2017-04-26

#1423: Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon - 65 %

Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon (Falcon)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 117 až 119 série "Captain America" a čísla 1 až 4 minisérie "Falcon" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Stan Lee a Jim Owsley
Kresba: Gene Colan, Paul Smith a Mark Bright

Falcon není neznámou postavou, protože většina fanoušků ho bude dobře znát z filmů o Avengers, kde si postupně získal poměrně důležitou roli a určitě ještě neřekl svoje poslední slovo. Ale i v komiksu jsme se mohli s Falconem více seznámit, a to díky knize "Ultimátní komiksový komplet 112: Captain America a Falcon", která je mimochodem důležitá proto, že zde Sam Wilson alias Falcon získává svoje křídla, kterými je tak typický a která byla ve filmech s Avengers předělána skutečně v pořádnou hi-tech věcičku. V knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon" ale nejprve Falcona poznáváme v jeho úplně prvním příběhu, kde ještě svoje křídla neměl. A vlastně ani moc jiných schopností.

K tomu prvnímu setkání došlo v sešitu "Captain America 117", který je sám o sobě celkem špatný a za mě obsahuje prvky, které jednoduše v komiksu nebo celkově v příbězích nemám rád. Musely by být podány hodně dobře, aby mi příběh sednul. Red Skull má v rukou Kosmickou kostku, což je sám o sobě nástroj, který nikdy neměl vzniknout. Hlavně proto, že padouši nikdy nevědí, co s těmihle supermocnými věcmi dělat. A tak dělají blbosti. Jako třeba to, že si Red Skull prohodí tělo s Captainem Americou, aby se za něj mohl vydávat a rozhodně se místo toho nepokusit ovládnout svět. To čeká na to, až o tu moc přijde? Očividně ano... Jak říkám, tohle není dobré. Ale díky tomu se Captain v podobě Red Skulla dostává na ostrov, kde se může setkat s Falconem.

Setkání s Falconem má nějaké svoje otazníky - jako třeba proč byl mladík z Harlemu na tomhle odlehlém ostrově, ale pravdu se dozvíte, protože kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon" obsahuje historii postavy. I přes některé podivné prvky, které se o něm dovíte, se jedná o celkem zajímavého hrdinu. Zatím je to ale jen muž, který má propojení se svým sokolem Redwingem, kterého ještě nedovede plně ovládat. Sam Wilson je zde vlastně celkem obyčejný člověk, ale Cap, v němž Sam Capa poznat nemůže, ho vytrénuje a společně se pak postaví Psancům - nacistům, které na ostrov odklidil Red Skull a kteří svého bývalého vůdce nenávidí - a nakonec společně budou i dál postupovat a stane se z nich i tým, což vedlo i k přejmenování série na "Captain America and the Falcon".

Na tuto sérii se ve sbírce "Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon" nepodíváme, to můžete s knihou "Ultimátní komiksový komplet 112: Captain America a Falcon". Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon" ještě obsahuje minisérii "Falcon", kterou napsal Jim Owsley a kreslili Paul Smith a Mark Bright. Právě kresba Paula Smithe v prvním sešitě této minisérie mě velmi zaujala a jeho tenká linka mi přišla prostě nádherná. Škoda, že nekreslil i zbytek minisérie. Mark Bright přitom není špatný, ale nedovedl mě tak odrovnat jako Smith. Příběh sám o sobě pak nejvíce trpí tím, že v něm vystupují superpadouši, konkrétně hlavně Electro a Sentinel, kteří se tam moc nehodí, i když v rámci mytologie fungují. Příběh ale vyniká sociální rovinou a skutečností, že se nebál akcentovat rasové problémy v Americe a problémy s gangy a chudobou. Díky tomu u mě kniha o něco stoupla a zachránila dojmy z prvního příběhu s Falconem. Prostřednictvím příběhů navíc vidíme, jak se postava zajímavě vyvinula, což ještě dobře doplňuje závěrečný text.

Na Comics Blogu najdete:

Žádné komentáře:

Okomentovat