2018-05-02

#1688: Strážci galaxie/All-New X-Men: Soud s Jean Greyovou - 50 %


Strážci galaxie/All-New X-Men: Soud s Jean Greyovou (Guardians of the Galaxy / All-New X-Men: The Trial of Jean Grey)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Guardians of the Galaxy / All-New X-Men: The Trial of Jean Grey" v roce 2014. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 329 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Brian Michael Bendis
Kresba: Stuart Immonen, David Marquez, Sara Pichelli

Strážci galaxie a X-Meni dohromady? Z toho by mohlo i vzniknout něco dobrého. Nakonec se ale i ukázalo, že kniha "Strážci galaxie/All-New X-Men: Soud s Jean Greyovou" rozhodně není skvělým čtením, ale nakonec jen čtením průměrným, kde byla snaha spojit něco, co tak úplně nefunguje. Celý projekt mi přijde více jako marketingová snaha natáhnout na obě série a pomoct jak X-Menům, tak i Strážcům galaxie, kteří jsou v posledních letech populární. Vlastně je kniha "Strážci galaxie/All-New X-Men: Soud s Jean Greyovou" jen utvrzení v tom, že všichni patří do jednoho universa. A ono se moc není, čemu divit, že by tohle mohlo fungovat, protože ono může, je tady totiž Phoenix, a to je entita z vesmíru. Takže Strážci galaxie jsou na místě.

A co tedy příběh knihy "Strážci galaxie/All-New X-Men: Soud s Jean Greyovou"? Ten je celkem jasný už z toho názvu. Jedná se skutečně o soud s Jean Grey. Jean je hostitelkou entity Phoenix, ale zrovna tak trochu cestuje v čase, takže není jasné, kdy se s ní entita skutečně spojí. A jelikož cestuje časem, tak se Bendis rozhodl, že si s tím trochu pohraje. Vůdci rasy Shi'ar se moc nelíbí, že by v budoucnu mělo dojít k tomu, že se Phoenix projeví, a tak se rozhodl, že bude Jean Grey soudit, i když v hlavě ji už vlastně odsoudil. A celá kniha "Strážci galaxie/All-New X-Men: Soud s Jean Greyovou" je pak o tom, že je Jean unesena a Strážci galaxie a X-Meni spojí síly, aby ji zachránili. Překvapivě je to na jednu knihu docela málo.

Ukázalo se, že tady neměl Brian Michael Bendis v podstatě co říct. Tedy on má vždycky co říct, textu je v komiksu poměrně hodně, ale není to nic, co by bylo skutečně zajímavé. Několikrát jsem se přistihl u toho, že jsem si říkal, proč tu vlastně tyhle stránky jsou, že jsou docela zbytečné. Třeba ta s Tonym Starkem nebyla ani moc vtipná. Jen se natahoval počet stran, aby se dosáhlo na ten klasický rozsah. Brian Michael Bendis jako kdyby tady navíc postrádal i svůj smysl pro dobrou hlášku a je více ukecaný než vtipný. Jako kdyby tady nic pořádně nevyčnívalo, jako kdyby všechno bylo tak moc tuctové a malé. Sem tam docela dobrý nápad, třeba zapojení Angel je v jedné scéně skvělé, ale pak zase dlouho nic a jen čekání na to, jak to dopadne, i když je celou dobu jasné, jak to dopadne.

Kniha "Strážci galaxie/All-New X-Men: Soud s Jean Greyovou" v sobě má vlastně jen jednu věc, která skutečně stojí za zmínku, a to je Jean Grey a její schopnosti. Ty jsou zde pojaty zajímavě a nově. Mám pocit, že to je hlavní důvod, proč vlastně byla tahle týmovka napsána, ale přece jen to tím moc nedá omluvit. Scénář prostě mohl být lepší, mohl být zajímavější. Takhle je to jen divný mezigalaktický soudní proces, který je ještě divněji ukončen. A tohle je něco, co mi prostě nesedlo, něco, co mě nebavilo moc číst, a to i přesto, že jsem se s některými postavami rád setkal. Popravdě si myslím, že samotná Strážci galaxie by byli vtipnější. Jejich spojení s X-Meny nefungovalo a nenašlo tu správnou synergii. Nakonec je dobře, že se zase rozešli. Od tohohle spojení jsem čekal rozhodně víc.

Komiks "Strážci galaxie/All-New X-Men: Soud s Jean Greyovou" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Strážci galaxie 1: Kosmičtí Avengers"
"Strážci galaxie 2: Angela"

Žádné komentáře:

Okomentovat