2014-01-15

#456: Ultimátní komiksový komplet 40: Astonishing X-Men - Boj - 60 %

Ultimátní komiksový komplet 40: Astonishing X-Men - Boj (Astonishing X-Men: Dangerous)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2014 jako dvacátou osmou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "Astonishing X-Men: Boj" ponese č. 40. Původně vyšlo jako čísla 7 až 12 série "Astonishing X-Men" nakladatelství Marvel. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v lednu 2013. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Joss Whedon
Kresba: John Cassaday

V loňském roce jsme si mohli přečíst knihu "Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní" a letos jsme se hned jako prvního komiksu v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" dočkali pokračování této knihy s názvem "Boj". Jedná se o přímé pokračování, které navazuje co do příběhu i co do sešitů a jejich číslování. První kniha obsahovala sešity 1 až 6 a druhá obsahuje sešity 7 až 12 série "Astonishing X-Men", kdy v jejich tvorbě pokračovali Joss Whedon jako scénárista a John Cassaday jako autor kresby. Nutno říct, že tahle spolupráce celkem funguje, ale na druhou stranu je třeba dodat, že se nejedná o spolupráci výrazně skvělou, která by vás naprosto odrovnala. Je to prostě to, co od Whedona čekáte. Nějaký příběh, kde jsou postavy, co se s nimi dá sblížit, a hlavně takové, které sem tam něco zahlásí. A ony hlásí, to ne, že ne.

X-Meni jsou zase spolu, dokonce se přidal i Colossus, který byl podle všeho mrtvý. Jak jsme ale zvyklí, v mainstreamu jen tak někdo neumírá. Whedonovi se tak opět podařilo rozehrát celkem zajímavou šachovou partii, kde je nejdůležitější to, jaké jsou postavy a jaké jsou vztahy mezi nimi. To, co se děje kolem, to je tak nějak trochu jedno. Whedon měl vždycky vymazlené postavy, což se opět potvrdilo. Například Emma Frost je skvěle dvojsečná a je vidět, že bude mít pro příběh ještě zásadní smysl, což se ale nedovíme. Wolverine zůstává v pozadí, aby byl tím, kdo hláškuje, Scott Summers je zase tím chudákem, co si z něj utahují. Vytváří se celkem zajímavé prostředí, které je narušeno novými událostmi.

K čemu, že dojde? I když v úvodu ředitel společnosti Panini vyzdvihuje roli Whedona v tom smyslu, že dokáže kombinovat komiks s X-Meny v tom směru, že se jedná o komiks akční, i takový, který se zaměřuje na výuku, rozhodně to tolik neplatí pro tuto knihu. Mutanti jako učitelé tady zase tolik prostoru nemají, protože ten je omezen tím, že se sama škola dostává do problémů. Docela by mě zajímalo, kolikrát jsou všechny možné budovy v komiksech ničeny, aby mohly být znovu vystavěny. Na tomto příběhu je vidět hlavně to, že Whedon má nápady a že sem tam přijde s něčím, co docela mění stávající svět, a to způsobem, který je celkem logický, respektive vychází z toho, co zde dlouhou dobu existoval, stačilo se na to však jen podívat jinak. Přesně tímhle způsobem se na scéně objevuje nová postava.

Kniha "Astonishing X-Men: Boj" s sebou jinak přináší další klasický příběh, který je rozprostřen do velkého množství sešitů, a tak i když už jsme u 12. sešitu, kterým tato kniha končí, série zůstává naprosto otevřena a může se stát cokoli. Na pokračování se budeme muset obrátit jinam. Tohle je totiž jediný komiks, který bude o "Astonishing X-Men" v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" vydán. Co si budeme povídat, ona vyjde už jen jedna kniha s X-Meny, a to je pokračování Morrisonova runu "New X-Men".
Joss Whedon

