příběhové prvky, hlavně ten okolo Mantis se povedl. Pokud po knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 14: Strážci galaxie" sáhnete, myslím, že nebudete litovat, a i když není komiks tak odvazový, jako jeho filmová provedení, pořád je to dobrá jízda, u které vám bude líto, že skončí. Ale třeba se dalších dílů ještě dočkáme někde jinde. Minimálně u Crew vyjdou další komiksy se Strážci galaxie, tak je na co se těšit.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 12: X-Men"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 13: Black Widow"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 28: Iron Fist"

Žádné komentáře:

Okomentovat