2013-11-05

#360: Ultimátní komiksový komplet 49: The Incredible Hulk - Hulkova planeta část 1 - 75 %

Ultimátní komiksový komplet 49: The Incredible Hulk - Hulkova planeta část 1 (The Incredible Hulk: Planet Hulk)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2013 jako dvacátou třetí knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "The Incredible Hulk - Hulkova planeta část 1" ponese č. 49. Původně vyšlo jako čísla 92 až 99 druhé řady série "The Inredible Hulk" nakladatelství Marvel. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v říjnu 2012. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Greg Pak
Kresba: Carlo Pagulayan a Aaron Lopresti

Právě jsem dočetl oba dva díly "Star Wars: Před dávnými časy...", které u nás vyšly a další komiks, na který jsem se dostal byl... No, vlastně velmi podobný. Komiks "The Incredible Hulk - Hulkova planeta část 1" nás naprosto odtahuje od nějakých superhrdinských bitek a legrácek, nejsou zde žádné klasické postavy, snad kromě úplného začátku a samozřejmě mimo Hulka samotného, a jsme vhozeni, spolu se zeleným obrem, na planetu, která velmi připomíná starověký Řím, jen s tím rozdílem, že se v něm vyřádil milovník mangy a člověk, co má rád velké, epické příběhy a legendy. Svět, na němž se Hulk objevil, byl vytvořen přímo pro tento komiks, a tak nemusíte mít obavy, že něčemu neporozumíte. Přece jen zde však jsou události, s nimiž se seznámit musíte.
Nemusíte se bát, že vás tvůrci "Ultimátního komiksového kompletu" o něco ochudí, protože v úvodu se seznámíte s tím, kam že to Hulk směřuje. Ne, že by to bylo fakticky třeba, protože tentokrát řekne komiks dost sám. Tajné uskupení superhrdinů, které se nazývá Illuminati (tvoří ho Iron Man, Doctor Strange, Reed Richards, profesor Xavier, Namor a Black Bolt), se rozhodlo, že je na čase něco udělat s Hulkem, protože tenhle týpek je pro celý svět moc velkou hrozbou. Asi nejlépe to bylo patrné v sérii "Ultimates". Tohle přirovnání nemyslím z hlediska návaznosti, ale z hlediska toho, že Hulk se zde ukázal jako skutečná hrozba, kterou je. Je to až příliš rozpolcená osobnost, než aby bylo možné ji nazývat hrdinou. A v tom je její krása. Superhrdinové se Hulka zbavili tak, že ho poslali na jinou planetu.
Tohle řešení je mimochodem velmi zvláštní řešení. Měla být vybrána planeta, kde nežila žádná vyspělá rasa, jen nějaká vegetace a zvěř. Největší superhrdinové se rozhodli, že dají Hulkovi klid tím, že mu dají možnost zničit jinou planetu. Na tak velké mozky docela pokrytecké, nezdá se vám? Nebudeme problém řešit, jenom se ho zbavíme, aby se staral někdo jiný. Opět se nabízí myšlenka, kterou tak skvěle rozvinul Moore. Kdo bude strážit ty, kteří stráží nás? Jestli tohle mohou superhrdinové udělat s jedním ze svých, jak by mohli zacházet s dalšími hrozbami? Já vím, že tohle není hlavní linie tohoto komiksu, jedná se jen o rychlý úvod, ale asi stojí trochu za zamyšlení. Mírně bagatelizován je tím, že se Hulk dostane na jinou planetu, než bylo původně plánováno.
File:9.12.12GregPakByLuigiNovi3.jpg
Greg Pak
Jedná se o planetu Sakaar, na kterou se Hulk dostane červí dírou ve vesmíru. Že by nějaká chyba v Matrixu? Tahle červí díra ho měla zabít, ale to by nebyl Hulk. Přežije, ale je slabý. Tahle jeho dočasná slabost jej dostane do pěkných problémů. Hned si nadělá nepřítele v místním císaři, který na sebe hodí parádní exoskelet a my, jako kdybychom sledovali epizodu nějakého anime, respektive četli jeden díl mangy. Historické prostředí, pouštní svět, do toho technologie, které nemáme ani v téhle době, mimozemšťané, hmyzáci, tohle je prostě tak neskutečný guláš, jako kdyby to vymysleli skutečně Japonci. Zdání klame a po zajímavém úvodu dostáváme celkem ryzí sci-fi, které je oblečené do fantasy historického hávu. A celkem to funguje.
Ilustrace k souboji se Silver Surferem
Když budete komiks číst, budete mít pocit, že čtete něco mezi "Johnem Carterem" a "Spartakem". Hulk se totiž stává gladiátorem a nakonec i vůdcem povstalců na planetě, který se chce postavit Rudému králi, nepříteli ze všech největších. Postupně se na Hulkovu stranu nabalují další a další povstalci, ač on sám nechce být vůdcem, nechce se pustit do destrukce, protože by se nemusel zastavit. On je ale rozeným velitelem, má to v sobě. Alespoň podle téhle verze. A jsem si jistý, že kdyby přišlo na věc, tak ze všech úst uslyšíme: "Já jsem Hulk." (To je zase narážka na "Spartaka". Pokud neznáte, podívejte se.)
Greg Pak vytvořil poměrně zajímavý žánrový mišmaš, na němž je nejkrásnější skutečnost, že to funguje, a to hlavně díky tomu, že tu nemáme nic jiného ze světa Marvelu. Je to naprosto nové, je to něco, co by klidně mohlo fungovat samostatně, bez znalosti série (více méně). A to je dobře. Dostáváte příběh, k němuž nepotřebujete žádné velké znalosti, příběh, který je komplexní, vytváří se zde svět, který má svoje vlastní pravidla a ta pravidla fungují. Rasy, jež zde jsou, mají myšlenku, samozřejmě, že jsme je viděli jinde (hmyzáci mi vždycky připomenou "StarCraft", jiným zase "Vesmírnou pěchotu"), ale ono to funguje, protože je to dobře vystavěné, a to i přesto, že se vlastně jedná o celkem klasickou fantasy linii cesty hrdinů za určitým cílem. Co se mi trochu nelíbí, tak to je fakt, že z Hulka se skutečně stává hrdina, ale v některých scénách je to pořád ten badass, který natrhne zadek každému. Jenže sem tam to je až moc správňácké.
Kresba je něco, co v tomhle případě rozhodně hraje ve prospěch komiksu a široké záběry z arény nebo bitvy jsou naprosto skvělé. Dýchá z nich ta správná zaprášená atmosféra. Jako kdybyste se skutečně ocitli v Římě - anebo alespoň na Tatooine. Kreslíři si skvěle pohrávají s akčními scénami a je vidět, že jim sedí a že je baví víc než scény klidnější. Greg Pak jim ale dává prostor a vymýšlí pro ně stále nové a nové zápletky, scény, postavy, prostředí, takže se opravdu nebudete nudit. Kdybych si měl vybrat výpravný komiks, tak proč ne zrovna tenhle? To, že je místy silně schématický a Hulk se stává zvláštní postavou, to je věc druhá. Uvidíme, kam nás přivede druhý díl, který se ven dostane 5. února 2014.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"

