2016-02-15

#1101: Bublifuk 2: Plnou parou vpřed - 85 %

Bublifuk 2: Plnou parou vpřed
Vydalo nakladatelství Triton v roce 2016. Vydání má 36 stran a prodává se v plné ceně za 55 Kč.

Scénář a text: Bára Buchalová, Kimea, Petr Kopl, Tomáš Kučerovský, Jiří Walker Procházka, Tomáš Prokůpek, Klára Smolíková a Martin Šinkovský
Kresba: Bára Buchalová, Katka Čupová, Lukáš Fibrich, Karel Jerie, Petr Kopl, Tomáš Kučerovský, Viktor Svoboda, Vojtěch Šeda a Ticho762

Ani to netrvalo tak dlouho a druhý "Bublifuk" je mezi námi. Po pocitech z "Bublifuku" předchozího jsem se prostě musel i na dvojku s podtitulem "Plnou parou vřed" těšit. Přece jen se na nás hrne více méně stejné složení tvůrců se stejnými komiksy, které už znáte a u nichž chcete číst pokračování, pokud jsou psány na pokračování a ne jen epizodicky - tohle platí hlavně v případě komiksu od Petra Kopla, který pro mě opět nad ostatními o něco vyčnívá, a to hlavně neskutečným smyslem pro humor, který jako kdyby se promítal do každého panelu. Tak se pojďme postupně podívat, co nás čeká ve druhém čísle.

Jako první nás zase přivítají Fernando a Stella, což je rozhodně nejlepší příspěvek Jiřího W. Procházky v tomto revue. Je to zábavné, je to nápadité a hlavně je to i výukové díky tomu, že následuje stránka s tím, jak si mohou nejen děti vytvořit vlastní periskop. Tohle je prostě výborné a poučné. I podání je takové příjemně vzdělávací, aniž by to nudilo. Navíc máte pocit, že je to i dobově správné. A i když samotné dobrodružství není akční, tak pro malé vědce je to hezké čtení. Za tímto komiksem následují "Piráti na suchu", ke kterým se ani ve druhém dílu nějak nemohu dostat. Není to suché, je to vtipné, má to nápad, ale stejně si nemůžu pomoct, tohle je jeden z těch komiksů, které přelétnu, a moc mi z nich v hlavě nezůstane. Že by mě nebavila pirátská tematika?

"Jak se dělá komiks" už je trochu jiná káva. Tady už Klára Smolíková s Viktorem Svobodou ukazuje, proč je tak skvělá scenáristka - dovede být zábavná a přitom ještě poučná. Navíc se na dvou stránkách o komiksu skutečně něco dovíte, i když v tomhle případě hlavně to, že se ikonickým hrdinou, respektive prvkem, může stát v podstatě cokoli - třeba i spoďáry. Na konci komiksu pak čeká příjemná hříčka pro malé komiksové znalce. To už ale na vás čekají Píp a Půp, kteří sice nehláškují až tak skvěle jako v prvním čísle, ale pořád jsou zábavní a dovedou vás rozesmát. Navíc ta kresba od autora vystupujícího jako Ticho762 je prostě natolik jiná, že vás prostě vtáhne.

V případě komiksu "Zelený vlk" si nemůžu pomoct, ale nebýt to v kresbě Karla Jerieho, který humor mnohdy vytváří jen rozvržením panelů, tak by mě to tolik nebavilo. Ale díky němu je to místy zábavné a ten podivně ujetý příběh - ujetý tak, že to mě, milovníka ujetosti, tolik neoslovilo - vyznívá docela dobře. Navíc to má vývoj, což oceňuji. Kresba je celkově to, co "Bublifuk" opět zdobí a v podstatě žádná není krokem vedle. Následují dvě stránky, na které už se budu vždy těšit. Nejprve nám Tomáš Prokůpek představí Josefa Ulricha, který tvořil na přelomu 19. a 20. století. Bára Buchalová pak prezentuje modernější autory, a to Zdeňka Hofmana a Toma Pekárka.

