2017-08-02

#1493: Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders - 50 %

Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders (Defenders)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 třetí řady "Defenders" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Keith Giffen a J. M. DeMatteis
Kresba: Kevin Maguire

Na knihu "Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders" jsem se docela těšil, v první řadě proto, že postavy na obálce vypadají tak, že si myslíte, že by tenhle komiks mohl být docela sranda. Po několika panelech vám dojde, že je skutečně zamýšlen jako humorný komiks, bohužel to nutně není prvek, který vydrží celou dobu. Je ale fajn se s Defenders seznámit také trochu jinak, než jak tomu bylo v komiksech "Ultimátní komiksový komplet 107: Defenders - Příchod Defenders!" nebo "Ultimátní komiksový komplet 110: Válka Avengers proti Defenders", které nemusejí být myšleny nutně vážně, ale přece jen tolik humoru, kolik je ho v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders", tam není.

Tvůrci komiksu se podepsali i pod knihou "Dříve známí jako Liga Spravedlnosti", jež vyšla česky a bohužel to byl komerční propadák. Nakladatelství Crew samo uvedlo, že je to jeden z nejhůře prodávaných komiksů. Nebo dokonce ten vůbec nejhorší? Giffen a DeMatteis mají specifický smysl pro humor. Tkví v tom, že se za každou cenu snaží mít něco vtipného v podstatě v každém panelu. To znamená, že postavy pořád mluví. Bohužel nemají zase tolik co říct, ale neustále se pošťuchují, nadávají si, urážejí se, dělají si ze sebe srandu. Postupem času je toho tolik, že vás to klidně může přestat bavit. Anebo se celou dobu budete smát. Já patřím do první skupiny a mnoho jsem se u tohoto komiksu nenasmál.

Děj komiksu se točím kolem toho, že došlo ke spojení, jež by nikdy nemělo vzniknout. Dormammu se spojil se svou sestrou Umar, aby ovládnul nikoli celý svět, ale rovnou celý vesmír. Tohle jsou docela velké ambice. Mohlo by to ale vyjít, protože dvojice je natolik silná, aby něco podobného spáchala. Jelikož jsou ale rodinou, panují mezi nimi klasicky napjaté vztahy a jako správní sourozenci se nesnáší. Pro jednou se ale budou snažit a pokusí se vytvořit pár, který dovede megalomanské ambice k úspěchu. A není zde samozřejmě nikdo jiný, kdo by je zastavil, než Doctor Strange, Namor a Hulk. Silver Surfer se také objeví a jeho linie, ač vyloženě vedlejší, je možná to nejzábavnější. Jelikož se trojice Strange, Namor a Hulk moc nemusí, je i jejich kooperace náročná. Většina hlášek se točí kolem problematického souznění. Chvíli je to sranda. Pak už ani ne.

Komiks "Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders" má svoje dobré momenty. Třeba nové verze superhrdinů jsou skvělé. Hlavně proto, že Maguirova kresba tomuhle odlehčenému stylu svědčí. Já jsem rád, když se superhrdinský komiks nebere tak vážně, a tady si z něj tvůrci skutečně utahují. Ale po několik desítkách stránek mi to přišlo jednoduše ubíjející. Navíc děj není nijak skvělý a celkem brzy se dá odhalit, jak to asi skončí. Ono moc jiných cest ani není. Sem tam na vás vyskočí dobrý nápad, sem tam dobrý vtip, ale sem tam vás bude kniha nudit a budete doufat, že na další stránce bude méně snahy o humor. I tvůrci si ze sebe dovedli udělat legraci, což oceňuji, ale stejně se to výš jak na průměr nedostává.

Na Comics Blogu najdete:

1 komentář:

  1. Anonymní2/8/17 12:19

    Kokos tie obálky mi pripadajú strašne lacné, béčkarské a nízkorozpočtové. Ak by ma mali navnadiť na kúpu oni a nie príbehy, tak ma určite nenavnadia. /ivan kučera/

    OdpovědětVymazat