Joss Whedon dal tímto scénářem lidem přesně to, co chtějí. Chtějí se pobavit, chtějí číst o svých postavách, chtějí nějaké zvraty a chtějí mít něco, na co se mohou těšit, nebo aspoň něco, proč si koupit další díl. V tomhle případě je to potřeba dovědět se, co bude dál. Jako klasický mainstream funguje komiks naprosto dostatečně a vzít se mu to nemůže. Trochu nadprůměrný komiks z něj pak dělá kresba Johna Cassadaye, kterého mám rád hlavně proto, že sem tam využije čistou linku, sem tam má černých ploch jak blázen, jindy zase dostatek šrafury. Hraje si s různými kresebnými styly a ono to vypadá dobře, výsledek stojí za to. Je to jen potvrzení toho, že tohle je skutečně výborný kreslíř, který mě oslovil hlavně svými dovednostmi v rámci série "Planetary". "Boj" se tak směle řadí ke komiksům, které s radostí přelouskáte, pobavíte se a pak si na ně dlouho nevzpomenete, protože není moc proč.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 13: The Mighty Thor - Hledání bohů"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 33: Ultimate Spider-Man - Moc a odpovědnost"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 49: The Incresible Hulk - Hulkova planeta část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"

9 komentářů:

  1. Ešte som to síce nemám, ale mám anglické knihy, tak sa vyjadrím. Nuž, podľa mňa sa tu oproti prvej knihe pritvrdilo a Whedon umne buduje situáciu pre ďalšie diely. Toto je asi fakt jeden z mála komiksov, ktorý sa inak hodnotí po prečítaní všetkých častí (v ČR istotne nadlho nemožné). Preklad názvu je otrasný a dal sa riešiť lepšie (Nebezpečná, Nebezpečí a pod.). Je tu kopa skvelých momentov a nápadov (nebezpečenstvo zo školy, pobyt na Genoshe a hlavne Charles so zaťatou pravačkou, o konci ani nevravím). Poznámka o oživenom Colossusovi sa v štvrtej a poslednej knihe série rozhodne vysvetlí lepšie, ako je to pre superhrdinský mainstream obvyklé a aj Cyclops tam má skvelé momenty. V neposlednom rade toto nie je posledná kniha s X-Menmi, Huse of M je pred nami...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za připomínku, budou tedy ještě dva komiksy s X-Meny minimálně, pokud se nějak nezmění tituly. Souhlasím s tím, že je prostě škoda, že tady nepoznáme celý příběh. Není to uzavřené, což je prostě omezující. Bohužel.

      Vymazat
    2. A o názvu se fakt asi nemá cenu bavit, ten překlad je opravdu podivný.

      Vymazat
  2. Mně se Boj docela líbil. Ale musím říct, že asi především kvůli kresbě, než kvůli příběhu (i když na Whedona nedám dopustit, to ne). Příběh fajn, jsem ráda, že jsme měli konečně komiks, co nějak končil (i když, jak jsi řekl, dějová linka otevřená zůstala), ale nejvíc se mi líbila kresba záporačky. Já ty slušivé borecké roboty prostě můžu :).
    A v tom spojování učitelů a mutantů, celou dobu jsem v příběhu hledala, kde to teda vlastně je. No, asi bych musela z celé série přečíst víc, abych to našla, protože tady šlo především... no o ten Boj :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám Whedona taky rád, ale přesně, jak říkáš. Nekreslit to Cassaday, tak je dost možné, že ten komiks celkem úspěšně zapadne.

      Vymazat
    2. Já se tedy taky přidám a musím bohužel nesouhlasit s kritikou dějové linky. V ději se podle mě skvěle prolíná satira na superhrdinsko-mediální tématiku (jakej druh nepřátel je pro koho parketa, jak svůj tým dostat do televize), hororové prvky (danger room), akce, i trocha toho pro X charakteristického moralizování- Nasranost na Xaviéra. Můj názor je takový, že právě s Bojem vrcholí Whedonův běh, to nejlepší z Nadaných zde bylo vygradováno a to co tam podle mě bylo na škodu, šlo do pozadí (otravnej emzák Ord). Ovšem názor může mít na kulturu každý svůj, jen mi to nedalo. :-)

      Vymazat
    3. Však to je dobře, že máme jiné názory. A já za názor děkuji :-)

      Vymazat
    4. KadetJaina17/1/14 13:26

      Je fakt, že tyhle narážky tam byly. Když X-Meny nikdo nepodpořil po spolupráci s F4, a potom všeobecný vztek na Xaviera. Za to jsem byla ráda, a v jiných komiksech podobné detaily chybí (protože na to autoři rádi zapomínají). Ale i tak si myslím, že hlavní linka byla slabší. Ale jak jsem řekla, nedám na Whedona dopustit, kdyby tam tyhle detaily nebyly, myslím, že by mě příběh pak nudil úplně.

      Vymazat
    5. Whedona mám taky rád, ale po Agentech SHIELDu jsem na něj nějak ztratil chuť...

      Vymazat