Ale to už je čas na komiks, na který se já těším nejvíce. Jsou jím "Tři mušketýři" od Petra Kopla, který ukazuje, že když se chopí jak scénáře, tak i kresby, tak je z toho vždy skvělé autorské dílo, které mohu jen obdivovat. Ono je to tím, že mi Petr Kopl sedl jako málokdo, a to jak smyslem pro humor, tak i kresbou, kterou považuji za cestu toho, jak u nás budovat mainstream. A hlavně pořád hýří nápady. Řeknete si, co je ještě možné vymyslet ohledně Tří mušketýrů, ale očividně je toho opravdu hodně. A hra se slovy v tomhle komiksu mě neskutečně bavila a smál jsem se skoro celé jeho čtení. Velmi vtipný a zábavný je také komiks "Hilfréd Hubertus Babočka" od Tomáše Prokůpka, kdy se záchvěvy steampunku skvěle mísí s až dětinským humorem. Pro mě dva vrcholy druhé revue.

Následují už jen dva jednostránkové komiksy, kdy v případě "Trampot principála Piškoty" si nemůžu pomoct, ale ta poetika mi prostě nesedí. Jiří W. Procházka vyměnil Petra Šrédla za Katku Čupovou a ukázal nám, jak by mohl cirkus také vypadat. Asi vždycky čekám nějakou skvělou pointu, či co. Na závěr pak ještě "Knihomol Bubu", který se na ty zadní desky tak nějak pěkně hodí. Krátké, s příběhem, imaginativní a také vtipné. Kvalita rozhodně neklesá a druhý "Bublifuk" si drží vysokou laťku. Jen doufám, že až se objeví nové komiksy, nové tváře, tak to bude pořád tak skvělé. Jeden z komiksových projektů, které mají skutečně smysl.

Komiks "Bublifuk 2: Plnou parou vpřed" zakoupíte na stránkách nakladatelství Triton, kde si také můžete zakoupit předplatné na čtyři čísla.

Na Comics Blogu najdete recenzi na sešit "Bublifuk 1".

11 komentářů:

  1. Tak jsem prave objednal ty ctyri cisla,tak sem zvedav ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Ten Zelenej vlk me nebavi vubec,spojeni hlavnich postav je uplne divny..zato Pirati me bavi,akorat by to chtelo delsi pribehy,takhle se to hrozne pomalu rozjizdi :) ale co me trochu zarazilo,tak to,ze oproti Koplove ´knize ´ o musketyrech jsou scenky v tomto sesite o par tech okynek zkracenejsi( logicky ),ale EJHLE - prijde mi to naopak ku prospechu,ptz vtip je najednou takovy nahly,uderny,razny,a dal se nerozmazava,coz mi vyhovuje vic :)
    Kazdopadne uz se tesim na sesit c.3...

    OdpovědětVymazat
  3. Hlavně, že se líbí, mě tenhle projekt hodně baví :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavne si myslim,ze je to konecne plnohodnotnej casopis pro seznameni s comicsem detskym ctenarum,4listek a jemu podobne na to dle meho nazoru v dnesni dobe uz nemaji,nebo alespon ne u deti predpubertalniho veku :)
      A me to taky bavi :D

      Vymazat
    2. Přesně, jako nová platforma pro děti je to naprosto parádní a lepší seznámení s komiksem asi těžko najdou.

      Vymazat
  4. Tak mi prave dorazil treti sesit ... ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad se na jeho recenzi dostanu co nejdříve, teď je toho nějak moc...

      Vymazat
    2. No ja si ted precetl luxusni stripovku Calvin a Hobbes,a dam si taky chvili zas neco jineho,normalniho..asi knizku :D

      Vymazat
    3. Jojo, Calvin a Hobbes jsou nepřekonatelní. Asi můj nejoblíbenější strip.

      Vymazat
    4. Dostal jsem se k nemu nahodou,davali ho k Pevnosti,a jsem za to moc rad... :)

      Vymazat
    5. To věřím, já si do teď pamatuju vlastní úžas z toho, co se mi to dostalo do ruky a jak mi to vyrazilo dech :-)

      Vymazat