2018-06-17

#1724: Nejmocnější hrdinové Marvelu 46: Captain Britain - 50 %


Nejmocnější hrdinové Marvelu 46: Captain Britain (Captain Britain)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 1 a 2 série "Captain Britain", jako čísla 65 a 66 série "Marvel Team-Up" a jako čísla 1 až 4 série "Captain Britain & MI-13" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Chris Claremont, Paul Cornell
Kresba: John Byrne, Fred Kida, Leonard Kirk, Herb Trimpe

Když jsem se začetl do knihy "Nejmocnější hrdinové Marvelu 46: Captain Britain", přišlo v první řadě zklamání. A to především proto, že sešity "Captain Britain 1" a "Captain Britain 2" jsou už součástí knihy "Ultimátní komiksový komplet 102: Marvel počátky - 70. léta", takže nejsou vyloženě nové, i když je jasné, že ten, kdo kupuje "Nejmocnější hrdiny Marvelu", nemusí mít všechny díly "Ultimátního komiksového kompletu". Nemluvě o tom, jestli je takový sběratel všechny přečetl. Druhé zklamání následovalo ve chvíli, kdy jsem zjistil, že jsou zde také sešity "Marvel Team-Up 65" a "Marvel Team-Up 66", které byly česky poprvé vydány v rámci knihy "Ultimátní komiksový komplet 118: Spider-Man - Marvel Team-Up". Takže se dostáváme k tomu, že téměř polovina knihy, no dobře, ta menší, už česky vyšla. To je celkem škoda.

Je to škoda hlavně proto, že jsme mohli mít víc nových příběhů s touto postavou, která rozhodně není nezajímavá, mimo jiné i proto, že se s ní popasoval i Alan Moore, který je mým velkým oblíbencem. Co to kecám, je to asi napořád můj nejoblíbenější komiksový scenárista. Ale budiž, navíc v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 46: Captain Britain" dostáváme jen čtyři první sešity série "Captain Britain and MI-13", což je celkem nová série, která nám představuje Captaina Britaina jako člena britského týmu, kde jsou další neznámé, ale celkem zajímavé postavy. I když neznámé... Vzhledem k tomu, že už máme na pultech i knihu "Nejmocnější hrdinové Marvelu 42: Black Knight", rozhodně zde nějak moc tápat nebudeme, mimo jiné i proto, že kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 46: Captain Britain" dějově předchází tomu, co jsme četli ve sbírce "Nejmocnější hrdinové Marvelu 42: Black Knight".

S knihou "Nejmocnější hrdinové Marvelu 46: Captain Britain" ta zjišťujeme, jaké jsou vztahy s postavami, jak se dostaly do týmu, co vedlo k událostem, které jsou prezentovány v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 42: Black Knight". Popravdě se trochu divím, že nedošlo k obrácenému vydání v České republice, ale o tom, že od Marvelu ty knihy česky vycházejí v rámci těchto sběratelských sérií divně, jsme se už přesvědčily mnohokrát. Ale rozhodně je paráda, že na sebe jednotlivé knihy navazují a že nám tak dokreslují širší obrázek s jednotlivými vazbami. Díky tomu dokážeme ocenit, jak je Marvel Universe skutečně široký a provázaný. A hrdinové z Británie rozhodně nejsou mimo hlavní dění. I oni se musejí vypořádat se Skrully, kteří jsou hlavním tématem knihy "Nejmocnější hrdinové Marvelu 46: Captain Britain", respektive té nejnovější části v ní.

Příběh "Zbraně Avalonu" nás přenáší do okamžiku, kdy je na Británii veden útok Skrully a vypadá to, že lidé - i ti super - jsou v nevýhodě a nejsou připraveni. Útok je totiž cílen na Avalon, kde je všechna magická energie Ostrovů, a tak se může jednat o skutečně velké oslabení všech, kdo tuto energii čerpají, a to včetně samotného Captaina Britaina. Události se zde stanou hodně z rychlíku, dojde k umírání i vzkříšení, jednoduše je zde na prostoru čtyř sešitů všechno, co od mainstreamového komiksu - někdy bohužel - můžete čekat. Ale to spojení superhrdinů, magie a skrullské technologie docela funguje a má to grády. Tohle knihu zachraňuje a dává jí to v celkovém hodnocení alespoň ten průměr. Škoda, že se redaktoři nevykašlali na retrosešity a raději knihu nenaplnily sešity, které ještě česky nevyšly. Kdyby se tam dalo první devět sešitů série "Captain Britain and MI-13", pěkně to naváže na "Nejmocnější hrdinové Marvelu 42: Black Knight". Takhle je to jen pár sešitů, které neurazí.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 8: Power Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 9: Bratři ve zbrani"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 10: Captain Marvel"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 11: Fantastic Four"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 12: X-Men"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 13: Black Widow"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 14: Strážci galaxie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 25: Daredevil"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 26: Doctor Strange"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 27: Scarlet Witch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 28: Iron Fist"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 29: Blade"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 30: Inhumans"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 31: Beast"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 32: Thor"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 33: Shang-Chi"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 34: Warlock"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 35: Hank Pym"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 36: Herkules"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 37: Wasp"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 38: Ghost Rider"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 39: Wonder Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 40: Silver Surfer"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 41: Elektra"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 42: Black Knight"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 43: Moon Knight"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 44: Star-Lord"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 45: Mýval Rocket"

Žádné komentáře:

Okomentovat