2016-04-14

#1144: All You Need Is Kill: Stačí jen zabíjet - 80 %

All You Need Is Kill: Stačí jen zabíjet (オールユーニードイズキル)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako dva svazky v sérii "All You Need Is Kill" (japonsky オールユーニードイズキル) v roce 2014. České vydání má 428 stran a prodává se v plné ceně za 549 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Rjósuke Takeuči podle předlohy Hirošiho Sakurazaky
Kresba: Takeši Obata

Psal se rok 2004 a Hiroši Sakurazaka napsal knihu, která se jmenuje "All You Need Is Kill". Jedná se o vojenské sci-fi, které se zaměřuje... No, to si ještě povíme. Psal se rok 2014 a do kin šel snímek, který se jmenuje "Edge of Tomorrow", v češtině byl uváděn jako "Na hraně zítřka" a hlavní roli si zahrál Tom Cruise, kterému skvěle sekundovala Emily Blunt. Navíc měli k dispozici naprosto skvělou vizuální stránku. Asi je vám jasné, když už to tak píšu, že se film inspiroval právě v románu "All You Need Is Kill", který byl mimochodem ilustrován Jošitošim ABem. Jenže film není to jediné, co šlo roku 2014 do distribuce. Stejného roku se ven dostal také dvoudílný komiks nazvaný "All You Need Is Kill". A právě tenhle komiks držíte v rukou, pokud jste si ho v češtině koupili. Zde vyšel jako "All You Need Is Kill: Stačí jen zabíjet".

Komiks je tedy adaptací románu. Adaptací, které se ujal Rjósuke Takeuči, jež je na českém trhu nováčkem a žádná manga od něj u nás ještě nevyšla. Nejedná se prozatím o příliš plodného autora a dá se předpokládat, že "All You Need Is Kill: Stačí jen zabíjet" na dlouhou dobu zůstane tím jediný, co od něj česky vyšlo. Kreslíř Takeši Obata je ale trochu jiný formát, protože toho velmi dobře známe jako ilustrátora komiksu "Death Note: Zápisník smrti". Docela jsem se těšil na další mangu ilustrovanou právě tímto autorem, protože "Death Note: Zápisník smrti" byla moje první manga a já mám japonský komiks a jeho styl kresby právě nejvíce spojený s Obatou. A kreslíř rozhodně nezklamal.

Příběh knihy se točí kolem mladíka, jenž je jedním z vojáků, mladých rekrutů, kteří se mají postavit obrovské hrozbě, útočící na zemi. Tou hrozbou jsou Mimikové, stvoření v podobě velké, ozubené koule, která jsou velmi těžko k zabití, hlavně pokud na ně použijete klasické střelné zbraně. Ale překvapivě zbraně na blízko na ně mají docela zničující účinek. Tohle si ale musí Keidži Kirija zjistit sám. Naštěstí na to bude mít dost pokusů, protože se ocitl v časové smyčce. Jeho první bitva skončila nezdarem, protože zemřel. Ale měl štěstí. Probudil se o 30 hodin dříve a všechno si může vyzkoušet znovu. A znovu. A znovu.

Časová smyčka je téma, které je ve sci-fi - a nejen ve sci-fi - docela profláklé a je hodně těžké na něj napsat příběh, který bude dobrý a který fanoušky ještě dovede zaujmout. Ale autorům se tohle podařilo, a to i v komiksovém provedení. Je to dáno tím, že je děj dostatečně strhující, že akční scény jsou nádherně propracované a prokreslené, i když někdy budete mít trochu problém s tím zjistit, co se vlastně děje. Nikdy to není ale na úkor příběhu a jeho dostatečnému porozumění. Naopak na začátku knihy si myslím, že je to ku prospěchu, protože stejně jako hlavní hrdina tápe, měl by tápat i čtenář. A pak se to pomalu všechno začne vysvětlovat. Struktura děje je naštěstí taková, že vás neustále bude bavit číst dál a dál, i když už budete znát pravdu, i když si uvědomíte, že tohle v závěru nebude tak velké, jak jste si mysleli.

Nemyslím si, že kniha "All You Need Is Kill: Stačí jen zabíjet" je špatně napsaná, ale přece jen ten konec najednou mění celé vyznění příběhu a může trochu zklamat. Tam, kde očekáváte řežbu epických rozměrů, nakonec dostáváte jen řežbu relativně malého rozměru. Ale zato se závěr snaží být emotivnější, i když s nemyslím, že se mu to skutečně daří. Není zde dostatek prostoru pro to, aby ty emoce mohly být skutečně budovány. Přesto je kniha "All You Need Is Kill: Stačí jen zabíjet" skvělým čtením, přesně to, co chcete od mainstreamu. Je to skvělá akce, velmi dobrá zábava, no a nakonec i něco, o čem se dá přemýšlet. Skoro jsem nemohl knihu odložit, což také svědčí o jejích kvalitách. A vůbec nevadí, že to je "jen" adaptace románu. Tahle manga vás dovede strhnout.

Komiks "All You Need Is Kill: Stačí jen zabíjetzakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat