2018-06-18

#1725: Dilbert 4: Na to, abyste přežili, nemáte dost pod čepicí - 70 %


Dilbert 4: Na to, abyste přežili, nemáte dost pod čepicí (Dilbert: It's Obvious You Won't Survive by Your Wits Alone)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako "Dilbert: It's Obvious You Won't Survive by Your Wits Alone" v roce 1995. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Scott Adams
Kresba: Scott Adams

Pokud se vám líbila kniha "Dilbert 3: Hádej, kdo je chytřejší než ty", bude se vám líbit i pokračování "Dilbert 4: Na to, abyste přežili, nemáte dost pod čepicí", protože v knize "Dilbert 4: Na to, abyste přežili, nemáte dost pod čepicí" najdete přesně to, co očekáváte. Jsou to stripy, které jsou spojené s korporátním prostředím, stripy, které si utahují z toho, jak je člověk neschopný a jak se nedokáže rozhodnout udělat zásadní krok, případně jak je vzhledem k ženám naprosto neschopný a nemůže si zákonitě najít žádnou partnerku. Tohle se tedy většinou týká Dilberta, ale je jeho svět je natolik provázaný s Dogbertem, že se celkem často stává, že jeho pracovní život se prolne s tím Dogbertovým, protože ten je expert na všechno a takové specialisty v korporacích jednoznačně potřebují.

I když je korporátní prostředí mně osobně cizí, pracuji pro malou společnost, kde není ani dvacet zaměstnanců a nemůžu si stěžovat na to, jak to ve společnosti funguje, nemluvě o tom, že jsem schopen v podstatě celoročně pracovat z home office, přesto je téma, které se zde v souvislosti s korporacemi prezentuje, blízké. Tohle jsou prostě příběhy, které slyšíte od přátel, od členů rodiny. Jasně, Scott Adams jde trochu dál, zveličuje, ale je to vždy zveličení něčeho, co se děje, čeho jsou lidé skutečně svědky, čemu sami byli do jisté míry vystaveni. Tohle je síla knihy "Dilbert 4: Na to, abyste přežili, nemáte dost pod čepicí" a vlastně jakékoli další knihy v sérii "Dilbert", protože nějaké ty vtipy vám budou až příliš blízké.

Kniha "Dilbert 4: Na to, abyste přežili, nemáte dost pod čepicí" se nevyznačuje nějakými specificky, není jiná než předešlé knihy, tedy snad v tom, že se více ustálila témata, který mi se Scott Adams zabývá. Ale není zde nic, čím by tato témata vybočovala, jedná se o standard, na který si v souvislosti se stripem "Dilbert" zvyknete. Více se zde dějí události, které mají velký vliv na postavy a na jejich život, ale následně vždy dochází k tomu, že se situace změní a navrátí se do původních kolejí, což je naprosto nezbytné, protože nechcete Dilberta jiného, stejně nechcete jiného ani Dogberta, u kterého ale pořád budete doufat, že se mu skutečně podaří převzít nadvládu nad světem. A pořád můžete doufat, že se objeví Elbonie a stane se tam zase něco divného.

Kniha "Dilbert 4: Na to, abyste přežili, nemáte dost pod čepicí" funguje a bude vás bavit, pokud vám Adamsův humor sednul už dávno. Budete se smát a sem tam možná zapláčete nad tím, co se děje, že v tom je možná trochu hlubší myšlenka, která ukazuje, že ten náš život nemá úplně zdravý směr, ale stejně nejsme schopni ten směr změnit, protože to prostě není jednoduché. A není tím míněn jen život pracovní, ale i život osobní, do něhož se Scott Adams také velmi dobře trefuje. Je to dobrý pozorovatel současného světa a není se proto čemu divit, že si série našla milióny obdivovatelů. Jen je možná škoda, že v tom sebraném vydání se mu v české republice tolik nedařilo. Dilbert asi patří spíše do novin.

Komiks "Dilbert 4: Na to, abyste přežili, nemáte dost pod čepicí" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Dilbert 1: Jak vydrhnout velrybě stoličku"
"Dilbert 2: Přineste mi hlavu poslíčka Willyho!"
"Dilbert 3: Hádej, kdo je chytřejší než ty"

Žádné komentáře:

Okomentovat