2023-06-15

#2149: The New 52 - Batman

New 52, velkolepý restart z roku 2011, který moderní svět DC Comicsu změnil k nepoznání. 52 pravidelných sérií, které hrdiny jako Batman, Superman, Wonder Woman, Batgirl, Green Lantern a mnoho dalších změnilo k nepoznání. V několikadílném seriálu, který dříve Martin publikoval na Horor-webu, se podíváme na zoubek jednotlivým titulům, které tehdy vycházely. Jako první se Martin podíval na zoubek Batmanovi a jeho Batfamily. Snad se vám první díl jeho několikadílné série bude líbit. Přeji příjemnou četbu!

- Dan

Komiksová nakladatelství ve Spojených státech připravují na každý rok speciální akce – tzv. eventy – které mají čtenářům představit nějakou speciální událost, ale hlavně mají také zvýšit tržby. Když mluvím o amerických nakladatelstvích, tak ani zde se nejedná o obecný jev, ale jev, který se týká především dvou nakladatelství – Marvelu a DC Comics. Na rok 2011 si lidé v DC Comics připravili skutečně unikátní event. Jmenoval se „Flashpoint“ a v podstatě nám vyprávěl příběh alternativního universa tohoto vydavatelství. Ale jednalo se jen o jeden kámen, který měl rozčeřit vodu před příchodem skutečně gigantické události. Nakladatelství DC Comics se rozhodlo, že všechny pokračující série, které má, restartuje a začne se všemi pěkně od prvního dílu. K tomu přidá i nějaké série nové. Ano, skončit mělo i počítání takových klasik jako „Action Comics“ nebo „Detective Comics“, které už se na trhu hřály dlouhých 70 let a ještě pár let k tomu. Ani jim se však restart nevyhnul a nejdéle vydávané série amerického komiksu začaly zase pěkně od jedničky. Skoro se chce říct, že je to škoda, protože už se notně blížily tisícovce.

K restartu skutečně došlo a první komiks, který započal vydávání „The New 52“ byl „Justice League #1“ podle scénáře Geoffa Johnse (u nás zatím jen Green Lantern: Tajemství původu), ale hlavně s kresbou Jima Leeho, jednoho z nejoblíbenějších amerických mainstreamových kreslířů (i u nás vyšly „Batman: Ticho“ nebo „Superman: Pro zítřek“). Tah nakladatelství vyšel, prodeje se vyšplhaly do neskutečných výšin a DC Comics tak už začínají vydávat pátá čísla svých úspěšných 52 nových sérií.

Osobně nejvíce citů chovám k Batmanovi, a tak bych začal právě sériemi z Gothamu. S těmi člověk asi špatně nešlápne. Hlavně pokud se jedná o komiks „Batman“, která má na starost Scott Snyder, jeden z nejúspěšnějších temnějších scénáristů poslední doby (má na svědomí např. komiks „American Vampire“ nebo skvěle rozjetý „Severed“). Vlajkovou lodí by však měl být „Detective Comics“, který zatím trochu pokulhává. Přece jen je především mainstreamový, takže je trochu méně logický, více na efekt, ať už kresebný anebo scénáristický.

Jaké komiksy, které se v rámci „The New 52“ věnují Batmanovu světu a Gothamu, stojí ještě za to? No, zase toho tolik není, i když těch komiksů je poměrně dost – celkem jedenáct. Tak si řekněme o těch, jež mají potenciál. Jedním z nich je „Batwoman“, skutečně skvěle napsaný komiks, s úžasnou kresbou a nádherně hororovým příběhem, kde se promenádují duchové, ať už skuteční nebo vnitřní. Co na tom, že je titulní hrdinka lesba? Stejně jí budete fandit, aby na rande uspěla. I další ženská hrdinka – „Batgirl“ – stojí za to, i když první dva díly naznačily příběh, který se tak úplně nenaplnil. Naopak taková Catwoman se od prvního dílu, který byl čistě soft pornem s Batmanem, vyvíjí v něco trochu víc a příběh začíná být zajímavý. Kočka nepřináší štěstí lidem kolem sebe.

Čemu se určitě vyhnout? I Afrika potřebuje svého Batmana, který si říká „Batwing“. Má výzbroj přímo od toho hlavního z Gothamu, řeší podobné problémy, jen je to všechno v Africe. To je tak nějak všechno, co je na tom zajímavého. Jen snaha DC nebýt rasistickým nakladatelstvím, což je fajn, ale „Batwinga“ nespasí ani vyšší brutalita. Stejně tak je tomu s komiksem „Red Hood and the Outlaws“, který je neskutečně nezajímavý. Red Hood neboli Jason Todd neboli druhý Robin si vytvořil tříčlenný superhrdinský tým, který by radši měl co nejrychleji odejít ze scény. Starfire má možná určité přednosti, ale to je všechno, co vás na komiksu zaujme. Určitým zklamáním je i „Batman: The Dark Knight“, který rozhodně není tak temný, je divný, opět sexistický a nezajímavý. Namakaný Joker jako z plakátu v posilovně? Vážně? Ale dáme mu ještě šanci.

Někde mezi se pak drží komiksy „Batman and Robin“, „Birds of Prey“ a „Nightwing“. „Batman and Robin“ vypráví o vztahu Batmana a jeho současného Robina, kterým je jeho syn Damian Wayne. Aby to bylo zajímavější, tak série „Nightwing“ je o původním Robinovi Dickovi Graysonovi, ale v „The New 52“ se vyskytuje i v pořadí třetí Robin, kterým je Tim Drake – dnes si říká Red Robin a objevuje se v sérii „Teen Titans“, ale o té jindy. Jak vidíte, svět DC Comics je poměrně komplikovaný, a to ani nebudu mluvit o tom, kdo je ve skutečnosti čtvrtý Robin.

"Birds of Prey“ je komiksem, který se přímo nevěnuje ani Batmanovi a ani žádnému z Robinů, ale vystupují v něm postavy z Gothamu, jako například Poison Ivy, která je známa i z filmu „Batman a Robin“, kde si jí zahrála Uma Thurman. Hrdinky „Birds of Prey“ vás mohou bavit, je to taková méně drsná verze dívek ze Starého města v Sin City.

Abych to tak nějak shrnul, komiksy, které se věnují Batmanově universu, nejsou špatné, ale je zde jen dvojice těch, které skutečně vyčnívají. Scott Snyder dělá skvělou práci se sérií „Batman“ a scénárista a kreslíř J. H. Williams III se spoluscénáristou W. Hadenem Blackmanem výtečně vedou „Batwoman“ její strastiplnou cestou.

Žádné komentáře:

Okomentovat