2023-06-30

#2154: The New 52 - The Dark

A jsme u konce! Závěrečný díl Martinovy série o New 52 je tentokrát věnovaný temnému odvětví světa DC. Na konci článku nechybí ani kratičké zhodnocení celého restartu. 

- Dan 

Konečně se dostáváme k tomu, co je v DC Comics a jeho novém „The New 52“ tak zajímavé. Nakladatelství totiž vydává skupinu komiksů, které lze nazvat hororové nebo alespoň temné. Právě ony byly hlavní impuls, proč jsem vlastně sérii článků o „The New 52“ začal psát. Do „The Dark“ totiž patří jedny z nejlepších komiksů, které jsou v DC Comics dnes vydávány. Ani tahle skupina komiksů se nevyhnula slabším kouskům, ale překvapivě převažuje kvalita. Sérií, které patří do „The Dark“ je celkem sedm, jedna lepší než druhá. No je pravda, že jsou tu jen dvě skutečné špičky, ale i ostatní je alespoň průměrné počtení.

Začněme zase od toho horšího. „Demon Knights“ jsou naprosto mimo DC Universe, protože se vlastně jedná o fantasy komiks, který není zas tak temný, jak by asi chtěl být. Sem tam se snaží být docela vtipný. Pro fanoušky fantasy vcelku zajímavé, navíc pro fanoušky Etrigana rozhodně povinnost, jen se budou muset smířit s tím, že démon zapomněl rýmovat a když už, nějak mu to nejde od huby. Jestli chcete, podívejte se s „Demon Knights“ do temného středověku, kde magie a superhrdinství jdou ruku v ruce. Zklamáni asi nebudete, ale pro mě to není komiks, který bych vyhledával.

Co mám osobně rád, to je „Frankenstein: Agent of S.H.A.D.E.“. Tenhle komiks není nic jiného, než odpovědět na „Hellboye“, kterého vydává Dark Horse, ale je to odpověď méně kvalitní a místy až příliš stejná. Frank je Hellboy, najdeme tu i něco jako Aba, i když se to tváří jako příšera z Černé laguny. Frankenstein je něco jako vedoucí týmu příšer, které se musejí vypořádávat s různými nástrahami světa a jeho temnými stranami. Frankenstein se rovnou dostane na planetu, kde je zlem doslova obklopen. Velikášské, ale přesto docela zajímavé a sem tam i vtipné.

Komiksy, u kterých pořád váhám, jestli jsou průměr nebo nadprůměr, jsou „Justice League Dark“ a „Resurrection Man“. „Justice League Dark“ je sérií, v které se nám představuje John Constantine, ale postav je více a pouze na Constantina zaměřeno není. Komiks se dost zajímá o Deadmana, který má už své místo v sérii „DC Universe Presents“. Je to postava zajímavá, ale potenciál Johna Constantina je díky ní upozaděn. Podobně je tomu i v případě komiksu „Resurrection Man“. Není zde žádný známý hrdina, ale je zde člověk, který když zemře, tak se reinkarnuje s nějakou superschopností. Zatím je to jen takové hraní, ale komiks má obrovský potenciál. Jen si představte, že po vás jdou dvě ženy a užívají si vaše zabíjení. Jak se jim postavíte? Zvládnete svoje schopnosti, když nevíte, jakou právě získáte? A proč po vás vlastně pasou? Na tenhle komiks jsem zvědavý, jak se rozjede.

A teď následuje něco jako svatá trojice temného DC universa. Tím prvním je „I, Vampire“, což je komiks, u kterého si nejsem jistý, jak se vyvrbí. Zatím se ale zdá, že se jedná o skvělý postapokalyptický horor, kde upíři přejímají vládu, a přesto jako kdyby byl komiks brutální odpovědí na „Twilight“ a podobné upíří romance. Skvěle napsané, kdy v hlavní roli máte upíra, který je „dobrým upírem“, ale stejně nemůžete nikdy s jistotou vědět, jestli nezabije nevinného, protože když už zabíjí, tak je to sakra masakr.

Na závěr „Swamp Thing“ a „Animal Man“. Tohle je dvojice, která k sobě patří, už jen proto, že v následujících dílech by se měly komiksy spojit a hrdinové se setkat. „Swamp Thing“ není na úrovni dob, kdy jej psal Alan Moore, ale velmi se blíží kvalitě, ale také stylu příběhů. Jsou klasické, temné a hororové a to je jen dobře. Možná ještě víc mě nadchl „Animal Man“, který má i jedinečnou kresbu, kdy nemáte pocit, že čtete komiks, ale že jste se probudili do své noční můry. Příběh, kde se hnus spojuje s nevinností, malost jednoho člověka s velikostí vesmíru, který nedokážeme pochopit. Pokud sáhnete po jednom z posledních dvou jmenovaných, nebudete litovat.

Vzhledem k tomu, že už jsme si projeli všechny série – nebo alespoň jejich úvodní čtyři díly – z „The New 52“, je na čase udělat shrnutí. Které komiksy stojí za to? Pro mě osobně to jsou tyhle: „Swamp Thing“, „Animal Man“, „I, Vampire“, „Wonder Woman“, „Batman“, „Action Comics“, „Detective Comics“ (možná), „The Flash“ a rozhodně „Batwoman“. Pokud se někdy začtete do některého z těchto titulů, nebudete litovat. Superhrdinský komiks stojí za to, jen musí být trošku jiný než klasický mainstream.

Žádné komentáře:

Okomentovat