2018-03-12

#1651: Lucifer 4: Božská komedie - 85 %


Lucifer 4: Božská komedie (Lucifer: The Divine Comedy)
Vydalo nakladatelství Netopejr ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v pevné vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako čísla 21 až 28 série "Lucifer". Souborné vydání poprvé vyšlo v roce 2003. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 589 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Mike Carey
Kresba: Peter Gross, Ryan Kelly a Dean Ormston

Mike Carey se ve čtvrté knize docela rozjel a skutečně nechal příběhem a postavami, respektive jejich osudy, pořádně pohnout. Jasně, asi je na první pohled zřejmé, že tohle bude série, kde se může stát v podstatě cokoli, ale že už ve čtvrté knize bude umírat tolik důležitých postav... "Lucifer" je ale specifická série. Vychází ze série "Sandman" - což se i tentokrát potvrzuje a nějaké oblíbené postavy se nám do děje dostávají - a tak je to s tou smrtí takové komplikované a nikdo zde skutečně nemusí umřít, respektive vždy se může v nějaké podobě vrátit, protože tady působí síly, které jsou nevyzpytatelné. Ale ani u Gaimana a nyní ani u Careyho nemáte pocit, že ty návraty postav jsou vycucané z prstu, jako je tomu u mainstreamového superhrdinského komiksu, kdy ty návraty mnohdy vycucané z prstu jsou.

Kniha "Lucifer 4: Božská komedie" obsahuje hned osm původních sešitů, takže je docela obsáhlá, a představuje se hned několik příběhů, které na sebe navazují, proplétají se a hlavně posouvají příběh zase o kus dál. První je příběh "Ráj", který je rozdělen na tři sešity a v jednom spojuje Lucifera, Elain, ale i Jill a také karty Basanos. Jejich společný příběh zde dojde hodně překvapivého konce, i když je zřejmé, že to ještě bude všechno trochu jinak. Po "Ráji" si Carey stříhnul jednohubku s názvem "Mene tekel", která vypráví příběh, jenž se vztahuje k předchozímu dění, ale je to příběh samostatný, taková v podstatě legenda, magický příběh, podobně jako je dokáže psát Gaiman. Ale Carey je svůj, prostě má podobný styl vyprávění. Tenhle příběh je přesně tím citlivým doplněním k předchozímu dění, které vás nechá napjaté, ale přitom je to samo o sobě dobré.

Dalším třídílným příběhem je "Očistec", kde se vracíme k dění příběhu "Ráj" a zjišťujeme, jak to bylo dál a jak to vlastně dopadlo. Právě tady se nám vrací jedna oblíbená postava ze série Sandman, která v kresbě Petera Grosse a Ryana Kellyho vypadá přesně tak pěkně, jak ji máme rádi. Z hlediska scenáristického pak Mike Carey ukazuje, jak je schopen spřádat jednotlivá vlákna a nechat jednotlivé postavy se vracet v přesně tu chvíli, kdy je to nejúčinnější a pro příběh nejlepší. Žádná postava není zbytečná, žádná dějová linka nekončí naprázdno. Tohle jsou vlastnosti, které dělají dobrého vypravěče. "Vloupačka" je pak další pěkná jednohubka, která nám uzavírá knihu a nechá nás celé natěšené na další, v pořadí již pátou knihu.

Když čtete jednotlivé knihy série "Lucifer", říkáte si, jestli se vlastně hlavní postava někam posouvá. A jasně, on se posouvá, ale jako kdyby byl tím stoickým hrdinou, kterým skutečně nic pořádně nezamává, jen se lehce pohoupe, aby se vždy vrátil do své klasické pózy. Proto je Lucifer tak zajímavou postavou, protože víte, co od něj můžete čekat, ale stejně vás nakonec překvapí, jak se děj vyvine, ať už v něm má aktivní vliv, či nikoli. Hlavní postavy jsou zde vlastně jiné, ale dostávají se do kontaktu s Luciferem a navzájem se ovlivňují. A ovlivňují se způsobem, který je zatím stále hodně zajímavý. A myslím, že ani v dalších dílech se na tom nic moc nezmění. Kniha "Lucifer 4: Božská komedie" je rozhodně zatím nejlepší z prvních čtyř, které v sérii vyšly.

Komiks "Lucifer 4: Božská komedie" zakoupíte s parádní slevou na stránkách nakladatelství Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat