2017-07-28

#1490: Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man - 40 %

Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man (Iron Man)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla "Tales of Suspense 39", "Iron Man 1/2" a jako čísla 26 až 30 série "Iron Man" (vol. 3) v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Stan Lee, Larry Lieber a Joe Quesada
Kresba: Don Heck, Sean Chen a Alitha Martinez

Postupně bych se chtěl dostat na všechny starší díly série "Nejmocnější hrdinové Marvelu", a tak jsem se dopracoval už na pátý díl, kde se nám představil hrdina, který je v současné době celkem populární, a to hlavně díky své filmové podobě. Rozhodně patří k těm starším hrdinům, což nám ukazuje i příběh z "Tales of Suspense 39", kde se Iron Man objevil poprvé, a to již v roce 1963. Z hlediska sci-fi je to příběh hodně špatný a prostě tak nějak splácaný z technologií, které moc nedávají smysl, ale to není problém jen tohoto příběhu. Jako zrození postavy to ale vůbec zlé není, a to natolik, že se to jen v trochu modernizované verzi dostalo i do prvního filmu s Iron Manem.

Mimochodem samotný zrod komiksové postavy Iron Mana je docela zajímavý. Samozřejmě, že v té době se o většinu scénářů staral Stan Lee, který si nenechal na svůj universe, který zde budoval, moc sáhnout. A všechno muselo být ve stylu kresby Jacka Kirbyho. Tedy kromě komiksů, na kterých dělal Steve Ditko. Stan Lee měl ale moc práce, aby dopisoval bubliny i do příběhu s Iron Manem, a tak pověřil scénářem svého bratra Larryho Liebera, který pro Marvel také pracoval. Stan Lee se tedy postaral o námět, Larry pak o scénář. Jack Kirby také na komiksu spolupracoval, ale jen návrhem postavy, který patří k těm nejslabším, jaké kdy udělal. Vystihl železnou podstatu hrdiny, ale nakonec to byl právě Steve Ditko, který mu dal onu modernější, zlatou podobu, kterou známe více. Ten se ale k postavě dostal později. Komiks "Tales of Suspense 39" nakreslil Don Heck.

Hlavním příběhem v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man" je "Pod maskou Iron Mana", což už je trochu modernější komiks z přelomu tisíciletí, který napsal Joe Quesada a nakreslili Sean Chen a Alitha Martinez. A s tímhle příběhem mám pořádný problém. Na jednu stranu se tváří, jak je vážný, jak je důležitý z hlediska postavy, ale na druhou stranu jsou zde zbytečná odlehčení a směšné upoutávky na pokračování. To mi hodně vadilo. Co mi ale vadilo ještě víc, to je sešit "Iron Man 27", který je celý zbytečný. Vlastně takové klasické "aha, ono se to vlastně nestalo". Nesnáším, když je hra se čtenáři takhle pitomá. Ano, jsou zde dobré momenty, ale jsou naprosto zbytečné a příběhu nepomohou.

Navíc je zde finále, které je neskutečně odfláknuté, ospravedlnit se dá jedině tím, že je zde příprava pro následující dění, které se ale dozvíme jen z rychlíku v textové části v závěru knihy. Tam jsem se mimo jiné přesvědčil i o tom, že vývoj marvelovských postav je místy skutečně hloupý a ubohý a že jsem docela rád, že se k nám dostávají jenom výběry, protože ty horší příběhy jsou opravdu příšernost sama. Spousta cestování v čase, úmrtí, ke kterým nedošlo, případně jsou vyřešena příšerným konstruktem. Ne, ani komiks "Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man" se moc nevyvedl, a i když je třeba kresebně zajímavý, i když jsou zde prvky ve vyprávění, které se mi líbily, celkově to je jen ukázka toho, že i ty velké marvelovské postavy mají špatné příběhy, které nefungují. A ani po takové době, co Marvel komiksy vydával, tu není romance, která by stála za to. Ona by tahle byla zajímavá, ale je prostě jen výplňová.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"

Žádné komentáře:

Okomentovat