12 komentářů:

  1. Snůška mi připomínala Zerga, ale když už jsi nahodil tu Hvězdnou pěchotu, taky na tom něco bude. Hulk se mi docela líbil, sci-fárny jsou fajn, jenom ta hromada různých ras mi v tom dělala trochu guláš. Jsem zvědavá na druhý díl.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem v tom měl docela bordel. Co jsou stíny zač jsem pochopil až z toho bonusového textu v závěru.

    OdpovědětVymazat
  3. V podstate prvý UKK ktorý s mi dostal do ruky. Hodnotim ho velmi kladne. Je jendoducho skvely. Zral som ho jednym dychom. Hulk je nastvany a len vsetko rozbija a vsetkych zabija. Na strane druhej je v nom vidno aj dobro. Odychovka po tazkom dni v praci ako vysita. S recenzentom plne suhlasim... le by som mu dal kus viac percent ale tak celkovy dojem bude po vydani aj druhej casti iny...

    U mna ma obrovske minus len stale omielana politika vydavatela UKK. To mam cakat do 2/2014 na pokracovanie? To medzitym precitam tolko knih ze aj zabudnem o com bola jendotka,ale tak vsak mi stoji v policke tak mozem precitat zas :-D.

    OdpovědětVymazat
  4. Přesně tak. Člověk musí až moc dlouho čekat na další díly. Asi je to záměr, aby si člověk koupil i ty další. Tak u mě ten záměr uspěje, já si je stejně koupím všechny :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tak... je to zamer, ale keby aspon boli tie rozostupy menis enapriklad 1-2 cisla nie pomaly polroka... kazdopadne moj zamer je rovnaky ako tvoj... urobit si komplet zbierku UKK. Skoda ze sa u nas neda predplatit jak v UK, tam okrem pravidelneho dostavania komiksu dostane clove zalozku , atd atd....

      Vymazat
    2. Tomu se také docela divím, že to u nás nevzali trochu rozmáchleji a nepřidali k tomu i ty dárky, které jsou tu celkem oblíbené a vlastně asi zažité.

      Vymazat
    3. Ukk ma byt pre masy na druhu stranu pre urcity okruh ludi, na dalsiu stranu chcu urobit komiksou osvetu v ceskoslovensku (co sa tyka marvelu) a na tretiu stranu cita clovek ze sa jedna o vlastne zberatelsku a limitovanu ediciu? Tak co chcu? predavat masovo? Limitovane? Grrr....

      Na jednej strane sa boja ci sa bude predavat a na strane druhej predplatne nezavedu???? VSak by mali aspon isty odber a hned by vedeli ktolko si ludi naisto bude kupovat knihy...

      Samozrejme som rad ze to vydava, politika je nepochopitelna ale ja aj tak kedze nie som v CR tak objednavam nara aj 8 titulov cez comics point tak mi to je jedno. Som rad ze to vychadza, marvel mam rad, mam doma dokonca par spider-manov a Transformerov ktore u nas vychadzali v 90 rokoch...

      Trochu skoda ze nevyslo viac omnibusov od MArvelu aj u nas... je tu Daredevil, Captain amerika, Avangers do boja, Tajna Valka a tym to hasne... Vsteky mam doma... ale co takto Amazing Spider-Man. Ten v zahranici vysiel od 1 cisla (Amazing Spider-man vol.1) uplne povodneho komplet az po 65 a potom dalsia knizku... Mat doma v cestine nieco taketo: http://i1143.photobucket.com/albums/n627/LordJulius76/Collection1.jpg tak som v siedmom nebi...
      prosim prosim prosim nech to vydaju aj u nas taketo veci a nech sa aj my v byvalom ceskoslovensku dostaneme k tymto komiskom...

      Vymazat
    4. Já si sice myslím, že se nikdo nechytnu pokračování těch komiksů, co UKK jen otevřelo, ale na druhou stranu je docela možné, že až UKK 60. dílem skončí, otevřou se možnosti pro ostatní vydavatele v tom smyslu, že čtenáři budou namlsaní na Marvel a budou ho chtít víc. Pořád se ale strašně bojím toho, že se vydá jen pár kousků. A co si budeme povídat, první díly Amazing Spider-Mana a dalších prostě nejsou pro každého, ale hlavně pro sběratele. Mladí to až tak neocení, alespoň ve větší míře ne.

      Vymazat
    5. To ani... to bol uvedeny ako priklad... ale uznaj sam nemal chcel by si naprikrla komplet Omnibus The Uncanny X-Men: Volume 2.? 912 stran? komplet vydanie?
      Nechcel yb si si casom urobit takuto zbierku:

      http://i1143.photobucket.com/albums/n627/LordJulius76/Collection1.jpg

      ja urcite... ale hovorim zatial tu mame aspon UKK a par omnibusov od bbartu (Daredevil, Captain Amerika), co je ale blbe ze zrovna Daredevil je anozaj dospely a hlavne perfektny komiks ale zle sa predava...

      Vymazat
    6. Tak o tom žádná, takovou sbírku bych určitě chtěl :-) a budu strašně rád, když si jí budu moct vytvořit. Zatím budu muset být ale skromný a spokojit se s tím, co tu zatím máme. Ono je fakt, že je tady toho pořád málo, stejně je toho vlastně docela dost. Když se podívám, že jen BB/art a Crew za tenhle rok vydaly mnohem více jak 100 komiksů, je to úžasný úspěch!

      Vymazat
    7. To ano.. a na taku zberku co je na tej fotke asi treba zalozit stavebni sporeni :-D :-D aby sme mohli kupovat ked vyjde...

      Vymazat
    8. To si taky často říkám, kolik by to asi muselo stát. I když ono je fakt, že já mám doma taky celkem dost komiksů a radši ani nechci vědět, kolik by to dohromady dalo :-)

      Vymazat